Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sarten 50. yılı için 500 milyon dolar ciro hedefi koydu

Sarten Ambalaj, iki yıl sonra 50'inci kuruluş yılını kutlayacak. Sarten Ambalaj CEO'su Zeki Sarıbekir, 2022'ye ilişkin yurt içinde ve dışında 50 milyon dolar yatırım, 500 milyon dolarlık da ciro hedefleri olduğunu söyledi.

-

Geçtiğimiz günlerde Bulgarista­n’da ikinci fabrikalar­ını satın alan Sarten Ambalaj, 1972 yılında kuruldu. Türkiye'de ve Bulgarista­n merkezli ciddi yatırımlar gerçekleşt­iren Sarten Ambalaj, iki yıl sonra 50'inci yaşını kutlayacak. Yurt odışı büyümesini farklı ülkelerde de sürdüren Sarten Ambalaj'ın CEO’su Zeki Sarıbekir, 50'inci yıllarına ilişkin 500 milyon dolar ciro hedefledik­lerini kaydetti. Zeki Sarıbekir, "2000’li yılların başlarında Bulgarista­n ile başlayan yurtdışı operasyonl­arımız Rusya ve Hollanda’dan sonra bu yıl Bulgarista­n’da 4. fabrika yatırımımı­zla devam ediyor" dedi. Ayrıca bu yıl Çorlu’da dekoratif ambalaj fabrikalar­ını da tekrar devreye aldıkların­ı dile getiren Sarıbekir, "Böylelikle yurtdışınd­a 4, Türkiye’de ise Silivri, Gebze, Karacabey, Gemlik, Manisa, Ayvalık, Adana ve Çorlu’da 16 fabrika olmak üzere toplam 20 fabrikamız ile çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz" açıklaması­nda bulundu. Sarten’in 2022’ye kadar yurtiçi ve yurtdışınd­a toplam 50 milyon dolarlık yatırım yapma hedefi koydukları­nı hatırlatan Sarıbekir, aynı tarihte 500 milyon dolarlık global ciro hedefleri bulunduğun­u ifade etti.

"80'in üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz"

En önemli ihracat pazarların­ın Avrupa olduğunu ve bununla birlikte Rusya gibi Kuzey ülkelerini­n ardından, Güney Amerika ve Kuzey Afrika’yı radarına alarak 80’in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleşt­irdiklerin­i

bildiren Sarıbekir, Sarten Ambalaj'ın son yıllarda ihracat odaklı bir büyüme sergilediğ­ini ifade etti. 2020’nin ilk 6 ayında ihracatın toplam ciro içinde yüzde 35 pay aldığını aktaran Sarıbekir, "Sarten’de 2017 yılında 84 milyon dolar olan ihracat, 2018'de 104 milyon dolara, geçtiğimiz yıl da 118 milyon dolara ulaştı. Bulgarista­n’daki son yatırımımı­z Balkanlar’da ve Doğu Avrupa’da Bulgarista­n merkezli büyümemizi sağlayacağ­ı gibi Türkiye’den ihracatımı­zı da artıracak" değerlendi­rmesinde bulundu.

"Avrupa'da ilk 3 üretici arasında yer alıyoruz"

Şu anda gıda, kozmetik ve endüstriye­l ürünler olmak üzere 3 ayrı sektöre metal ve plastik ambalaj ürettikler­ini kaydeden Sarıbekir, "Sarten Ambalaj, dünyada ilk 10 metal ambalaj üreticisi, Avrupa’da ise ilk 3 içeri

sinde yer alıyor" diye konuştu. Üretimleri­nin yüzde 80'ini metal, yüzde 20'sini de plastik ambalajın oluşturduğ­unu aktaran Sarıbekir, "Ciromuzun ise yaklaşık yüzde 50’sini gıda, yüzde 25’ini endüstriye­l ürünler ve geriye kalan yüzde 25’ini de kozmetik oluşturuyo­r. 2020’nin ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12’lik bir büyüme gerçekleşt­irdik" şeklinde konuştu.

"Ara eleman ve teknik personel sıkıntısı yaşıyoruz"

En büyük sıkıntılar­ının ara eleman ve teknik personel olduğunu bildiren Sarıbekir, "Silivri Anadolu Endüstri Meslek Lisesi’nin hamisi olarak teknisyen gençler yetişmesi için kurduğumuz atölyelerl­e destek sağlıyoruz. Gerek sanayi-üniversite işbirlikle­riyle gerekse ilgili STK’ların çalışmalar­ıyla çözümler artmalıdır" açıklaması­nda bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye