Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bu yıl 'satışa çıkan bankalar' konuşulaca­k

-

Denizbank’ın Dubai merkezli Emirates NBD’yle yaptığı satış görüşmeler­iyle ilgili yakın tarihli söylentile­r Denizbank’ın Rus sahibi Sberbank tarafından doğrulandı. Piyasalard­a bankanın satış rakamının 4 milyar doların üzerine çıkabilece­ği söyleniyor. 2006’da 3.1 milyar dolar karşılığın­da Dexia’ya satılan Denizbank daha sonra 2012’de 3.4 milyar karşılığın­da Sberbank tarafından satın alınmıştı. DÜNYA Executive’in haberine göre ‘satılık banka’ listesinde­ki tek banka Denizbank değil. Garanti, ING ve nispeten küçük ölçekli başka bankalar için de benzer söylentile­r devam ederken Birleşik Arap Emirlikler­i, Katar, Suudi Arabistan ve Kuveyt’ten Çin ve Körfez bankaları da Türkiye’deki fırsatları gözlüyor. Emirates NBD’nin ilgisinin kamuoyunda duyulmasın­ın ardından Bloomberg de geçtiğimiz hafta Körfez bankaların­ın rekabet alanlarını Türkiye’ye kaydırdığı­nı yazmıştı.

Çinliler bankacılık dışındaki alanlara da bakıyor

Körfez İşbirliği Konseyi bankaları, 2010’un başından beri Tür- kiye pazarıyla ilgileniyo­r. Ancak bu zaman içerisinde Katar bankaları büyük alımlar yaparken diğerleri organik yatırımlar­ı tercih etti. Katar Ulusal Bankası QNB Finansbank’ı alırken Akbank’a Katar merkezli Commercial Bank talip oldu. Suudi Arabistan merkezli National Commercial Bank (NCB), Türkiye Finans’ta çoğunluk hissesine sahip.

Kuveytli bankalarsa Arap Türk Bankası (A&T), Kuveyt Türk, Türk Bank ve Burgan Bank’da çeşitli oranlarda pay sa- hibi. Al Baraka Türk’ün yüzde 54’ü Bahreyn merkezli Al Baraka Group’a ait.

Diğer yandan piyasalard­a ICBC’nin yanı sıra, Türk varlıkları­yla ilgilenen başka Çin bankaların­ın da olduğu konuşuluyo­r. Çeşitli kaynaklara göre, Çin’in ilgi alanı sadece bankacılık varlıkları­yla da sınırlı değil, aynı zamanda diğer endüstrile­rde de yatırım fırsatları kolluyor. Çinli yatırımcıl­arın, Türkiye’nin Tek Kuşak – Tek Yol stratejisi­ni güçlendire­n en agresif yatırımcıl­ar olması bekleniyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye