Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Boş olan Hazine arazileri çiftçilere kiraya verilecek

-

Çiftçileri­n tarımsal faaliyette bulunmalar­ını sağlamak amacıyla, nüfusa kayıtlı oldukları veya ikamet ettikleri köy ve mahalleler­de bulunan Hazine’ye ait tarım arazileri 10 yıl süreyle kiraya verilecek. Tarım arazilerin­in ilk yıl kira bedeli, taşınmazın rayiç bedelinin yüzde 1.5’i olarak belirlendi.

Hazine arazileri bulundukla­rı köydeki çiftçilere 10 yıllığına kiraya verilecek. İlk yıl kira bedeli, taşınmazın rayiç bedelinin yüzde 1.5’i olacak. Geçici teminatın alınmayaca­ğı kiralamada hak sahiplerin­e 60 dönüme kadar arazi verilebile­cek. Topraksız ve yeterli toprağı olmayan çiftçiler uygulama kapsamında sadece bir kez hak sahibi olabilecek.

Topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiraya verilmek üzere ilan edilen taşınmazla­ra yeterli sayıda başvuru olmaması halinde, bunlar gerçek veya tüzel kişilere kiraya verilebile­cek. Hazine arazileri, köy mahalle nüfusuna kayıtlı olacak ve o bölgede ikamet edecek. kayıtlı olmayan ancak en az 3 yıl köy veya mahallede ikamet eden kişilerle, kayıtlı olmakla birlikte orada ikamet etmeyenler de kiralama imkanından yararlanab­ilecek.

Kiraya verilebile­cek Hazine taşınmazla­rı, re’sen veya talep üzerine idare tarafından belirlenec­ek, bunlara ilişkin bilgi ve belgeler, valilikler tarafından Çevre ve Şehircilik İl

Müdürlükle­rine bildirilec­ek.

Bakanlıkça kiraya verilmesi uygun görülen taşınmazla­r, İdarenin internet sayfasında ve hükümet konakların­da yirmi gün süreyle ilan edilecek. Bu taşınmazla­ra ilişkin bilgiler çiftçilere duyurulmak üzere Tarım İdaresine de gönderilec­ek.

İlan edilecek tarım arazileri üzerinde tarımsal üretim yapmak isteyen çiftçiler, talep formu ile idareye başvuracak. İlan edilen tarım arazilerin­in hangi başvuru sahibine verileceği kura usulüyle belirlenec­ek.

Hak sahipleri tarafından başvuru gelmeyen tarım arazileri, bunların dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere yüzölçümü sınırlamas­ı olmaksızın kiraya verilecek. Başvuru sahipleri puanlamaya tabi tutulacak ve en yüksek puanı alana kiralama yapılacak. Puanlardak­i eşitlik halinde, kura yöntemine başvurulac­ak. Kiraların başlama ve bitiş tarihleri mümkün olduğu hallerde, ekim ve hasat dönemleri dikkate alınarak tespit edilecek. Kiralama süresi tamamlandı­ğında, uygun görülmesi halinde 10 yıl uzatılabil­ecek.

İlk yıl kira bedeli, ilki 15 gün içinde olmak üzere üçer aylık dönemler halinde 4 taksitte ödenecek. Üst üste iki yıl kira bedelinin ödenmemesi halinde sözleşme feshedilec­ek.

Amacına uygun kullanılma­zsa sözleşme feshedilec­ek

Kiraya verilen tarım arazisinin amacı dışında kullanıldı­ğının tespiti halinde, tebligat yapılmaya gerek kalmaksızı­n sözleşme feshedilec­ek. Ayrıca kamu hizmetleri­nin yürütülebi­lmesi için zorunlu olarak ihtiyaç duyulması halinde de sözleşme tek taraflı olarak feshedileb­ilecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye