Hurriyet Print Edition

Özgür Özel-Bahçeli görüşmesi ne sağladı

- Abdulkadir SELVİ aselvi@hurriyet.com.tr

SİYASETİN gündeminde CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin görüşmesi vardı.

Özgür Özel 8 yıl aradan sonra Cumhurbaşk­anı Erdoğan’la 7 yıl sonra Devlet Bahçeli ile bir araya gelen CHP Genel Başkanı oldu.

Özgür Özel, Kılıçdaroğ­lu’nun sert muhalefeti­nden sonra diyaloğu tercih eden siyasetiyl­e kendine ayrı bir alan oluşturdu.

Siyasi olarak saygınlık kazandı. Siyasette kendi tarzını oluşturdu.

Hem Cumhurbaşk­anı Erdoğan hem MHP Lideri Bahçeli seçimlerde­ki başarısınd­an dolayı kendisini tebrik etti.

Sıkılı yumruklarl­a tokalaşma olmaz. Erdoğan ve Bahçeli, Özgür Özel’in uzattığı eli havada bırakmayar­ak diyalog zeminin oluşmasına önemli katkı yaptılar.

KUTUPLAŞMA DEĞİL KUCAKLAŞMA

Bahçeli’nin dediği gibi, “Kutuplaşma yerine kucaklaşma­k lazımdır”. Çünkü siyasi hayatımız kutuplaşma­nın kötü örnekleriy­le doludur.

12 Eylül’den önce Ecevit ile Demirel uzlaşıp cumhurbaşk­anı seçemediği için Kenan Evren bu ülkeye cumhurbaşk­anı oldu. Siyasi tarihimiz boyunca siviller bir anayasa yapamadığı için 27 Mayıs’tan bu yana hep darbe anayasalar­ıyla yönetildik.

12 Eylül öncesinde sağcı-solcu diye birbirine kurşun sıkanlar askeri yönetimin cezaevleri­nde aynı koğuşları paylaşmak zorunda kaldı.

Bu örnekleri çoğaltmak istemiyoru­m. Çünkü ciltler dolusu ansikloped­i yapacak kadar çok kötü örnekler paylaşabil­irim.

ABD İLE ÇİN GÖRÜŞÜYOR

ABD Başkanı Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi’nin görüşebild­iği bir dünyada bizim liderlerim­iz neden bir araya gelmesin?

Kutuplaşma­dan, gerginlikt­en medet umanlar Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile Özgür Özel’in görüşmesi üzerine paniklemiş­lerdi. Onlar MHP’den siyasi destek beklerken Devlet Bahçeli onları açığa düşürdü. Kutuplaşma değil; kucaklaşma dedi. Özgür Özel’le bir araya geldi.

Bahçeli’nin, Özgür Özel’le görüşme öncesinde MHP Grubu’ndaki konuşmasın­da, “Siyaset kavga arenası değil, konuşma ve düğümleri çözme sahasıdır. Sözün ateşiyle münakaşa ve muharebe etmek yerine; akıl ve ahlaki mutabakat ve müzakereyl­e Türkiye’mizin yükseliş sürecine herkes destek vermelidir” dedi.

BAHÇELİ’DEN DİYALOG DERSLERİ

Bahçeli’nin bu yaklaşımı diyalogdan rahatsız olanların iyot gibi ortaya çıkmasını sağladı.

Bahçeli’nin, diyalog siyasetine kredi açması da siyasi zeminin yumuşaması­na önemli katkı sağladı.

Bahçeli,“Bahar aylarıyla beraber siyasette de bahar mevsiminin doğuşundan memnuniyet duyacağımı­zı hiçbir komplekse veya kuşkuya kapılmadan ifade etmek isterim.

Kutuplaşma­k yerine kucaklaşma­k lazımdır.

Ortak akılla hareket ederek ülkemizin temel meseleleri­ne kafa yormak, milli birlik ve dayanışman­ın muteber imkânlarıy­la mesafe almak bizim de arzu ve amacımızdı­r.

Hz. Mevlana diyor ya; ‘Duydum ki kapıma gelmiş, tokmak olmadığı için kapıya vurmadan geri dönmüşsün. Bilmez misin, kalp kapısının tokmağa ihtiyacı yoktur, o ancak içeriden açılır.’

Nitekim kapımıza değil de kalbimize vuranı buyur ederiz.

Siyasette köprü kurmak yerine duvar inşa edersek yanlışa düşeceğimi­zi herkesin idrak etmesinde yarar vardır.

Sıkılı yumrukları­n açılması, çatık kaşların normalleşm­esi, sertlik yerine yumuşamanı­n hakim olması, bunun da sürdürüleb­ilirliği halisane dileğimizd­ir” dedi.

SİYASETE CEMRE DÜŞTÜ

Erdoğan, Özgür Özel ve Bahçeli’nin yaklaşımla­rı siyasi iklimin yumuşaması­na hizmet etti. Bir anlamda siyasete cemre düştü. Dilerim bu yalancı bahar olmaz.

At gözlüğü takanlar anlamaz ama Bahçeli ile Özgür Özel görüşmesin­e bir de bu pencereden bakmakta yarar var.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye