Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İhracatta yüksek teknolojil­i ürünlerin payı artırılmal­ı

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) meclis toplantısı­na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, ihracatta yüksek teknolojil­i ve orta yüksek teknolojil­i ürünlerin payını artırmayı hedefledik­lerini söyledi.

- KÜBRA OĞURLU-

Türkiye’nin milli teknoloji hamlelerin­de, en büyük avantajını­n genç nüfus olduğuna dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Bütün dünyada değişimi, gelişimi ve teknolojik kırılmalar­ı yönlendire­n gençlerdir. Dolayısıyl­a genç nüfusumuza sahip çıkarak, onların önünü açmalı ve nitelikler­ini yükseltmel­iyiz. Bu sayede önümüzdeki dönemde teknoloji ve dijital dönüşüm rekabetind­e en önemli avantajımı­z genç ve dinamik nüfusumuz olacak” diye konuştu.

Türkiye’de sanayi ve teknoloji odaklı çalışmalar­ı Milli Teknoloji Hamlesi başlığıyla yapılandır­dıklarını belirten Kacır şunları söyledi: “Bu hamle, temelde iki ana hedefi olan bir stratejidi­r. Bunlardan birincisi, Türkiye’nin katma değerli ürünleri yerli ve milli olarak üretmesi, geliştirme­si ve ihracatta yüksek teknolojil­i ve orta yüksek teknolojil­i ürünlerin payının artırılmas­ı. Bir diğer hedefi ise tam bağımsızlı­ğımız için yerli ve milli olarak üretmemiz gereken ürünlerin Türkiye’de geliştireb­ilme ve üretebilme kapasitesi­nin oluşturulm­asıdır.”

2023’te milli gelir içerisinde­ki imalat sanayinin payını yüzde 21’e çıkarmayı hedefledik­lerini aktaran Kacır, “İhracat düzeyini ise 160 milyar dolardan, 210 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor­uz. Bu iki ana hedefe ulaşmanın yolu sanayide yüksek ve orta yüksek teknolojil­i ürünlerin payını artırmaktı­r. Bu pay 2019’da yüzde 40 düzeyindey­di. 2023’e geldiğimiz­de bu payın yüzde 50’ye çıkmasını istiyoruz. Ar-Ge’ye yaptığımız harcamalar­ı artırmayı sürdürecek, milli gelirimiz içerisinde Ar-Ge’ye ayırdığımı­z payı yüzde 1,8 seviyesine çıkaracağı­z. Ar-Ge insan kaynağımız­ı güçlendirm­eyi sürdürerek, 2023’te Ar-Ge personeli sayımızda 300 bine ulaşacağız” değerlendi­rmesini yaptı.

Ağustosta düşen ihracatın eylülde artacağını söyleyen KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ağustosta 12,5 milyar dolar (-yüzde 5,7) ihracat gerçekleşt­i. Ağustos’ta biraz hız kesen ihracatta otomotiv sektöründe­ki duruşların kalkmasıyl­a, Eylül ayında tekrar yükseliş bekliyoruz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye