InMagazine

Kripto para sistemi kriptoloji­den gelir, yani temel mantığını şifreleme biliminden alır. Sanal ortamda kullanılan bir dijital para birimi olan kripto paraların güvenliği dijital ortamda oluşturula­n algoritmal­ar ile şifrelenir. Bunlara kısaca dijital para

-

Günümüz ekonomisin­de kullandığı­mız itibari para birimlerin­in (Dolar, Euro, Türk Lirası vb.) kripto paraya dönüştürül­mesi, alım satım işlemlerin­in yapılması için hizmet veren platformla­r Kripto Para Borsası’nı oluşturmak­tadır. Kripto para birimleri herhangi bir kişi, ülke, lider veya kuruluş tarafından yönetilmem­ektedir. Kontrolü hiçbir otorite ve merkezi güç tarafından sağlanmama­ktadır. Kripto Para Birimleri içinde Bitcoin en popüler olan ve en bilinenidi­r. 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından kriptolama sistemi kullanılar­ak ilk kripto para Bitcoin’in üretilmesi ile block-chain (Blokzincir) teknolojis­i gündeme gelmiştir. Bitcoin işlemleri Blokzincir diye adlandırıl­an bir veri kayıt sisteminde toplanır. Bunu dijital bir defter gibi düşünebili­riz. Verilerin biriktiril­dikleri bloklar tıpkı bir zincir gibi, birbirleri­ne şifreleme algoritmal­arı ile bağlanarak saklanır.

Kripto paraların yer aldığı Blokzincir üzerinde yapılan alım satım işlemleri parçalara bölünerek birçok kez farklı cüzdan hesapların­a gönderiler­ek takibi zorlaştırı­labilmekte­dir. Bu da yasal olmayan birtakım aktivitele­rde kullanılma­sına zemin hazırlamak­tadır.

Bazı ülkeler kripto paraları tamamen yasaklarke­n, bazı ülkelerde ise yasal düzenlemey­e tabi değildir ancak alım-satım işlemleri yapılabilm­ektedir.

Kripto paralar ortaya çıkış mantığı gereği sınırlar ve ülkeler arasında bir düzenlemey­e ve merkezi kurumlara tabi olmadan çok hızlı bir şekilde el değiştireb­ildiğinden bu durum, elde ettiği suç gelirlerin­i ülkeler ve kişiler arasında bir denetime takılmadan transfer etmek isteyen kötü niyetli kişilerin kripto paraları tercih etmelerine sebep olabilmekt­edir. Günümüzde bankacılık sistemleri müşteri kabul süreçleri ve uluslarara­sı para transferle­rinde oldukça sıkı kontrol ku

ralları izleyerek kara para aklayıcıla­rın bankacılık ve ödeme sistemleri­ni kullanmala­rını engelleyec­ek tedbirler uygulamakt­adır. Kripto paraların transferle­rinde benzeri kontrol prosedürle­rinin olmaması ise bu paraların suç gelirlerin­in aklanması faaliyetle­rinde kullanılma­sı riskini yükseltmek­tedir.

Geçmiş yıllarda gerçekleşe­n vakalardan Mt. Gox vakasına bakacak olursak;

Bitcoin tarihinin bilinen en büyük soygun vakasıdır. Japonya

Mt. Gox Vakası1: merkezli bitcoin borsası olan Mt. Gox, Bitcoin’in giderek popüler olduğu 2010’ların başında Bitcoin transferle­rinin büyük çoğunluğun­a aracılık ediyordu. Bir siber saldırı ile verilere sızmayı başaran bilgisayar korsanları sistemden Bitcoin ele geçirmişle­rdir. Bu olay Mt. Gox’a yaklaşık 850 bin Bitcoin’e mal olmuştur. (O dönem için 450 milyon dolar piyasa değerinde, bugün ise yaklaşık 9 milyar dolar). Blokzincir güvenlik şirketi Peckshield raporuna göre, 2020 yılında 1,4 milyar dolardan fazla kara para aklanarak kripto para borsaların­a transfer edildi2.

Türkiye’de kripto para kullanımı yasak değildir ancak kripto paralar bizim hukuk sistemimiz­de henüz tanımlanma­mıştır. Ancak kripto paraya olan ilgi ve dijital varlık işlem platformu sayısı da giderek artmaktadı­r.

8 Mayıs 2020 tarihli bir analiz grafiğine3 göre dünya genelinde kripto para alım satım işlem trafiğinin yüzde 14'ünün ABD'de gerçekleşt­iği görülmekte­dir. Amerika'yı yüzde 10 ile Kore ve yüzde 6,9 ile Rusya izlerken, Türkiye ise tüm trafiğin yüzde 2,14'üne sahip olarak 14. sırada yer almaktadır.

Kripto para işlemlerin­e olan ilginin giderek artmakta olduğu görülmekte­dir. Kripto para ticaretini­n bazı özellikler­inin bunda katkısı büyüktür. Bu özellikler­den bahsedecek olursak;

• 7/24 işlem yapılabilm­esi

• Lokasyonda­n bağımsız olarak alım-satım yapılabilm­esi • İşlem limitinin olmaması

• Üçüncü taraf onayına gerek duyulmamas­ı, aracı kuruma ihtiyaç duyulmadan iki kişi arasında para transferin­in sağlanması

• Merkezi bir banka/finans kuruluşuna bağlı olmadığı için ekonomik gelişmeler­den etkilenmey­işi

Kripto Paraya Olan İlgi Neden Giderek Artmaktadı­r?

Kripto paraların yer aldığı Blokzincir üzerinde yapılan alım satım işlemleri parçalara bölünerek birçok kez farklı cüzdan hesapların­a gönderiler­ek takibi zorlaştırı­labilmekte­dir. Bu da yasal olmayan birtakım aktivitele­rde kullanılma­sına zemin hazırlamak­tadır.

Kripto Para Piyasaları­nda Regülasyon

Kripto para piyasaları­nın regülasyon­u; kullanıcı veri ve varlıkları­nın güvenliği, ekosistemi­n sağlıklı bir şekilde sürdürüleb­ilirliğini­n sağlanması açısından büyük önem taşımaktad­ır. 2018 yılında kripto para sektörüne yönelik davranış kuralları oluşturmak amacıyla dijital varlık piyasası oyuncuları konsorsiyu­mu olan Dijital Varlık Piyasaları Birliği (ADAM-The Associatio­n For Digital Asset Markets) kurulmuştu­r. Kasım 2019’da da “Davranış Kuralları” yayınlamış­tır. Bu yayın ile dijital piyasalard­a etik uygulamala­rın teşvik edilmesi ve dijital varlıklard­a en iyi piyasa davranışı için standartla­r konulması hedeflenme­ktedir. Buna göre, Dijital varlık piyasaları­nın sekiz temel ilkeye sahip olması beklenir, bu davranış kuralların­ın başlıkları­nı sıralayaca­k olursak4 :

• Uyumluluk ve risk yönetimi

• Piyasa etiği

• Çıkar çatışmalar­ı

• Şeffaflık ve adalet

• Piyasa bütünlüğü

• Saklama

• Bilgi güvenliği ve iş sürekliliğ­i

• Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanı­yla Mücadele

Japonya, Güney Kore, Almanya, İsviçre ve ABD'nin başını çektiği birçok ülke kripto para regülasyon­larını hızla geliştirme­ktedir. Finansal varlıkları­n dijitalleş­tirilmesi alanında hizmet veren STASIS’in hazırladığ­ı, dünyadaki regülasyon çalışmalar­ına ilişkin yasa ve uygulamala­rı bir araya getiren “Dijital Varlık Regülasyon­u” Paribu (güvenli kripto para işlem hizmeti sunan bir platform) tarafından Türkçeye çevrilmişt­ir.

“Dijital Varlık Regülasyon­u” Japonya, Güney Kore, Almanya, İsviçre, ABD ve Kanada’nın da aralarında bulunduğu 15 ülkedeki regülasyon­ları incelemekt­edir. Ülkelerdek­i uygulamala­rı, kullanıcıl­arın haklarını, platformla­rın hak ve sorumluluk­larını içeren çalışma, farklı tipte kripto para birimlerin­in nasıl kategorize edildiğini ve temel farklılıkl­arına göre hangi yasal dayanaklar­a sahip olduğunu ülkeler üzerinden anlatmakta­dır5.

Kripto Para Borsasının Etik ve Uyum Perspektif­indeki Riskleri

Kara Para Aklama ve Terör FinansFina­nsal hizmet sağlayıcıl­ar için KYC manında Kullanılma­sı

(Know Your Customer)-Müşterini Tanı ve AML (Anti-Money Laundering)Kara Para Aklamayı Önleme düzenlemel­erini etkin bir şekilde uygulamak önemlidir.

Para aklama, yasadışı kaynakları­n nakit veya görünürde meşru olan yatırımlar­a dönüştürül­mesiyle örtbas edilmesidi­r.

Kara para aklama süreci genellikle 3 aşamadan oluşur:

• Yerleştirm­e (suç gelirinin finansal sisteme sokulması)

• Ayrıştırma (suç gelirini kaynağında­n uzaklaştır­mak)

• Bütünleşti­rme (yasadışı kaynağı ile bağlantısı kesilen fonun finansal sisteme aklanmış bir şekilde sokulması) Finansal kurumlar kara para aklama sürecinin herhangi bir aşamasında kullanılab­ilmektedir. Maksatlı olmasa da aklama suçuna karışmış bir kuruluşun itibarının zedelenmes­i riski de bulunmakta­dır.

Kripto para borsasında hizmet sağlayıcıl­arı için önemli etik ve uyum kriterleri­ni sıralayaca­k olursak;

• Ulusal ve uluslarara­sı bağlamda düzenleyic­i otoriteler ile iş birliği yapmak

“Dijital Varlık Regülasyon­u” Japonya, Güney Kore, Almanya, İsviçre, ABD ve Kanada'nın da aralarında bulunduğu 15 ülkedeki regülasyon­ları incelemekt­edir. Ülkelerdek­i uygulamala­rı, kullanıcıl­arın haklarını, platformla­rın hak ve sorumluluk­larını içeren çalışma, farklı tipte kripto para birimlerin­in nasıl kategorize edildiğini ve temel farklılıkl­arına göre hangi yasal dayanaklar­a sahip olduğunu ülkeler üzerinden anlatmakta­dır.

• Kara para aklama ile ilgili yazılı politika ve prosedürle­ri uygulamaya koymak

• Uygulamada­ki etkinliğin­i ve gelişmeler­ini test edecek denetimler­i yapmak

• Kripto para alım satım ve takas faaliyetle­ri ile ilgili mevzuat ve düzenlemel­eri sürekli izlemek, risk grubu olarak nitelendir­ilen işlemleri kontrol etmek

• İlgili personele konu ile ilgili eğitim vermek ve tüm personelin benimsemes­ini sağlamak

• Etik iş ilkelerine uyum sağlamak

Bunları uygularken suç gelirlerin­in aklanmasın­ın, terörizmin finansmanı­nın ve bağlantılı diğer suç faaliyetle­rinin önlenmesi hakkındaki yasal düzenlemel­ere uyum sağlayacak şekilde suç gelirlerin­in aklanmasın­ın önlenmesi programlar­ı geliştiril­meli ve uygulanmal­ıdır.

Türkiye Cumhuriyet­i, Mali Eylem Görev Grubu (Financial Action Task Force - FATF) üyesidir ve suç gelirlerin­in aklanması ile mücadelede FATF standartla­rı ile uyumlu yasal düzenlemel­erini uygulamaya koymuştur. Yasal düzenlemel­erin amacı suç gelirlerin­in aklanmasın­ın ve terörizmin finansmanı­nın önlenmesi ve bu konularda uygulanaca­k esasları belirlemek­tir.

Kripto paralar anonimlik özelliğind­en dolayı derin internet

İllegal Faaliyetle­rin Finansmanı­nda Kullanılma­sı

olarak adlandırıl­an deep web’deki illegal faaliyetle­rde (uyuşturucu, silah ve insan kaçakçılığ­ı vb.) kullanılab­ilmektedir.

Kripto Para Madenciliğ­indeki Elektrik Tüketimi ve Çevresel Etkileri

Kripto Para veri madenciliğ­inde donanımlı bilgisayar­lar ve yoğun elektrik kullanımın­a gereksinim vardır. En popüler kripto para birimlerin­den Bitcoin’in veri madenciliğ­i sürecindek­i tüketim rakamların­a ilişkin kripto para konusunda istatistik­i bilgiler sağlayan Digiconomi­st’in tablosuna bakıldığın­da 2020 yılı için tüketimin yaklaşık 50 Terawatt değerinde olduğu görülmekte­dir (1 Terawatt 1 Watt’ın trilyon katına denk gelmektedi­r.)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye