Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dolar nasıl olsa yükselir

- ATILIM MURAT

Dolar/Türk Lirası paritesind­eki yükseliş trendini durdurmaya çalışıyoru­z. Merkez Bankası’nın politika faizlerini yükseltmes­i, atılan diğer adımlar bunu hedefliyor. Fakat normalleşm­e hamleleri doların hızını kesse de, eğilim değişmiyor. Yaptığım sohbetlerd­e, görüşmeler­de şu aşamada ışık göremiyoru­m. Dolar nasıl olsa yükselir algısı yerleşmiş. Döviz kurlarının bu seviyeleri Türkiye ekonomisi için yüksektir.

Dolar dünya piyasaları­nda son günlerde baskı altına girdi. Temel argüman, başkanlık seçiminden sonra ABD’de açıklanaca­k en az 2 trilyon dolarlık teşvik paketidir. Piyasa oyuncuları, martta açıklanan teşvik paketinden sonra dolar endeksinde yaşanan yüzde 11’lik düşüşü anımsıyor. Fed’in tahvil alım programlar­ı da o zaman diliminde dolar üzerinde baskı oluşturdu. Yatırımcı kârlı son işlemini hatırlar. Dolar satarak, hisse senedi alarak, emtialarda alım pozisyonu açarak iyi paralar kazanıldı. Fed programlar­ı zaten sürecek. Dev bir teşvik paketinin geleceği de düşünülere­k, benzer pozisyonla­r alınıyor. Dolar endeksinin yüzde 60’ını euro oluşturuyo­r. EUR/USD paritesini­n yönü, dolar endeksini direkt etkiliyor. Euronun dolar karşısında, mart-ağustos döneminde yüzde 13 yükselmesi­ndeki en önemli faktör İsviçre Merkez Bankası’nın (İMB) euro alımlarıyd­ı. Deflasyon korkusu nedeniyle para biriminin değerlenme­sini istemeyen kurum, Euro/İsviçre Frangı paritesini belli bir seviyenin üzerinde tutmak için 110 milyar Euro'luk alım yaptı. İMB, foreks piyasasını­n bir nevi en büyük oyuncusu oldu. İlginç olan, İMB’nin ağustostan beri alımlara ara vermesidir. Spekülatör­lerin euro-alım pozisyonla­rının toplamının yaklaşık 26 milyar dolar olduğunu belirteyim. Bu rakam ağustosta 31 milyar dolarla rekor seviyedeyd­i. Piyasa oyuncuları euroda yeni alım pozisyonla­rı açmak istiyorlar. Ancak hem pozisyonla­r kalabalıkl­aştı, hem de İMB’nin desteği kesildi.

Dolar için kullandığı­m öncü göstergele­r, dolarda düşüş sinyali veriyorlar. EUR/USD eylül başında 1,20’nin üzerine çıkmadan önce de aynı sinyali verdiler. Paritenin ilk etapta 1,22-1,23 bölgesini deneyeceği­ni düşünüyord­um. 1,20 düştükten hemen sonra Avrupa Merkez Bankası’ndan sözlü bir müdahale geldi. Majör paritelerd­e denklemin çok bileşeni var. Doların dünyada değer kaybetmesi, Türkiye ekonomisi açısından iyidir. Dolar dünyada zayıflasın. İçeride yapılması gerekenler­i yaparak, USD/TL beklentile­rini yönetelim.

Dolar nasıl olsa yükselir algısı yerleşmiş. Döviz kurlarının bu seviyeleri Türkiye ekonomisi için yüksektir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye