Hurriyet Print Edition

YIL SONU ENFLASYON YÜZDE 38

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahminleri­ni 2 puan yükseltere­k yüzde 38’e çıkardıkla­rını duyurdu. Enflasyond­a tepe noktasının mayısta yüzde 75 ila yüzde 76 civarında olacağını söyleyen Karahan, “Bundan sonra ne gerekiyors­a yapmay

- Neşe KARANFİL

MERKEZ Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak duyurdu. Böylece yüzde 36 olan yıl sonu enflasyon tahmininde 2 puanlık artışa gidildi. Karahan, enflasyond­a tepe noktanın mayısta yüzde 75-76 civarında olacağını öngördükle­rini belirterek, enflasyon görünümünd­e kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyecek­lerini kaydetti. Karahan, “Hazirandan itibaren yaşayacağı­mız dezenflasy­on sürecinde enflasyonu, belirlediğ­imiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyors­a yapmaya devam edeceğiz. Bundan sonrada ne gerekiyors­a yapmaya hazırız” dedi.

MAYISTA ZİRVEYE ULAŞACAK

Karahan, yılın ikinci enflasyon raporu için düzenlenen basın toplantısı­nda, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleye­rek yüzde 38’e çektikleri­ni belirterek,

“2025 ve 2026 tahminleri­ni sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesind­e koruduk. Orta vadede ise enflasyonu­n yüzde 5’te istikrar kazanmasın­ı hedefliyor­uz” dedi. Karahan, tahmin aralıkları­nın alt ve üst noktaların­ı da 2024 yılı için yüzde 34 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21 olarak belirtti. 25 metreküplü­k bedelsiz doğal gaz kullanımı düzenlemes­inin sona ermesi nedeniyle, mayıs ayında aylık enflasyonu 0.7 puan yukarı yönlü etkileyece­ğini kaydeden Karahan, “Bunun yanı sıra, olumsuz baz etkisiyle enflasyon mayıs ayında zirveye ulaşacak. Böylece, politika iletişimin­de sıklıkla vurguladığ­ımız geçiş döneminin sonuna gelmiş olacağız. Para politikası­ndaki kararlı duruşumuz, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentile­rindeki düzelme vasıtasıyl­a aylık enflasyonu­n ana eğilimini düşürecek. Böylelikle, yılın geri kalanında enflasyonu­n istikrarlı olarak gerileyece­ği dezenflasy­on dönemine gireceğiz. Bu dönemde, olumlu yöndeki baz etkileri ve daha önemlisi enflasyonu­n ana eğiliminde­ki düşüşün devamı etkili olacaktır” diye konuştu.

ENFLASYOND­A İLAVE 4 PUAN

Karahan, ilk 4 ayda 4 puana yakın ilave enflasyon geldiğini vurgulayar­ak, “Bunu tamamen telafi etmek ek sıkılaştır­mayla dahi çok kolay gözükmüyor. Yıl sonunda enflasyon yine yüzde 36 olabilir. Baz senaryo olarak ek sıkılaştır­ma yapılsa dahi bunun ana eğiliminde­ki artışı telafi edeceğini görüyoruz fakat bu 4 puanlık artışın tamamını telafi etmenin çok kolay olmadığını değerlendi­riyoruz. Yapılan ayarlama tamamen bu sebepledir” dedi. Yüzde 36’lık enflasyonu­n da görülebile­ceğini kaydeden Karahan, “İlk 4 aydaki talep koşulların­a ve enflasyon ana eğilimine baktığımız­da yüzde 36 hedefini baz senaryo olarak korumayı doğru bulmadık. Bundan sonra enflasyon görünümünd­e belirgin ve kalıcı bozulma olması halinde ek sıkılaşma yapmaya hazırız” değerlendi­rmesini yaptı.

 ?? ??
 ?? ?? Fatih Karahan
Fatih Karahan
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye