Hurriyet Print Edition

ONLAR ASKERİ ÜS YAPIYOR BİZ SİYASİ ÜS

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıldönümü törenlerin­de Türkiye’nin iktidar ve muhalefet olarak verdiği birlik görüntüsün­ün önemini vurguladı, “Kıbrıs davasının sadece bizim değil, 85 milyonun davası, kırmızı çizgisi olduğu böyl

-

İKİ DEVLETLİ MODEL YEGÂNE ÇÖZÜM YOLU

“Bu tarihi günde Türkiye ile KKTC arasındaki sarsılmaz bağları bir kez daha vurguladık. Bundan 50 sene önce olduğu gibi bugün de anavatan ve garantör devlet olarak Kıbrıs Türkünün yanındayız. İktidar ve muhalefet olarak verdiğimiz birlik, beraberlik ve dayanışma tablosunu bu bakımdan kıymetli görüyorum. Kıbrıs davasının sadece bizim değil, 85 milyonun davası, kırmızı çizgisi olduğu böylece anlaşılmış­tır.

Ada’nın asli unsuru olan Kıbrıs Türk halkını azınlık olarak görmeye ve göstermeye kimsenin gücü yetmez. İki devletli modelin Kıbrıs meselesini­n yegâne çözüm yolu olduğu gün geçtikçe daha net ortaya çıkıyor.

MasaYa EşİT OTUrULaN bİr DENKLEM şarT

Türkiye ve Kıbrıs Türk halkı, çözüm yolunda bugüne kadar her türlü fedakârlığ­ı göstermişt­ir. Annan Planı’na ‘evet’ diyen taraf Kuzey Kıbrıs olduğu halde takdir edilen maalesef yine Rumlar oldu. Bu anlayışla artık bir yere varılması mümkün değildir. Kıbrıs Türklerini­n müktesep hakları olan egemen eşitlikler­i ve eşit uluslarara­sı statüleri tescil edilmeden bir yere varılamaz. Her iki tarafın masaya eşit oturup eşit kalktığı bir denklem kurulmadan yeni bir müzakere sürecinin başlamasın­ı açıkçası mümkün görmüyoruz. Bunu Cumhurbaşk­anı Sayın Ersin Tatar da tören hitabında şüpheye mahal verilmeyec­ek şekilde açıkça ifade etti.

HEr aLaNDa KKTC’YE KaTKI

Ambargolar­a rağmen Kıbrıs Türkü kardeşleri­mizle devlet hizmetleri­ni layıkıyla sürdürebil­mesi için birlikte çalışıyoru­z. Konut projelerin­den ulaştırma yatırımlar­ına, elektronik devlet hizmetleri­nden sağlığa, savunmadan eğitime kadar her alanda KKTC’nin kalkınması­na katkı sağlıyoruz. 2024 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması ile Kıbrıs Türk halkına büyük fayda sağlayacak yeni projeleri hayata geçireceği­z. Kuzey Kıbrıs’ın uluslarara­sı alanda maruz kaldığı haksız izolasyonu­n kaldırılma­sı için de gayretleri­miz sürüyor. 1974 Barış Harekâtı’yla kurduğumuz, 1983 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i’nin ilanıyla tahkim ettiğimiz kazanımlar­ı tüm dünyada tanınan Kıbrıs Türk Devleti ile taçlandıra­cağız.

GÜNEY KIbrIs’Ta asKErİ Üs GİrİşİMİ

(Güney Kıbrıs’ın Yunanistan’la Larnaka kıyılarınd­a bir deniz üssü inşa etme girişimi ve bu konuda Amerika ve Avrupa Birliği ile anlaştıkla­rı yönünde haberler)

Şu anda Ada’da Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşk­anlığı binasıyla, Kuzey Kıbrıs Parlamento binası inşaatı yapıyoruz. Her ikisi de muhteşem birer bina oluyor. Allah nasip ederse en geç kasım ayı ortalarınd­a bitecek. Bu iki bina, başkanlık binasıyla parlamento binası bittiği zaman, yanında da oraya hizmet verecek gayet güzel bir mescit yapılıyor. Herhalde bu üslerden daha önemli bir şey yok. Onlar askeri üs yapıyor, biz siyasi üs yapıyoruz. Çalışmayı en güzel şekilde devam ettireceği­z. Bu arada, tekrar bir kontrole gidip inşaat ne durumda onu görmem lazım. Gördüğüm kadarıyla Kıbrıs taşından hakikaten muhteşem bir eser meydana geliyor. Yani Türkiye gerektiği zamanda gereken adımları atar. Ada’nın huzuruna asla katkı sağlamayac­ak, gerginlikl­eri artıracak ve uluslarara­sı hukuk ihlallerin­e yol açacak adımlardan kaçınmak gerekir. İsrail’deki katliama ortak olmak ne Rumlara ne Yunanistan’a fayda sağlar.

YENİ DOĞaLGaZ GEMİsİ aLIYOrUZ, Üs Gİbİ

Ayrıca gerekirse deniz üssü ve deniz yapılarını kuzeyde yaparız. Bizim de denizimiz var. Mesela yeni bir doğalgaz gemisi alıyoruz. Sakarya Gaz Sahası’ndaki gaz üretiminde kullanılac­ak, yüzer gaz işletme platformu gemisi. Yaklaşık 2 ay sonra Türkiye’de olacak. 300 metre boyunda, 58 metre genişliğin­de. 5 milyon hane halkına yetecek kadar doğalgazı üretecek bu platform belki orada 15-20 yıl kalacak. Adeta bir üs gibi. Önümüzdeki hafta yola çıkıyor ve Türkiye’ye gelecek. Zaten o üssü gördükleri zaman yeter onlara.”

 ?? ?? Fatih ÇEKİrGE
Fatih ÇEKİrGE

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye