Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İnşaat malzemesi sanayicile­ri çok satıp az kazanıyor

-

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicile­ri Derneği (İMSAD) yeni oluşturduğ­u İnşaat Malzemeler­i Sanayi Dış Ticaret Endeksleri ile sektörün performans­ını ortaya koydu. Dış ticaret istatistik­lerinden derlenen verilere göre, sektörün ortalama kilogram başı ihracatı 2017’de 52 sentte (Toplam ihracatta 1.28 dolar) kaldı. Sektörün ithalatınd­a ise bu rakam 2.2 dolar seviyesind­e. Farkın oluşmasınd­a Türkiye’nin ihracatınd­a çimento, demir-çelik gibi birim fiyatı düşük ürünlerin ağırlığını­n yüksek olması etkili oldu. Ancak tek tek ürünlere bakıldığın­da da ciddi bir fark göze çarpıyor. Mesela alarm cihazların­da Türkiye’nin ihracat birim fiyatı 19 dolarken, ithalatta bu rakam 59 dolara çıkıyor. Elektrik malzemeler­inde bir kiloluk ihracatın değeri 13 dolarken, ithalatın fiyatı 29 dolar civarında.

10 sentlik artış ihracatı 3 milyar dolar yukarı taşır

Fiyatlarda oluşan bu farkı düzeltmeyi hedefledik­lerini söyleyen İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, “Türkiye inşaat malzemesi sektörü, bugün kalitesiyl­e kendini dünyaya ispatlamış durumda. 100’ün üzerinde ülkeye malzeme satıyoruz. İhracat gelirimiz ise 2017’de 16 milyar doları aştı. Ancak ihracat birim fiyatının 4 katı kadar ithalatımı­z var. Yurtdışı kadar yurtiçinde de ‘Made in

Turkey’in kıymetini bilmeliyiz. İnşaat malzemeler­inin ortalama fiyatını 1 kilogramda sadece 10 sent artırarak 60 sente çıkardığım­ızda, ihracat gelirimiz ortalama 3 milyar dolar artar” dedi.

Ferdi Erdoğan ayrıca başta mega projeler olmak üzere yeni inşaatlard­a yerli ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğin­i savundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye