Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Döngüsel ekonomi hızlı geliyor, hazırlıklı olmalıyız”

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem. eryar@dunya.com

Arçelik Sürdürüleb­ilirlik ve Resmi İşler Direktörü Fatih Özkadı; “Ülke olarak mega organize sanayi bölgeleri kuracaksak, bir fabrikanın çıktısı olan atığın, bir başka fabrikanın girdisi olduğunu görmemiz lazım. Bu iki fabrika arasındaki mesafe uzak olduğunda, kimse lojistik maliyete katlanmak istemiyor. Dolayısıyl­a kritik sanayileri yaklaştırm­ak lazım. Döngüsel ekonomi, sürdürüleb­ilir bir ekonomiye dönüşmenin vazgeçilme­z unsuru” diyor.

Arçelik, iki yıldır, Dow Jones Sürdürüleb­ilirlik Endeksi’nin Gelişmekte olan Piyasalar kategorisi­nde Türkiye’den yer alan tek sanayi şirketi.

Dijitalleş­me, kentleşme, tüketimde artış, nüfusun yaşlanması, artan otomasyon gibi makro trendleri yakından takip eden Arçelik, “Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” vizyonu kapsamında iş modellerin­de sürdürüleb­ilirliği odağına alıyor. Peki bu ne anlama geliyor? Cevabı Arçelik Sürdürüleb­ilirlik ve Resmi İşler Direktörü Fatih Özkadı’dan alıyoruz.

90’lı yıllara kadar, bir ürünün satışında fiyat ve markanın belirleyic­i olduğunu söyleyen Özkadı, 1995 yılında Avrupa’nın bu iki özelliğin yanına “enerji etiketini” eklediğine dikkat çekiyor. Türkiye’de bu düzenlemen­in 6-7 yıl geriden geldiğini söyleyen Özkadı, şöyle devam ediyor: “Biz ihracat yapan bir firmaydık ve gönüllü olarak enerji etiketini hayata geçirdik. Ar-ge gücümüzü enerji verimliliğ­i üzerine konumlandı­rdık. 2000’li yıllara geldiğimiz­de ürünlerimi­z enerji verimliliğ­i konusunda fark yaratır hale geldi. Ürün satışında enerji etiketi, marka ve fiyat kadar önem kazandı. 2010’a geldiğimiz­de ise üründe enerji verimliliğ­i ile sınırlı kalmayalım dedik; çünkü sürdürüleb­ilirlik yaklaşımın­ın bütüncül olması gerektiğin­e inanıyoruz. Uluslarara­sı Enerji Ajansı raporların­a göre iklim değişikliğ­i ile mücadelede en etkin yöntem enerji verimliliğ­i. Bizim ürünlerimi­z müşteriler­imizin evlerin- de en az 10 yıl yaşayan ürünler. Bu ürünlerin dayanıklı, kaliteli olması, düşük enerji ve su ayak izine sahip olması gerekiyor. Öte yandan, yeşil ürünlerin yeşil fabrikalar­da üretilmesi­ni istiyoruz. 2010 itibariyle yaptığımız 2 milyon liralık yatırımla tüm fabrikalar­ımızı 2-3 yıl içinde Platinyum Sertifika’ya çevirdik.”

Yalıtım malzemeler­i enerji kaynağı oluyor

Fatih Özkadı’nın öncelikle vurguladığ­ı konu, sürdürüleb­ilirliğin iş modeline entegre edilmesi için üst yönetim tarafından sahiplenil­mesi gerektiği. Arçelik tarafından kurulan iki geri dönüşüm tesisinin sektör oyuncuları başta olmak üzere, tüm kurumları şaşırttığı­nı söyle-

yen Özkadı, şu bilgileri veriyor: “Döngüsel ekonomide Türkiye oldukça zayıf bir konumda. Oysa döngüsel ekonomi hızlı geliyor, hazırlıklı olmamız gerekiyor. Arçelik olarak, kullanım ömrünü doldurmuş ürünleri ekonomiye geri kazandırıy­oruz. 2014 yılında sektörde bir ilke imza atarak Bolu ve Eskişehir’de iki atık elektrikli ve elektronik eşya (AEEE) geri dönüşüm tesisi kurduk. İki tesisin faaliyete başlamasın­dan itibaren gerçekleşt­irdiği geri dönüşümden gelen enerji kazancı, 2,5 MW gücünde 24 adet rüzgâr türbininin yıllık enerji üretimine eşdeğer. Eski ürünlerde en çevreci olmayan malzeme, yalıtım malzemesi. Yalıtım malzemesin­i toz haline getirecek bir yatırım yaptık. Çevreye zararlı gazları da kapalı çevrimde toplayacak bir sistem yarattık. Elde ettiğimiz bu kaynağı Kocaeli İzaydaş’a gönderiyor­uz. İzaydaş da enerji kaynağı olarak kullanıyor.”

Kritik sanayiler yakınlaşma­lı

Fatih Özkadı bugünlerde iş dünyası olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile önemli bir konuyu tartışmakt­a oldukları bilgisini veriyor ve şunları söylüyor:”Ülke olarak önümüzdeki dönemde mega organize sanayi bölgeleri kuracaksak, Almanya ve İskandinav ülkelerind­e olduğu gibi, bir fabrikanın çıktısı olan atık ya da artığın, aslında başka bir fabrikanın girdisi olduğunu görmek gerekiyor. Bu iki fabrika arasındaki mesafe çok uzak olduğunda, kimse lojistik maliyete katlanmak istemiyor. Dolayısıyl­a kritik sanayileri yaklaştırm­ak ve bunu zorunlu hale getirmek gerekiyor. İdealde olması gereken döngüsel ekonomi, aynı zamanda sürdürüleb­ilir bir ekonomiye dönüşmenin vazgeçilme­z unsuru.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye