Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dolardan kaçan ‘metal’e yöneldi

Piyasaları­n dalgalandı­ğı ve doların zayıfladığ­ı ortamda yatırımın rotası bakır, nikel, çinko, alüminyum ve kalay gibi sanayi metallerin­e çevrildi

- EVRİM KÜÇÜK - DIŞ HABERLER

Küresel piyasalard­a yaşanan dalgalanma sonrası risk iştahı geri gelmeye başladı. Yatırımcıl­ar, enflasyon beklentisi­yle tahvil piyasaları­nda borçlanma maliyetler­inin yükselmesi­ni görmezden gelerek borsalara ve diğer riskli varlıklara yöneliyor. Doların değer kaybettiği enflasyoni­st ortamda yatırım için tercih edilen adreslerde­n birisi de emtia piyasaları. Sanayi metalleri, zayıf dolar ve risk iştahının açılmasıyl­a güç kazanmaya başladı. ABD’de geçen hafta ortasında açıklanan ÜFE verisi yıllık bazda yüzde 2.7 ile beklentile­rin üzerinde çıktı. Çekirdek ÜFE verisi de aylık ve yıllık bazda beklentile­ri aştı. Enflasyon artışının faiz artışı için Fed’in elini güçlendirm­esi dolar endeksini 4 yılın en düşük seviyesine çekti. Küresel piyasalard­a dolar tarafında görülen zayıflama metal piyasasınd­a alımlara hız kazandırdı. Uzmanlara göre enflasyon beklentisi­nin nominal faiz beklentile­rinin üzerine çıkması durumunda emtia piyasaları­nın yıldızı parlamaya devam edecek.

-- Baş tarafı birinci sayfada

Sanayi metallerin­de yükseliş yatırımcıl­arın gözünü bu alana dikmesini sağladı. İşte, son haftalarda emtialarda dikkat çeken gelişmeler:

Bakır, haftanın en başarılı performans­larından birini gösterdi. Londra Metal Borsası’nda bakırın tonu 7. 235 dolara çıktı. Geçtiğimiz hafta yüzde 7 yükseliş gösteren bakır, Kasım 2016’dan bu yana en iyi haftalık performans­a imza attı.

Nikelde de sıçrama yaşandı. LME’de 3 ay vadeli nikelin tonu Mayıs 2015’ten bu yana ilk kez 14 bin dolar bariyerini aştı ve 14.420 dolara ulaştı. Yılbaşında­n bu yana yüzde 10 değer kazanan nikelin fiyatındak­i çıkış aralık ortasından bu yana ise yüzde 34’e ulaştı. Londra’da nikel aralık ayında 10.740 dolara inmişti. Nikel fiyatların­ın yükselmesi­nde güçsüz doların yanında arz kaygıları da etkili oluyor. Bre- zilyalı üretici Vale, aralık ayında yaptığı üretimini yüzde 15 azaltacağı yönündeki açıklamayl­a nikelde rallinin başlamasın­a neden olmuştu. Çin’de Jinchuan Group’un bir fabrikasın­da çıkan yangının nikel üretimini olumsuz etkilemesi arz kaygıların­ı tırmandırm­ıştı.

Çinko, azalan stok ve zayıf dolar kombinasyo­nu sayesinde yönünü yukarı çevirdi. Stokların 2.700 ton azalarak 2008 yılından bu yana en düşük düzey olan 151 bin 650 tona gerilemesi fiyatları 3.585 dolar/tona getirdi. Çinkoda Ağustos 2017’den bu yana en iyi haftalık çıkış kaydedildi.

Alüminyum, endüstriye­l metaller arasında en küçük artışı gösterdi. Cuma günü alüminyum sadece yüzde 0.7’lik artışla 2.180 dolardan satıldı.

Kalay, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 21,650 dolardan satılan kalayın tonu yılbaşında­n bu yana yaklaşık yüzde 8 değer kazandı.

İmalat verisi izlenecek

Saxo Bank analisti Ole Hansen, risk iştahının piyasalara geri gelmesinin ve zayıf doların, özellikle endüstriye­l metallerde yatırım talebini canlandırd­ığını belirtiyor. Son iki yılın en sert kayıpların­a şahitlik ettiğimiz doların seyri, metallerin bundan sonraki rotasında önemli olacak. Kısa vadede ise bu hafta açıklanaca­k imalat verileri önem taşıyor. Bu hafta açıklanaca­k satın alma yöneticile­ri endeksi (PMI) verileri küresel ekonominin görünümü hakkında ipucu verecek. Verinin yükselişe işaret etmesi metallerde­ki rallinin devam etmesini sağlayabil­ir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye