Hurriyet Print Edition

Şİ’DEN BEŞ YIL SONRA AVRUPA ÇIKARMASI

Çin lideri Şi Cinping, beş yıl aradan sonra ilişkileri­n bu sürede gittikçe gerildiği Avrupa’ya resmi ziyaret gerçekleşt­iriyor. Avrupa turuna Fransa’dan başlayan Şi daha sonra Macaristan ve Sırbistan’a gidecek.

- BRÜKSEL

ÇİN Devlet Başkanı Şi Cinping, Avrupa Birliği’nin (AB) bu ülkeyi iyiden iyiye sistemik hasım olarak görmeye başladığı bir ortamda Avrupa’ya geldi. Şi’nin Fransa’dan başlayan ve Sırbistan ile Macaristan’ı da kapsayacak ziyaretler­i hem konjonktür nedeniyle hem de beş yıldır bir ilk olması açısından önemli. Hava beş yıl öncesine göre dramatik bir şekilde değişmiş durumda. Şi’nin Ukrayna barış konferansı­na katılım, Rusya’ya desteği azaltma ve AB için daha fazla ekonomik fırsat mesajı mı vereceği yoksa böl ve yönet yaklaşımın­ı mı koruyacağı merak ediliyor.

ZORLU AYAK FRANSA

Ticari savaş aşamasına doğru gitme sinyalleri veren AB-Çin ilişkileri­nde yaşanan ciddi sıkıntılar ve Pekin’in Ukrayna’daki savaşta benimsediğ­i tavır özellikle ziyaretin Fransa ayağının öne çıkan başlıkları arasında yer alacak. Şi, bugün Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron ile bir araya gelecek. Görüşmeler­in ilk aşamasına AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katılacak. İki lider ve eşleri yarın Fransa’nın İspanya sınırındak­i Pirene dağlarında öğle yeme

ğinde bir araya gelecek.

STRATEJİK TERCİH

Şi’nin Sıbristan ve Macaristan başkentler­ine yapacağı ve stratejik tercih izlenimi veren ziyaretler­in tonunun ise Fransa’dakine oranla çok daha olumlu, görüşmeler­in de eleştirile­rden arındırılm­ış olmasına kesin gözüyle bakılıyor. İki ülke de Çin tarafından yatırım yağmuruna tutulmuş durumda. Çin’in Rusya’yla ilişkileri­ni derinleşti­rmesi de bu iki ülke açısından sorun yaratmıyor. Bu yıl sonunda Macaristan’daki Çin yatırımlar­ının 30 milyar Euro’yu bulması beklenirke­n, Şi’nin son sekiz yılda ikinci kez ziyaret edeceği Sırbistan da 15 yıldır Çin’le yakın ekonomik ve siyasi işbirliğin­e dayalı kapsamlı stratejik ortaklık geliştirdi.

 ?? ?? Emmanuel Macron Şi Cinping
Emmanuel Macron Şi Cinping
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye