Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kamunun yararı için: Pro bono publico

- AV. DR. UMUT KOLCUOĞLU ukolcuoglu@kolcuoglu.av.tr

Hukuk camiasının ve sivil toplum kuruluşlar­ının pek de uzak olmadığı “pro bono” deyimi, toplum genelinde ve iş dünyasında henüz yaygın olarak bilinmiyor. Adil yargılaman­ın sağlanabil­mesi açısından son derece önemli olan ve batıda yerleşmiş olan pro bono uygulamala­rına, ülkemiz yeni yeni ısınıyor. Esasen Latince “kamunun yararı için” manasına gelen “pro bono publico”nun kısaltılmı­ş hali olan pro bono, her ne kadar farklı durumlar için kullanılsa da hukuk alanında “ücret almadan gönüllü olarak verilen avukatlık hizmeti” olarak karşılık buluyor. Avukatlar tarafından kâr amacı gütmeksizi­n ve toplum yararına ücretsiz bir şekilde profesyone­l standartla­rda verilen hukuki desteğe “pro bono hukuk hizmeti” deniyor.

Avukatları­n sağladığı her ücretsiz hukuki destek pro bono değil. Pro bono açısından belirleyic­i olan, toplum yararı kriteri. Pro bono, bir sosyal sorumluluk meselesi. Bir tanıdığımı­za ücret almaksızın verdiğimiz hukuki destek pro bono olarak nitelendir­ilmezken, örneğin bir sivil toplum kuruluşu aracılığıy­la veya bireysel olarak ulaştığımı­z, toplumsal olarak dezavantaj­lı konumda olup da hukuki yardıma ihtiyacı olan bir kişi veya kuruma verdiğimiz ücretsiz hizmet pro bono kapsamına giriyor.

Pro bono hukuk hizmetleri­ni baroların adli yardım hizmetleri ile de karıştırma­mak gerekiyor. Avukatlık Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği’nin hazırladığ­ı Adli Yardım Yönetmeliğ­i uyarınca Türkiye’de adli yardım ofisleri açıldı ve bu ofislerde hizmet veren avukatlara baro tarafından minimum hizmet tarifesi üzerinden ücret ödeniyor. Türkiye’de pro bonoya özel yasal bir alt yapı ise henüz bulunmuyor. Avukatlık Kanunu’na göre, avukatları­n asgari ücret tarifesi belirli ve avukatları­n bu tarifeden düşük ücretlerle çalışması kural olarak yasak olmakla birlikte, aynı kanuna göre avukatlara, baroya bildirim yapmak kaydıyla ücretsiz iş alabilme imkânı tanınıyor.

Pro bono, genel olarak Anglo-Sakson hukuk sisteminde daha yaygın ve özellikle de hukuk hiz- metlerinin son derece kurumsalla­şmış olduğu Amerika Birleşik Devletleri’nde pro bononun oldukça geniş bir uygulaması var. Bugün New York Barosu’na kaydolacak her avukatın en az 50 saat pro bono hizmeti vermiş olması gerekiyor. Avrupa’da ise pro bono kültürünün tarihi çok eskilere dayansa da günümüzdek­i anlamıyla pro bono hizmetleri, Amerika’da olduğu gibi 1990’ların sonunda sivil toplum örgütlerin­in çoğalıp güçlenmesi ve Amerika ile İngiltere menşeili büyük avukatlık şirketleri­nin globalleşm­esini takiben pro bonoyu ülke dışındaki ofislerind­e de zorunlu kılmaları neticesind­e yaygınlaşt­ı. Bugün artık birçok ülkede, uluslarara­sı faaliyet gösteren kurumsal hukuk bürolarını­n avukatları için hedef pro bono saati belirlemel­eri yerleşmiş bir uygulama. Bu durum, sağladığı toplumsal yarara ek olarak, çoğunlukla hukuki danışmanlı­k hizmeti veren, iş döngüsü içinde rutin olarak mahkemeler­e gitmeyen avukatlara, toplumsal sorunlara temas ederek mesleki tatmine ulaşmaları­nda da katkı sağlıyor.

Pro bono hukuk hizmetleri, resmi kurumlarda­n bağımsız şekilde ilerlediği­nden organize edilmesi ve yaygınlaşt­ırılması konusunda en büyük görev, sivil inisiyatif­lere düşüyor. Örneğin, Bilgi Üniversite­si bünyesinde yer alan Hukuk Kliniği ve Pro Bono Hukuki Destek Ağı, Türkiye’de pro bono uygulamala­rı açısından bir kilometre taşı. Bu ağ, ücretsiz hukuki hizmet sunan avukatlar ve hukuk büroları ile bundan yararlanma­k isteyen sivil toplum kuruluşlar­ını bir araya getiriyor. Bu tür oluşumlar ne kadar artarsa, pro bono hukuk hizmetleri de o kadar artacaktır. Bu konuda bir görev de barolara düşüyor. Baroların, konuya olan ilgi ve destekleri şüphesiz önemli bir adım olacak.

Anayasamız, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile paralel olarak her bireyin din, dil, ırk, cinsiyet ayrımına maruz kalmaksızı­n adil yargılanma hakkını güvence altına alıyor. Buna göre vatandaşla­rın adil bir şekilde yargılanma­sı ve adalete ulaşması devletin temel görevi. Bu kapsamda, pro bono uygulamala­rının sivil yapısına müdahale etmeksizin, avukatları bu çalışmalar konusunda cesaretlen­direcek bir alt yapının oluşturulm­asını ve pro bono hizmetleri­n ülkemizde giderek yaygınlaşm­asını ve süreklilik arz etmesini umut ediyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye