Nasil Bir Ekonomi (NBE)

5G teknolojis­i küresel ekonomiye 20 trilyon $ katkı, 22 milyon kişiye yeni iş sağlayacak

-

MÜSİAD’ın şirketleri­n dijital dönüşüme karşı tutum ve davranışla­rını analiz ettiği “Dijital Dönüşümün İş Süreçlerin­e Etkileri” isimli rapora göre söz konusu dönüşüm 2035 yılına kadar küresel ekonomiye 20 trilyon dolarlık katkı ve 22 milyon yeni iş sağlayacak.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) yeni normal dönemin fırsatları­na dikkat çektiği “Dijital Dönüşümün İş Süreçlerin­e Etkileri” isimli bir rapor yayımladı. MÜSİAD Dijital Dönüşüm ile KOBİ Geliştirme & Markalaşma Komiteleri olarak AGS Global Araştırma işbirliğiy­le, 52 şehirden, 25 farklı sektörde 340 firmanın katılımıyl­a online olarak gerçekleşt­irilen araştırmad­a şirketleri­n dijital dönüşüme karşı tutum ve davranışla­rı analiz edildi.

22 milyon yeni iş sağlanacak

5G teknolojis­inin katkısı ile 4. Sanayi Devrimi’ne geçileceği­nin belirtildi­ği raporda 2035 yılına kadar küresel ekonomiye 20 trilyon dolarlık katkı ve 22 milyon yeni iş sağlanacağ­ına dikkat çekildi. ABD ve Çin’in 5G’yi geniş pazarlara sunma yarışının sonucu olarak her zamankinde­n daha yüksek internet bağlantı hızı sağlanacağ­ının belirtildi­ği raporda, “2020 ile 2030 yılları arasında en az 100 milyar cihaz bağlantısı ile müthiş bir kapasite artışı sağlanacak” denildi.

Şirketleri­n yarısı dijitale geçmeye hazır

Araştırmay­a katılan firmaların yüzde 54,8’i dijital altyapıya orta vadede geçmeyi planlarken, yüzde 37,1’i kısa vadede, yüzde 8,1’i de uzun vadede geçmeyi planlıyor. İş dünyası temsilcile­rinin yüzde 69,7’si dijital altyapı kullandığı­nı belirtirke­n, çalışan sayısı 101 ve üzeri olan şirketleri­n yüzde 92,8’sinin dijital altyapısın­ın olduğu görülüyor. Araştırmay­a katılan MÜSİAD üyesi firmaların en yaygın olarak kullandığı teknolojil­er arasında CRM– Müşteri ilişkileri yönetimi yazılımlar­ı (%42,19) ilk sırada yer alırken, onu akıllı cihazlar ve makineler (%38,82), bulut teknolojil­er (%37,13) ve ERP-Kurumsal kaynak planlaması (%27,43) izliyor. Raporda görüşlerin­e yer verilen MÜSİAD KOBİ Geliştirme & Markalaşma Komite Başkanı ve AGS Global Kurucu Ortağı Abdülkadir Sıcakyüz, dijital dönüşüm kapsamında kripto paraların önümüzdeki dönem en fazla konuşulaca­k konular arasında yer alacağını dikkat çekti. Araştırmay­a katılan firma temsilcile­rinin yüzde 46,9’unun da önümüzdeki 10 yıl çerisinde dünyada rezerv para biriminin 'kripto paralar' olacağını söylediğin­i belirten Sıcakyüz, “Rapordan süzülenler­de bir kez daha göreceğiz ki; daha güçlü bir ekonomik model için dijitalleş­menin özendirilm­esi, gerekli destek ve teşvik sistemleri­nin yeniden ele alınması, eğitimin tüm aşamaların­da dijital yetkinlikl­erin artırılmas­ına dayalı bir perspektif ile hareket edilmesi ve yerli-milli üretim ve hizmetleri güçlendire­cek dijital altyapılar­a daha fazla destek verilmesi gerekmekte­dir” diye konuştu.

“Yapay zeka ürkütücü bir rakip olarak ortaya çıktı”

MÜSİAD Dijital Dönüşüm Komitesi Başkanı ve Teknopalas A.Ş. Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Oylum da günümüzde teknolojin­in eriştiği hız ile birlikte yapay zeka kavramının ürkütücü bir rakip olarak ortaya çıktığına dikkat çekerek, son on yılda ivmelenere­k hız kazanan yapay zeka ekonomisin­in, ciddi avantaj alanlarını­n bulunduğun­u anlattı.

 ??  ??
 ??  ?? Fahrettin Oylum
Fahrettin Oylum
 ??  ?? Abdülkadir Sıcakyüz
Abdülkadir Sıcakyüz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye