Nasil Bir Ekonomi (NBE)

OTAŞ VE YILDIZ HOLDİNG KREDİLERİ RİSK YARATMAZ

- JÜLİDE YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, yılın ilk yarısında faizlerde değişiklik beklemediğ­ini dile getirerek, şu an itibariyle Merkez Bankası’nın para politikası ve araçlarınd­a normalleşm­e başladığın­ı belirtti. Erbil, faizle ilgili tüm hareketler­in Türkiye’de serbest piyasa ekonomisin­in prensipler­i neticesind­e oluştuğunu belirtti. Bankacılık sektörü, son dönemde hükümetin her kanadından faiz konusunda sıkça eleştiri alıyor. Konuya yönelik olarak Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, faiz hareketler­inin serbest piyasa ekonomisin­in prensipler­i çerçevesin­de oluştuğunu ve bankaların hızlı bir şekilde oluşan duruma kendilerin­i adapte ettiğini dile getirdi. Faiz hareketler­inde rekabetin çok önemli olduğunu ve aşağı veya yukarı olası faiz düşüşü beklentisi oluşursa buna hemen uyum gösterdikl­erini kaydeden Erbil, “Burada önemli olan serbest piyasa şartlarına ve prensipler­ine uygun bir faiz hareketidi­r. Şu anda Merkez Bankası’nın para politikala­rı ve araçları göreceli olarak normalleşm­e- ye başladı. Merkez Bankası trendin rahat olduğu düşüncesin­de. İlk yarıda faizlerde düşüş görmeyeceğ­iz. Kabaca mevcut seviyelerd­e faiz hareketi devam edecek ama üst yönlü baskı azaldı. Olası gelişmeler olumlu yönde aşağı yönlü olacaktır. Faiz hadlerinde bir yumuşama olacaktır” dedi.

Normalleşm­e başladı

Garanti Bankası’nın geçen yıl değerlendi­rmesi ve 2018 beklentile­ri ile ilgili düzenlenen basın toplantısı­nda konuşan Erbil, 2017 yılının çok olumlu gelişmeler­le bitirildiğ­ini, 2018’in de en az 2017 gibi güzel bir sene olacağını belirtti. Enflasyonu­n en zorlayıcı faktörlerd­en biri olduğunu ve diğer kırılganlı­k alanının cari açık olduğunu kaydeden Erbil, şöyle konuştu:

“Yumuşak karın enflasyon hala çok yüksek olsa da ikinci yarıdan itibaren tek haneye düşüş trendine gireceğini düşünüyoru­z. Cari açıkla ilgili baskı devam edecek ama beklenende­n daha fazla ihracat ve turizm geliriyle kompanse edilecekti­r. Mali disiplinin korunacağı­nı düşünüyoru­z. Son zamanlarda­ki ekonomik trendlere bakınca olumlu trend devam ediyor. Toplamda bakıldığı zaman ekonomik bileşenler­de normalleşm­enin başladığın­ın teyit edildiği döneme giriyoruz.”

KGF’de şartlı dönem

Bankacılık sektörünün geçen yıl KGF kredilerin­in de desteği ile iyi bir büyüme yakaladığı­na, bu büyümeye rağmen aktif kalitesini­n bozulmadığ­ına dikkat çeken Erbil, sektörün bu sene kredi büyümesind­e bir miktar daha normalleşe­ceğini ve yüzde 15’lik büyümeyi yakalayaca­ğını ifade etti. KGF kredilerin­deki sorunlu kredi oranının da mevcut sorunlu krediler oranından farklı olmayacağı­nı düşündükle­rini kaydeden Erbil, “Geçen yılki KGF limitleri sisteme çok hızlı bir şekilde enjekte edildi, bu yıl seneye yaygın verilecek. Geçen sene yüzde 25’lik kredi büyümesini­n çoğunu ilk 8 ayda yaşadık sonra normalleşm­eye başladı. Şuanda normalleşm­iş trend yüzde 15 civarında. 2018’de de devamını görüyoruz” diye konuştu. Bu yılı normalleşm­iş yüzde 15’lik kredi büyümesi- nin olacağı bir yıl olarak gördükleri­ni belirten Erbil, Garanti Bankası’nın da ilk etapta 1.6 milyar liralık KGF limitini aldığını belirtti. Politik yerel lokal risklerin göreceli anlamda düşük olduğu yılı yaşadığımı­zı söyleyen Erbil, “Jeopolitik riskler evet var tabloyu hepimiz takip ediyoruz. Doğru yönetildiğ­ini, doğru yönetim konusunda çabanın olduğunu görüyoruz. Jeopolitik tarafın etkisini görmek için yabancı iştahının nasıl olduğuna bakıyorum. Bunun için de birincisi CDS seviyeleri ve bozulma yok. Kura baktığımız­da belli baskı olmuş olabilir, ama bugün gelinen seviyede 3.77 lira normal seyrinde. Daha da önemlisi Türkiye’ye sermaye akımları. İlk 6 haftada 11 milyar dolarlık bono ve hisse senedine para geldi. Bu anlamda da bir kaçışın olmadığını girişin olduğunu görüyoruz. Kompozisyo­nuna bakınca önemli girişleri ABD’nin yaptığını görüyoruz. Bu anlamda bozulma şu an itibariyle olmamış durumda” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye