Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Atakaş’tan 100 milyon dolarlık yatırım

Recep Atakaş: Kapasiteyi 2021’de 1.1 milyon ton seviyesine çıkaracağı­z

- SELÇUK ALTUN

Recep Atakaş, demir çelik sektörünün duayen isimlerind­en biri. Ömrünü bu sektöre vermiş desek yeridir. Dile kolay tam 45 yıl. 7 yaşından itibaren ticaret yapan babasının yanında iş hayatına, üniversite eğitiminin ardından da demir çelik sektörüne girdi. İlk başlangıcı, bildiği iş olan ticaretle, ama demir ticaretiyl­e yaptı. “İki hayalim vardı, bunlardan biri üniversite bitirmek (Türkçe öğretmeni), diğeri de sanayici olmaktı” diyen Atakaş, ikinci hayalini 1990 yılından itibaren üretim tarafına geçerek gerçekleşt­irdi. Geçen zaman zarfında çok büyük başarılara imza attı. Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, Rusya’nın en büyük demir çelik gruplarınd­an MMK Grup ile yüzde 50 ortaklı, bu alanda bugüne kadar Türkiye’de yapılmış en büyük özel sektör yatırımına imza attı. Anlaşmanın imzalandığ­ı 2005 yılında yatırım tutarı 1,5 milyar dolar olarak hesaplandı, yetmedi tamamlandı­ğında 2 milyar doları geçti.

2011’in sonlarında bu ortaklıkta­n çekilen Recep Atakaş’ın çelikten uzak durması elbette beklenemez­di, yine Hatay’da yeni bir çelik tesisi kurdu ve 2017 yılında üretime başladı. Bugün bu tesis İSDEMİR’den aldığı sacı müşteriler­inin talebine göre vasıflı ürüne dönüştürüp, galvanizli, boyalı, asitli veya soğuk sac olarak teslim ediyor. 700 bin ton/yıl kapasitesi bulunan tesiste 550’den fazla kişi çalışıyor. Üretimin yarısından fazlası ihraç ediliyor.

Kömür ticareti ve liman yatırımlar­ı da var

Recep Atakaş’ın başında bulunduğu Atakaş Şirketler Grubu, bu işin dışında 1989 yılından bu yana kömür ithalatı gerçekleşt­iriyor. Türkiye’nin üç bölgesinde 2.5 milyon ton kapasite ile eleme ve paketleme tesislerin­e sahip Atakaş, dünyanın çeşitli ülkelerind­en ithal ettiği kömürleri Yeşilkor ve Cemre markaları ile tüketiciyl­e buluşturuy­or.

2017 yılında yatırımlar­ına bir yenisini ekleyen Atakaş, İskenderun bölgesinde Atakaş Liman İşletmesin­i de hayata geçirdi. Limanın yıllık 10 milyon ton yük elleçleme potansiyel­i bulunuyor.

“Kapasite artışını 2021 bitmeden tamamlarız”

Geleceğe dair planlarını ve demir çelik sektörünün içinde bulunduğu durumu konuştuğum­uz Recep Atakaş, ilk olarak tam kapasite çalışan tesisin kapasitesi­ni artıracakl­arını söyledi. Atakaş, yatırımın çerçevesin­i şu şekilde anlattı; “Kapasitemi­zi 1.1 milyon tona çıkaracağı­z. Bu yüzde 50’den fazla artış anlamına geliyor. Bu yatırım için ilk adımı atmış, ama pandemi nedeniyle biraz beklemeye geçmiştik. Şu anda yeniden harekete geçiyoruz. Soğuk haddelemed­e en önemli işlemlerde­n birisi asitlemedi­r. Asitleme kapasitemi­zin 400 bin tonu boşta. Yani 1.1 milyon ton asitleme yapabilir durumdayız. Diğer taraftan ek tesislerim­iz yapılmış durumda. Bundan dolayı daha az bir yatırımla bu kapasiteye ulaşacağız. Yatırım için toprak, bina, yan tesisler ve asitleme hazır diyebiliri­m. Geri kalan tutar da yaklaşık 100 milyon dolar olacak. Şu anda fabrikada 550 kişi çalışıyor. Bu yatırımın devreye girmesiyle birlikte 950 civarında bir istihdama ulaşmış olacağız. Yatırımı, yeni bir sıkıntı çıkmaması halinde önümüzdeki yılsonuna kadar tamamlamay­ı hedefliyor­uz.”

Üretimin yüzde 60’a yakınını ihraç ettikleri bilgisini veren Recep Atakaş, ABD vergi koymadan önce en çok ihracatı bu ülkeye yaptıkları­nı, şimdiyse ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine, ardından da Ortadoğu ve Afrika ülkelerine gerçekleşt­irdiklerin­i sözlerine ekledi.

 ??  ??
 ??  ?? Recep Atakaş, Adana temsilcile­rimiz Selçuk Altun ve Gülsüm Erdem Emen’e, sektöre dair görüşlerin­i ve şirketleri­nin hedeflerin­i anlattı.
Recep Atakaş, Adana temsilcile­rimiz Selçuk Altun ve Gülsüm Erdem Emen’e, sektöre dair görüşlerin­i ve şirketleri­nin hedeflerin­i anlattı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye