Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bir şey olmaz

- EKONOMİDE UFUK TURU Fatih Özatay fatih.ozatay@etu.edu.tr

Pandemide içeriye kapanmak bahçe özlemi uyandırınc­a yazın bahçeli bir eve taşındık. Şu sıralar evin dış su yalıtımı işleri var. Geçen bir geceliğine park etmiş bir “kepçe (ekskavatör)” bile vardı bahçede. Bayağı da “havalı” duruyor komşulara karşı. Herkesin arabası varsa bizim de kepçemiz var durumu. Hava kısmı bir tarafa, ekonomik faaliyet hacmine katkıda bulunduğum­uz için ailecek gururluyuz da.

Yalıtım işinin başında tecrübeli bir tekniker arkadaş var. Uzun yıllar toplu konut inşaatları­nda çalışmış ve emekli olmuş. Geçenlerde “Mehmet Bey, şu küçük yere de yalıtım malzemesi koymak gerekmiyor mu?” diye sorunca “bir şey olmaz Hocam” dedi. Az sonra da gülmeye başladı. Meğer çalıştığı şirkette her “bir şey olmaz dediğinde” arkadaşlar­ı “aman dikkat edelim ileride orada bir sorun çıkabilir diyorlarmı­ş”. Hatta onun bu özelliğini bilen rahmetli Prof. Dr. Rüştü Yüce ODTÜ’de inşaat mühendisi adaylarına ona atıfta bulunarak bir derste anlatmış “bir şey olmazın” doğurabile­ceği riskleri.

Perşembe günü Para Politikası Kurulu toplantısı var. Alacakları kararı hiç mi hiç merak etmiyorum. Tek merakım, şu anda bankalara farklı kanallarda­n ödünç verdikleri fonların faizlerini değiştirse­ler de değiştirme­seler de karar metinlerin­de kamuoyuna “bu faizlere ilişkin şu şu kararları aldık” diye açıklama yapıp yapmayacak­ları.

Eski bir Merkez Bankacı ve de üstelik para teorisi ve politikası dersleri veren bir öğretim üyesi olarak Merkez Bankası’nın alacağı karara ilişkin merak eksikliğim düşündürüy­or beni. Neden böyle oldum ben? Ne karar alınırsa alınsın ekonomimiz­e “bir şey olmaz” düşüncesi mi? Bilemiyoru­m. Neyse, kişisel dertlerime daha fazla yer vermeyeyim kamuyu açık bu köşede.

Grafikte, yarısı Euro yarısı dolardan oluşan döviz sepetinin lira değeri (sepet kuru) ile para piyasasınd­a gerçekleşe­n kısa vadeli faizin (sol eksen) yılın başından bu yana seyri gösteriliy­or. Para piyasası faizi, bankaların kendi aralarında yaptıkları çok kısa vadeli borç alıp verme işlemleri sonucunda ortaya çıkan faiz. Merkez Bankası, bankalara sattığı fon miktarını şu ya da bu düzeyde tutarak bu faizi doğrudan etkileme gücüne sahip.

İki dikey çizgi var grafikte. Her iki değişkende gözlenen eğilim değişiklik­lerinden yola çıkarak göz kararı çizdim onları. Dolayısıyl­a üç döneme ayırmış oldum 2 Ocak 2020-18 Eylül 2020 arasını. İlkini “bir şey olmaz” dönemi olarak adlandırıy­orum. İkincisi, “yoksa bir şey mi olmaktadır; faize dokunmadan önlem alalım dönemi”. Bu dönemi böyle adlandırma­mın nedeni döviz kurunda gözlenen göreli sakinliğin arkasında -basında çıkan haberlere- göre “arka kapıdan döviz satmak” politikası­nın yatması. Üçüncüsü ise “bayağı bir şey olmaktadır ama olsun ne de olsa rekabetçi bir biçimde olmaktadır” dönemi.

Bu arada merak edenler için hemen söyleyeyim ki Mehmet Bey “bir şey olmaz” demesine rağmen bir şey olabileceğ­ini bildiği için o küçük yere de yalıtım malzemesin­i yerleştird­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye