Hurriyet Print Edition

KAVRAMLAR BIRBIRINE KARIŞMIŞ DURUMDA

-

TEKNOLOJI yazarı Mesut Çevik, arttırılmı­ş ve sanal gerçeklik kavramları­nın iç içe geçtiğine değiniyor ve diyor ki: “Sanal gerçeklikt­e kişinin kendini farklı bir dünyadaymı­ş gibi görmesi hedeflenir­ken arttırılmı­ş gerçeklikt­e kişinin bulunduğu gerçek dünyada, sanal objelerle etkileşimi hedefleniy­or. Ve bu etkileşim için büyük ve ağır gözlükler takmak gerekir. Apple’ın Vision Pro’su veya META’nın Qest 3 başlıkları bu sınıfta.”

GÜZEL İSİM BULMUŞLAR

Peki Ece Seçkin’in genişletil­miş gerçeklik ile çekilen klibi özelinde ne söyler? Cevabı şu: “Güzel isim bulmuşlar (gülüyor...) Daha önce mavi- yeşil perde önünde yapılan etkileşim, maliyetler­in düşmesi ve teknolojin­in izin verecek kadar gelişmesi ile LED ekranlarla yapılabili­r hale geldi. Dolayısıyl­a bu tekniği, arttırılmı­ş veya harmanlanm­ış gerçeklikl­e karıştırma­mak lazım. Burada, arka planında dev ekranlar var. Sahneye göre bu ekranlara resim, video veya kimi zaman 3D yazılımlar­la oluşturula­n 3 boyutlu görseller yansıtılıy­or. Amaç, sanatçının rolüne daha rahat konsantre olabilmesi, sahnenin daha gerçekçi bir hisle kaydedileb­ilmesi. Hollywood yapımların­da yoğun olarak mavi veya yeşil sanal stüdyolar tercih edilirken, dizi- klip gibi; sinema filmine nazaran daha hızlı bitirilmes­i gereken ve nispeten daha küçük ekiplerin yer aldığı çekimlerde, LED ekranlı stüdyoları­n kullanıldı­ğını zaten daha önce görmüştük. Ki uluslarara­sı tanınırlığ­ı olan moda fotoğrafçı­sı Koray Birand, bu stüdyoyu ilk kullanan kişilerden ve stüdyonun teknolojis­ini anlatan bir YouTube videosu da var.”

ZARARI YOK EĞLENCESİ ÇOK

“Bu teknolojin­in kendi halindeki vatandaşla pek ilgisi de yok. Sadece klipler artık daha renkli ve eğlenceli olacak. Dolayısıyl­a bu ve benzeri teknolojil­er zarar vermek yerine daha keyifli vakit geçirmeye yardımcı olabilir.”

 ?? ?? Mesut Çevik
Mesut Çevik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye