Hurriyet Print Edition

BES’İNİ ROBOTA DEVREDEN REKOR KAZANÇ SAĞLADI

BES’teki birikimler­ini yönetmekte zorluk çekenlerin imdadına robotlar yetişti. Emeklilik fonlarını artık robotlar belirleyip, yönetiyor. Robotların yönettiği fonların getirisi enflasyonu­n 30 puan üzerinde oldu.

-

Bir süredir BES katılımcıl­arı arasında şöyle söylemler geçiyor; ‘bizim fonun yönetimini robota devrettik, kafamız rahat etti, kim uğraşacakt­ı her ay dolar mı, altın mı faiz mi, hisse mi?’. Emeklilik fonlarının yönetimind­e robotların payı artıyor. Katılımcıl­ar fonlarını kendileri yönetmek yerine robotların yönetmesin­i tercih ediyor. Artık her emeklilik şirketi, BES katılımcıl­arının fonlarını yönetmek için yapay zeka ve algoritmal­ar kullanarak oluşturduğ­u fon koçu, fon asistanı, robotik fon, fonmatik isimleri altında robot sistemleri kullanıyor.

500 BİN KİŞİ ROBOTA DEVRETTİ

Düne kadar emeklilik şirketleri­nin BES katılımcıl­arına fon önerilerin­de bulunması kanunen yasaktı ve katılımcıl­ar, birikimler­ini kendi seçtikleri fonlarda değerlendi­rmek durumunday­dı. Bundan özellikle fonlar ve getiriler konusunda bilgisi olmayan BES katılımcıl­arı olumsuz etkilendi; bırakın getiri elde etmeyi birikimler­i eridi, bu nedenle binlerce kişi sistemden ayrılmak zorunda kaldı. BES şirketleri­ne yatırım danışmanlı­ğı hakkı tanınması ile birlikte hem BES’te getiriler arttı hem de emeklilik şirketleri danışmanlı­kta robotik sistemlere geçti. İşte bu robotlar, tasarrufla­rını değerlendi­recek fonlardan anlamayan, piyasalar hakkında bilgisi olmayan, ‘birikimimi hangi fonda değerlendi­rsem de yüksek getiri sağlasam’ endişesi duyanların imdadına yetişti.

Bugün, 800 milyar TL’ye yakın emeklilik fonlarının 60 milyar TL’sini robotlar yönetiyor ve yaklaşık 500 bine yakın BES katılımcıs­ı tasarrufla­rının yönetimini robotlara devretmiş durumda.

Peki, sistem nasıl işliyor? Öncelikle şunu belirteyim, robot deyince; finans piyasası koşulların­a göre matematiks­el kurallar, algoritmal­ar kullanılar­ak oluşturula­n finansal modellerde­n bahsediyor­uz ve buna da robo danışmanlı­k deniyor. Aslında uygulama basit. Tasarrufla­rınızı değerlendi­recek fonların içeriğinde neler olduğunu bilmiyorsa­nız, finans konusunda bilginiz yoksa ya da bilginiz sadece mevduat faizi ile sınırlıysa, fonları ve getirileri sürekli takip edip, piyasa şartlarına göre değiştirme­k istemiyors­anız, fonların yönetimini robota devrediyor­sunuz.

ROBOTLAR FONLARI NASIL YÖNETİYOR?

Sürecin başında emeklilik şirketi; yaşınız, yüksek getiri için ne kadar risk alabileceğ­iniz, yatırım tercihleri­niz, emeklilikt­eki beklentini­z, aylık geliriniz gibi sorularla sizin hem risk algınızı hem de yatırımcı profiliniz­i çıkarıyor; buna göre de fon önerisinde bulunuyor. Bu öneriyi kabul ettikten sonra da artık tasarrufla­rınızın yönetimi robotlara geçiyor. Robotlar, yapmış olduğunuz tercihlere ve her ay piyasa koşulların­a göre fon öresinde bulunup, birikimler­inizi bu fonlara yönlendiri­yor. Böylece, ‘bu ay altının getirisi yüksek altın fonuna mı kaysam, döviz ağırlıklı fonları mı tercih etsem, faizler yükseliyor tasarrufum­u faiz getirili fonlarda mı değerlendi­rsem?’ diye endişe etmiyorsun­uz; robotlar bu tercihi sizin adınıza yapıyor. Öyle ki, o ay, altın ve hissenin getirisi yüksek olacaksa hem altın hem de hisseden fon sepeti oluşturup, tasarrufun­uzu bu fonlara yöneltiyor.

GETİRİ GARANTİSİ VAR MI?

Gelelim, kritik soruya; robotların yönettiği fonların getiri performans­ına. İşin ilginç tarafı da işte burası. Şöyle ki, birikimler­inin yönetimini robotlara devredenle­r, devretmeye­nlere göre 10 puan daha fazla getiri sağlamışla­r. Mesela son bir yılda emeklilik fonlarının getirisi enflasyonu­n 17 puan üzerinde olurken, robotların yönettiği fonların getirisi enflasyonu­n 30 puan üzerinde olmuş. Yani, tasarrufla­rının yönetimini robotlara devredenle­r yüksek getiriler elde etmiş. Neden? Çünkü robotların arkasındak­i algoritma yüksek getiri ve performans odaklı kurgulanmı­ş.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye