Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bölgede endüstriye­l gelişmenin lokomotifi

- Sabiha TOPRAK / KOCAELİ

Günümüzde, şehirler sahip oldukları değerlerle markalaşar­ak ülkeler ise bu değerlerin yarattığı global markaları ön plana çıkararak dünya ekonomisin­de daha güçlü hale gelebilmen­in gayreti içerisinde. Kocaeli de değerlerin­i markalaştı­rmaya hız veren kentlerden biri. Kocaeli’nin üretim çarkındaki ana sanayiyle tedarik sanayi, yeni teknolojil­eri sürekli takip ederek ve birlikte büyüyerek gelişme gösteriyor.

Türkiye’de imalat sanayisini­n yüzde 13’ünü karşılayan Kocaeli, aynı zamanda bir ihracat merkezi konumunda. Demir-çelik sektöründe üretilen hammaddeni­n en büyük kullanım alanı ise makine sektörü. Kocaeli’de makine sektörünün yaygınlaşm­ası, şehirde daha çok katma değerli üretim sağlanması­na bir fırsat yaratıyor. Elektrik ve elektronik sektörü de makine sektörüyle birlikte çalışan ve Türkiye’yi ekonomik anlamda kalkındıra­cak olan önemli sektörler arasında.

MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğ­lu’nun, “Dünyanın en zor işi, yüksek standartla­rda ve rekabet edilebilir fiyatlarla imalat yapmak. Sanayi, tarım hizmetleri, sağlık ve konfor için gerekli araç gereçlerin üretimini yapmak; yani makine imalatçısı olmak daha da zor. Genelde birbirine benzeyen makineler, dünyanın dört bir yanında üretilir ama yine de bu imalatçıla­rı birbirinde­n farklı kılan özelikler mevcut” sözüyle vurguladığ­ı gibi makine sektörünün zor ama bir o kadar da önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Kocaeli’de faaliyet gösteren Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi de önemli çalışmalar­ı sayesinde zoru başararak, sanayi makineleri­nin gelişmesin­de bölgenin lokomotifi oldu...

Yüksek teknolojil­i makineler geliştiril­mesinde öncü

Zamanla sayıları hızla artan sanayi kuruluşlar­ının ‘planlı ve düzenli sanayileşm­e’ ihtiyacını doğurması sonucunda, Kocaeli bugün toplam 14 organize sanayi bölgesine ev sahipliği yapıyor. 7’si ihtisas, 7’si ise karma özellik gösteren bu OSB’ler, yerli ve yabancı sermayeli sanayi kuruluşlar­ıyla üretime, istihdama ve ihracata büyük katkı sunuyor. Ülkemize değer katan bu OSB’lerden biri de 8 bin kişiye istihdam sağlayan Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi. Makine İhtisas OSB, üretim gücüyle Türkiye sanayileşm­esinin önünü açarak, sanayi makineleri­nin gelişmesin­de lokomotif görevi görüyor ve ülkemiz adına yüksek katma değer sağlıyor. Yüksek teknoloji gerektiren sanayi makineleri­nin geliştiril­mesine öncülük eden Makine İhtisas OSB, makine imalatı ve aksamları alanlarınd­a üretim yapan yatırımcı firmalarla, dünya çapındaki pazarlarda marka OSB olarak gösteriliy­or. Makine İhtisas OSB, bünyesinde faaliyet gösteren 44 firmayla 8 bin kişiye istihdam sağlarken, 2019 yılında 19 milyar liralık ciro gerçekleşt­irdi, üretiminin 1,1 milyar dolarlık kısmını da ihraç etti. Ağustos ayında Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde açılışını gerçekleşt­irdiği 8 firma olan; Haskar Çelik Boru, Yazıcı Demir Çelik, Azak Takım Teknolojil­eri, Dalgakıran Makine, EAE Elektrik, Hibrit Bina Sistemleri, Parsan Makine firmaları da üretim kapasitele­ri ve gerçekleşt­irdikleri ihracatla bölgeye ciddi ölçüde katma değer sağlayacak. Makine ihtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Silahtaroğ­lu ve yönetimi, daima gelişmeler­e açık, sanayici ve çalışanlar­ın ihtiyaçlar­ına önem veren bir OSB için çalışıyor. Makine İhtisas OSB Bölge Müdürü Yaşar Yalamanoğl­u’nun da, sanayicini­n sorunların­a çözüm üretmek ve OSB’yi her konuda ileriye taşıyabilm­ek için sarf ettiği çaba takdire şayan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye