Hurriyet Print Edition

Çinliotomo­tiv deviChery’den fabrikames­ajı TÜRKİYE’YE YATIRIMDAN VAZGEÇMEDİ­K

Avrupa’daki ilk fabrikası için İspanya’yı seçen Çinli otomotiv devi Chery’nin bu adımı ‘Türkiye yatırımı kaçırdı’ olarak yorumlanmı­ştı. Chery’nin merkezi Wuhu’da sorularımı­zı yanıtlayan Chery Uluslarara­sı Başkanı Zhang Guibing, yatırımdan vazgeçmedi­klerin

-

ÇİNLİ otomotiv devi Chery’nin Türkiye’de ulaştığı yüksek satış adetleri ve geçen yıl verilen güçlü yatırım mesajların­a karşılık Avrupa’daki ilk fabrikası için İspanya’yı seçmesi hem biraz tepkiye hem de ‘Türkiye yatırımı kaçırdı’ yorumların­a neden olmuştu. İspanya’daki yatırıma dair detayların açıklanmas­ının ardından Chery Uluslarara­sı Başkanı Zhang Guibing’den Türkiye ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi. “İspanya’da olması Türkiye’de olmayacağı anlamına kesinlikle gelmiyor” diyen Guibing, “İspanya Avrupa’yı beslerken Türkiye’de olası bir fabrika hem Avrupa hem Ortadoğu’yu besleyecek bir merkez olabilir” ifadelerin­i kullandı.

Zhang Guibing, bu mesajı geçtiğimiz hafta şirketin genel merkezinin bulunduğu Çin’in Wuhu kentinde, Türkiye’den gazetecile­r olarak bir araya geldiğimiz Chery üst yönetimiyl­e gerçekleşe­n toplantıda verdi. Toplantıya şirketin en tepe yöneticisi Chery Group Başkanı Yin Tongyue, Chery Türkiye Başkanı Fenghuo Si ve Chery Türkiye Başkan Yardımcısı Ahu Turan da katıldı. Chery Uluslarara­sı Başkanı Zhang Guibing, “Türkiye’de yüksek satış adetlerine ulaşmanıza rağmen neden yatırım için İspanya’yı seçtiniz?” sorumuzu şu şekilde yanıtladı:

‘TÜRKİYE’DE OLASI FABRİKA ORTADOĞU’YU DA BESLER’

“Yatırımın İspanya’da olması Türkiye’de olmayacağı anlamına kesinlikle gelmiyor. Çok yakın bir geçmişte Türkiye’den ilgili Bakanlıkla­rla görüştük hatta Mr. Si daha iki gün önce (26 Nisan) Türkiye’de bazı görüşmeler gerçekleşt­irdi. Yatırım projesi oldukça büyük ve uzun dönemli bir proje, derin bir araştırmay­a ihtiyaç var. İki tarafın da mutlu olacağı bir anlaşma istiyoruz. Bu yüzden biz görüşmeler­imize devam ediyoruz. Coğrafi olarak İspanya aslında daha fazla Avrupa’yı beslerken Türkiye’de olası bir fabrika hem Avrupa hem Ortadoğu’yu besleyecek bir merkez olabilir.”

‘AR-GE MERKEZİ İÇİN YER BAKIYORUZ’

Önce Ar-Ge merkezi yatırımını Türkiye’de hayata geçirecekl­erini belirten Guibing, “Bununla ilgili işe alımlar bile yaptık. Türkiye çok önemli ve büyük pazarlarım­ızdan bir tanesi. Burada bizim müşteriler­imizi doğru anlamamız gerekir. Derin araştırmal­ar yapıyoruz ve Ar-Ge merkezi bu sebeple buraya şart. Halen lokasyon için bakıyoruz hatta test araçları gönderdik doğru lokasyon seçmek için. Çok yakında bununla ilgili bir haber alırsınız” dedi. Chery Türkiye Başkan Yardımcısı Ahu Turan ise, “Türkiye’de 50’den fazla çalışanımı­z var. Ar-Ge merkezi daha teknik bir konu, global tarafta bir takım işe alımlarımı­z başladı. Ticaret ve Sanayi Bakanlıkla­rı ile yakın temastayız” bilgisini verdi.

Chery markası Türkiye pazarına girdiği 1.5 yılda üç SUV modelle 60 bin adedin üzerinde satış gerçekleşt­irdi. Şirket, geçtiğimiz hafta Nissan’ın 2021 yılında boşalttığı İspanya’daki fabrikada ‘Omoda’ markalı otomobille­rini üreteceğin­i açıklayara­k Avrupa’daki ilk yatırımını resmen duyurdu.

 ?? ??
 ?? ?? Zhang Guibing yin tongyue fenghuo si ahu turan
Zhang Guibing yin tongyue fenghuo si ahu turan
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye