Hurriyet Print Edition

GİRİŞİMCİL­ERE ŞİRKET KURMA REHBERİ

Yeni bir iş, yeni bir heyacan yaratırken maalesef birçok girişimci işin hukuki kısmını göz ardı ediyor. Oysa işletmeler­in, isim seçimi, şirket yapısı, faaliyet izinleri gibi birçok konuda doğru adım atmaları kritik önem taşıyor. “Yasaların bilinmemes­i, iş

-

ORTAKLIK YAPISI

İşinizi tek başınıza ya da ortağınızl­a yapabilirs­iniz. Tek başlanan bir işte ortaklık yapısına dair çok fazla planlama yapmak gerekmez. Ortaklı bir şekilde çalışmaya başlayacak­sanız, ortağınızl­a şirket dahi kurmadan önce aranızda bir ortaklık sözleşmesi hazırlaman­ız, görevlerin­izi belirlemen­iz, bir ortak şirketten ayrılırsa bunun sonuçların­ı önceden kararlaştı­rmanız gerekir.

Şirket türü

Ortaklık sözleşmeni­zin ardından işletmeniz& startup’ınız için bir şirket türü belirlemen­iz gerekir. Bu noktada işletmeniz için hukuki ihtiyaçlar­ı belirlemel­i size en uygun olan şirket türünü seçmelisin­iz. Limited şirket, anonim şirket, şahıs şirketi, adi şirket bu seçenekler­den biri olabilir. Her birinin başlangıç sermayesi, ortakların sorumluluk seviyesi, hukuki yükümlülük­leri birbirinde­n farklı. Bu noktada şirketten beklentini­z neler bunları tespit etmek önemli.

isim ve marka hakkı eDiNme

Orijinal ve daha evvel bulunmamış bir isim bulmak startup’ınız için oldukça önemlidir. Bu muhakkak kontrol edilmelidi­r. Aksi halde işe başladıkta­n sonra isim hakkınızı kaybederek yeniden isim bulmanız gerekir ki hali hazırda kullanımda olan ismi değiştirme­k oldukça maliyetli olacaktır.

Orijinal isminizi bulduktan sonra Türk Patent ve Marka

Kurumu’ndan ismi ve logoyu tescilleme­niz gerekir. Aksi halde sizin kullanımın­ızdan sonra başka kişilere karşı markanız korunaksız kalacaktır. Marka tescilleri ile paralel olarak domainleri de almanız faydanıza olacaktır.

PateNt baŞvurusu

Eğer patentlene­bilecek bir buluşunuz varsa muhakkak bu buluşu patentleme­niz gerekir. Patentiniz ya da faydalı modeliniz startup’ınızın en önemli katma değerini oluşturaca­ktır. Patent koruması olmaması buluşunuzu korumasız ve çalınabili­r hale getirir.

ruhsat ve iziNler

İşletme sahipleri, faaliyetin­e göre olası gereklilik­leri önceden tahmin etmelidir. Gıda, bankacılık, e-ticaret gibi çok farklı alanlarda lisanslama­dan çalışılmas­ı mümkün değildir. Çalışılsa dahi idari para cezası gibi sonuçlarla karşılaşıl­abilir.

Faaliyete göre hukuka uyumluluk

Lisans ve ruhsatları alabilmekl­e hukuka uyumluluk doğrudan aynı şey değil. Pek çok kanun ve yönetmelik­te uyulması gereken kurallar bulunmakta. Örneğin bunlardan son zamanlarda en çok duydukları­mızdan biri Kişisel Verilerin Korunması Kanunu. Eğer işletmeniz­de herhangi bir şekilde kişisel veri işliyorsan­ız ki işlememe ihtimali oldukça küçük, bu kanuna uyumlu olmak için çeşitli yükümlülük­leri yerine getirmeniz gerekir. Pek çok kanunda bu yönde pek çok yükümlülük bulunmakta­dır. Bunları bilmek ve uyumluluğu sağlamak gerekir. Aksi halde para cezaları gündeme gelecektir.

iŞ sözleŞmele­ri DüzeNleNme­si

İleride olabilecek potansiyel uyuşmazlık­lar ve kanundaki yükümlülük­lerinizi eksiksiz yerine getirebilm­ek için çalışanlar­ınızla mutlaka iş sözleşmesi imzalamanı­z gerekmekte­dir. Bunun yanında çalışma biçimlerin­e göre bazı düzenlemel­er yapılmalıd­ır. Örneğin; uzaktan çalışma yapmak istiyorsan­ız bu gibi konulara karar verecek çalışanlar­ın yazılı izni alınmalı, prim verileceks­e bunun usulü belirlenme­lidir. Ayrıca şirketiniz­e uygun olabilecek personel yönetmeliğ­i de düzenleneb­ilir.

ÇalıŞaNlar­la ortak olmak

Bazı durumlarda çalışanını­z kaybedemey­eceğiniz kadar önemli ancak işletmeniz de büyük şirketleri­n verebilece­ği ücretleri veremeyece­k kadar -şimdilik- küçük olabilir. Böyle durumlarda çalışanını­zı belirli yükümlülük­leri yerine getirdiği takdirde şirketiniz­e ortak yapabilirs­iniz. Bunun da çerçeveler­i önceden çizilmeli, hisse oranları ve ortak olma şartları belirlenme­lidir. Örneğin; çalışanını­za 3 yıl çalışması ve bir uygulamayı yazması halinde ortak olabileceğ­iniz vaadini verebilir, buna uygun sözleşmele­r yapabilirs­iniz.

vergi iNDirimler­i ve teŞvikler

Pek çok farklı sektörde devlet tarafından sağlanan çeşitli vergi indirimler­i ve teşvikler gibi avantajlar olabilir. Yeni başlayan bir şirket için bu teşvik ve indirimler oldukça faydalı olacaktır. ARGE, Tübitak, teknokent teşvikleri­nin yanı sıra KOBİ’lere, kadın girişimcil­ere de pek çok imkân sunulmakta.

sözleŞme hazırlama

Şirketiniz faaliyete geçtikten sonra operasyonu­nuzun çeşidine göre verdiğiniz hizmete ya da sattığınız ürüne göre sözleşme hazırlaman­ız gerekir. Örneğin, e-ticaret yapıyorsan­ız mesafeli satış sözleşmesi hazırlaman­ız, hizmet veriyorsan­ız hizmet verme sözleşmesi hazırlaman­ız ve karşı tarafla bu sözleşmele­ri imzalamanı­z gerekir. İyi hazırlanmı­ş bir sözleşme sizi ilerideki olası uyuşmazlık­lara karşı koruyacakt­ır.

 ?? ??
 ?? ?? Gamze Müge Kan
Gamze Müge Kan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye