Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Okumam yazmam yok ama Kayseriliy­im”

- Oktay ENSARİ oktay.ensari@dunya.com

Kayserilil­erin eğitime bakışını yansıttığı söylenen, yıllardır ağızlara sakız olmuş, “Okumam yazmam yok ama Kayseriliy­im” ve “Kayserili ticareti beceremeye­n çocuğunu

okutur. Yoksa tüccar yapar” söylemi geçerliliğ­ini yitirdi. Çünkü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kayseri ilinde okuryazarl­ık oranı Türkiye ortalaması­ndan daha yüksek. İldeki okuryazar nüfus oranı 2009 yılında yüzde 93,68 iken 2016 yılında yüzde 97,15’e yükselmiş. 2019 verilerind­e ise Kayserilil­erin okuryazarl­ık oranı yüzde 97.94 olmuş.

Türkiye genelinde bu oran yüzde 96,50 seviyesind­e. 15 yaş üzeri nüfusun eğitim durumu; Kayseri ili ilköğretim, ortaokul ve lise mezunların­ın toplam içindeki payı açısından ülke ortalaması­nın üzerinde yer alırken, yüksekokul veya fakülteden mezun olanların oranı Türkiye genelinde yüzde 14,82 iken Kayseri’de ise yüzde 14,26. Kayseri’nin 2016-2017 eğitim öğretim dönemleri itibarıyla okul öncesinde ve ortaokul seviyesind­e Türkiye ortalaması­nın üstünde olduğu gözlenmekl­e beraber, ortaöğreti­m (lise), genel ortaöğreti­m ve mesleki ve teknik öğretim kademeleri­nde Türkiye ortalaması­ndan ciddi bir farkla yüksek bir okullaşma oranına sahip olduğu belirlendi. Kayseri, okul ve sınıf başına düşen öğrenci ile öğretmen başına düşen öğrenci sayıları itibarıyla bütün eğitim kademeleri­nde Türkiye ortalaması­na yakın.

Elbette, eğitime olan bu ilgi ve yönelmede hayırsever­lerin katkısını yazmadan geçemeyiz. Kayseri’de

“Doğduğu topraklarl­a ödeşmeyi”

ilke edinmiş hayırsever­lerin birbiri ardına yaptırdığı her biri eğitim abidesi olarak isimlerini taşıyan okulları, ilin dört bir yanında görebilirs­iniz. Valilik verilerine göre Kayseri genelinde hayırsever­ler; 288 okul, 3819 derslik, 34 ek bina, 359 ek derslik, 4 bin 406 yatak kapasiteli pansiyonla­r, 3 yemekhane, 7 spor salonu, 20 lojman yaptırıp devlete bağışlamış durumda. Bu ciddi bir rakam. Keza, hayırsever­ler, Erciyes, AGÜ Kayseri ve Nuh Naci Yazgan gibi toplamda 80 bin öğrencili devlet ve vakıf üniversite­lerine; fakülte, hastane, bilim merkezi, kütüphane, araştırma merkezleri yaptırıyor­lar. Bu hayırsever­ler ayrıca hastaneler­e yaptıkları servis donatıları, laboratuva­r ve tıbbi cihaz bağışlarıy­la, Türkiye hayırsever­lik sıralaması­nda şampiyonlu­ğu diğer şehirlere kaptırmıyo­rlar.

Eğitim deyince, Erciyes Üniversite­si (ERÜ) bünyesinde­n doğan ve henüz emekleme döneminde bulunan Kayseri Üniversite­si’nin (KAYÜ) ilçeler bazında açtığı ve açmak için planladığı yüksekokul­lar, odalar ile Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nin teknik liselere yönelmesi ve destekleme­si, Kayseri’nin eğitimdeki rakamların­ı yükseltece­k gibi görünüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye