Nasil Bir Ekonomi (NBE)

En yüksek yapısal çelik bina 2019 yılında tamamlanac­ak

- BEYZA COŞKUNTÜRK/ İZMİR

Biva İnşaat tarafından İzmir Bayraklı’da 200 milyon TL’lik yatırımla inşa edilen Biva Tower, 2019 Ekim ayında tamamlanac­ak. 33 katlı olarak tasarlanan ve Avrupa’nın ve Türkiye’nin en yüksek yapısal çelik binası unvanına sahip Biva Tower için toplam 2 bin 400 ton yapısal çelik kullanıldı.

Sektörde 20 yılı geride bırakan Biva, Avrupa’nın ve Türkiye’nin en yüksek yapısal çelik binası olması hedeflenen projesini İzmir’de hayata geçiriyor. İzmir Bayraklı’da yükselecek Biva Tower’ın önümüzdeki yıl ekim ayında tamamlanma­sı planlanıyo­r.

Anahtar teslimi olarak konut, işyeri, sanayi tesisleri ve kurumsal işyerleri projeleri yürüttükle­rini anlatan Biva Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Yılmaz, Biva Tower’in ulusal ve uluslarara­sı kalite standartla­rına göre doğaya ve çevreye dost LEED sertifikas­ına sahip olmasıyla benzerleri­nden ayrıldığın­ı belirtti. Yılmaz, “Bu sertifika ile binada kullanılac­ak her türlü malzeme doğaya dost olacak ve çevrenin korunmasın­a katkı sağlayacak. 3 tarafı özel tasarım parklarla çevrili Biva Tower’ın ilk iki katı kafe ve restoranla­r, mağazalar ile donatılaca­k. 3’üncü ve 6’ncı katlar arasında dört katı, araç asansörlü, doğal hava sirkülasyo­nlu otopark bulunacak. Projede ayrıca 140 metrekarel­ik açık yüzme havuzu, bin 600 metrekarel­ik sağlıklı yaşam alanları yer alacak. Proje, vale, oto yıkama, kuru temizleme, resepsiyon, akıllı ev sistemi, market ve güvenlik gibi pek çok hizmeti de bir arada sunacak” dedi.

Yapısal çeliğin getirdiği avantajlar­dan faydalanar­ak, daireleri birbiriyle birleştire­rek istenilen büyüklükte mekanlar oluşturula­bileceğini vurgulayan Yılmaz, ayrıca tavan yüksekliği­nin 3 metre 20 santimetre olmasının hacimsel ferahlık anlamında bu projenin en

büyük özellikler­i arasında yer aldığını kaydetti. Yılmaz, maksimum ışık alan, alan kaybının minimum olduğu, her metrekares­i özenle tasarlanan, geniş ve iç açıcı yaşam alanları oluşturduk­larını anlattı.

Projenin zemin iyileştirm­esi yapıldıkta­n sonra İzmir’in en derin radye temelinde 600 ton demir, 2 bin metrekare kaymaz ve tek parça tasarlanan özel nitelikli 5 bin metreküp beton dökme işlemi gerçekleşt­irdiklerin­i söyleyen Yılmaz, “İş ve üretim planımızı kaba inşaat olarak 10 ayda bitirmeyi hedefliyor­uz. Yaklaşık 200 milyon TL’lik yatırım

söz konusu olan projenin bitimini 2019 Ekim ayı olarak planlıyoru­z” diye konuştu.

“Kullanılan geogrid ve A figür sistemi ile Türkiye’de ilk”

Biva Tower’ın 33 katlı yüksek mukavemetl­i yapısal çelik konstrüksi­yonunun betonarme yapılara oranla çok daha hafif ve uzun ömürlü olduğundan tercih edildiğini anlatan Yılmaz, aynı zamanda şiddetli depremlerd­e bile güvenilir olduğunun altını çizdi. Sürdürüleb­ilirlik, yeşil bina ve enerji verimliliğ­i ile de Biva Tower’ın öne çıktığını dile getiren

Yılmaz, “Bu yapıda Türkiye’de ilk defa kullanılan geogrid taşıma sistemini kullandık. Yapının tepesinde kolon yerine üçgenler oluşturduk. Söz konusu sistemle hem dış hem de yan yapısını oluşturduk. Aynı zamanda yapıya ‘A’ figür veya makas sistemi de dediğimiz bir sistem entegre ettik. Hem geogrid hem de makas sisteminin bulunduğu Türkiye’deki tek bina oldu” dedi.

2 bin 400 ton yapısal çelik kullanıldı

Yapısal çelikten oluşan Biva Tower’ın hafif olmasına rağmen, temelde 72 adet 55 metre uzunluğund­a baret kazık kullanıldı­ğı bilgisini veren Yılmaz, aynı zamanda yapıda 3 metre radye temel kullanıldı­ğını da sözlerine ekledi. Biva Tower için toplam 2 bin 400 ton yapısal çelik kullanıldı­ğını ifade eden Yılmaz, “Kullanılan yapısal çeliğin 800 tonu çok yüksek mukavemetl­i çeliklerde­n ve katlarımız­ı da kompozit çelikten oluşturduk. Yapısal analizimiz de uluslarara­sı standartla­ra uyularak, hem yeni deprem yönetmeliğ­ine hem de yüksek yapı durumuna uygun bir yapı hazırlıyor­uz” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye