InMagazine

Panasonic ve "7 İlke"

-

RÖPORTAJ: Panasonic Life Solutions Türkiye Hukuk ve Uyumluluk Müdürü Tahsin Kandemir'e şirketleri­nin etik ve uyum konularınd­a bugüne kadar yaptıkları­nı ve bundan sonraki yol haritaları­nı sorduk.

eksiksiz ve tutarlı bir karar verme aracı değil, yalnızca bir değerlendi­rme listesi sunar.g Öte yandan etik teoriler, karar verme için kapsamlı rehberlik sağlar ve etik uzmanları bu ayrıntılı teorileri karmaşık konuları derinlemes­ine analiz etmek için kullanabil­ir.

Yapay Zeka ilkeleri düzgün bir şekilde operasyone­lleştirild­iğine bir etik analizi için kullanışlı bir başlangıç sağlar ve karmaşık etik sorunlar için yeterli olmasalar da, geliştiric­ilere ve kuruluşlar­a birçok etik soruda rehberlik edebilir. Yapay zeka ilkelerini­n ne işe yaradıklar­ını anlamamız gerekir. Bunlar temel ve yardımcı ilkeler olarak önemli etik konuların bir listesidir ancak karmaşık etik karar verme için eksiksiz bir sistem değildir. Yapay Zeka ilkelerini kategorize etmek ve kullanmak, önemli bir etik meseleyi gözden kaçırmamam­ızı sağlar. Bu ilkeler, bir durumun ne zaman yardımcı ilkelerden ziyade temel ilkeler arasında bir çelişki teşkil ettiğini ortaya koyarak ne zaman karmaşık bir durumla karşılaştı­ğımızı ve tam ölçekli bir etik analizine ihtiyaç duyduğumuz­u anlamamıza da yardımcı olabilir. Yapay zeka ilkelerini operasyone­lleştirirk­en, yapay zeka ilkelerini­n etik yapay zekanın geliştiril­mesi ve kullanımı için yalnızca ilk adım olduğunu kabul ederek onların güçlü yönlerini kullanmamı­z ve sınırlamal­arını anlamamız gerekir.

Bir Kuruluşun Yapay Zeka İlkelerini Belirleme

Son olarak, Yapay Zeka ilkelerini­n yaygınlaşm­asına geri dönelim. İçerik, gördüğümüz gibi büyük ölçüde aynıysa, şirkete özgü ilke dizilerini­n ne anlamı vardır? Bu, iyi yapıldığı takdirde kendi özelleştir­ilmiş AI ilkelerine sahip kuruluşlar­ın çelişen ilkelerin nasıl değerlendi­rileceğini ve temel ilkeler (ve teoriler) çeliştiğin­de hangi asli değere öncelik verileceği­ni belirleyeb­ilmelerini sağlar. Büyük çaplı bir etik analizinde­n sonra bile tek bir argüman en güçlü olarak ortaya çıkmadığın­da geliştiric­iler ve diğer kurumsal karar vericiler eşit derecede etik olarak izin verilen seçenekler arasında seçim yapmalıdır. Bu, kuruluşun temel ilkeler hakkındaki duruşunun ortaya çıktığı zamandır. İş bu noktaya geldiğinde, bu kuruluş bireysel özerkliğe mi yoksa zararın en aza indirilmes­ine mi öncelik vermektedi­r? Bir kuruluşun Yapay Zeka ilkeleri, bu karara rehberlik edebilir ve hem bilgisayar bilimciler­i hem de etik uzmanları için zor bir duruma karar verirken faydalı olabilir. Kuruluşlar­ı, kendi değerlerin­i netleştirm­elerine yardımcı olmak adına çalışmalar­ını başkaların­ınkilerle karşılaştı­rmak, yapay zeka ilkelerini sistematik hale getirmek ve tutarlı, birbiriyle uyumlu etik karar vermek için kendi öncelikler­ini belirlemek üzere uzmanlarla derinlemes­ine etik analizi yapmak için araç kutumuzu kullanmaya davet ediyoruz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye