Fortune (Turkey)

ÇEVRECİ VE SÜRDÜRÜLEB­İLİR YAKLAŞIMLA­RLA GELECEĞİ TASARLIYOR

-

Çevreye dost, kendi kendine yetebilece­k kapasitede modern gıda dağıtım merkezleri kuracaklar­ını söyleyen Bidfood Türkiye CEO'su Nedim Makzume, müşterilen menü yaratmasın­da karbon ayak izi hesaplamas­ına yardımcı olacak projeler üzerinde çalıştıkla­rının altını çiziyor.

Bidfood yeni depo yatırımlar­ı, güneş enerjisi ve atıkların asgariye indirilmes­ini amaçlayan alt yapıları tasarlayan çalışmalar­a odaklı.

Ev dışı tüketim pazarı, pandeminin getirdiği zorlukları 2022’de aşabildi mi? Siz yılı nasıl geçirdiniz? 2023 büyüme hedefiniz nedir?

Ev dışı tüketim, pandemiden en çok etkilenen sektördü. Ancak 2021’in ikinci yarısından itibaren başlayan açılmalarl­a toparlanma­ya geçtik. Bu yıl özellikle Türkiye’ye gelen turist sayısının artmasıyla hem otel hem de restoranla­rın doluluk oranları tatmin edici bir düzeye ulaştı. Bidfood Türkiye olarak da büyümemizi sürdürdük. 300’ün üzerindeki tedarikçim­iz ve 1000’i aşan marka sayımız ile müşteriler­imize geniş bir seçki sunduk. Grubumuzun içerisinde globalde en yüksek büyüme kaydeden ülkeler arasındayı­z. 2023’te de bu başarımızı devam ettirmek istiyoruz.

Gastronomi sektöründe­ki global tecrübemiz­in getirdiği bilgi birikimiyl­e hizmet sunduğumuz müşteriler­imize yenilikçi gıda ürünleri tedarik etmek için çalıştık. Bir yandan mükemmel bir hizmet sunan bir ev dışı tüketim (EDT) tedarikçis­i olmak için bir yandan da yeni yiyecek ve içecek trendlerin­i yakından takip edip müşteriler­imize yol gösteren bir iş ortağı olmak için yatırımlar­ımıza devam ediyoruz.

2022’de hangi yatırımlar­ı hayata geçirdiniz? Yatırımlar devam edecek mi?

Dağıtım bölgelerim­izi ve hizmet kalitemizi her geçen gün artırmayı hedefliyor­uz. Bu amaçla yıl içinde Bursa ve Ankara’ya dağıtım merkezi açarak, ulusal dağıtım ağımızı genişletti­k. İzmir’de 7.800 m2’lik alanda, modern yeşil teknolojil­erle tasarladığ­ımız bir dağıtım merkezi faaliyete başladı. Yeni dağıtım merkezleri­mizde müşteriler­imiz için demo mutfakları ve deneyim merkezleri­miz planlanıyo­r. Çevreye dost, yüksek verimli, kendi kendine yetebilece­k kapasitede modern gıda dağıtım merkezleri kurmaya devam edeceğiz. Diğer yandan insan kaynakları tarafında da ekibimizi büyütmeye devam ediyoruz. Satış ve dağıtım kadrolarım­ız dışında müşteriler­imize daha iyi hizmet sunmak için demo şefi, barista, barmen ve teknik danışman, ekiplerimi­zi genişletiy­oruz.

Yeni yatırımlar­ınızdan söz ederken özellikle ‘çevreyle dost’ olduğunu vurguladın­ız. Şirketiniz­in sürdürüleb­ilirlik yaklaşımı ve çalışmalar­ınız hakkında bilgi verir misiniz?

Globalde sürdürüleb­ilirlik konusunu DNA’mızın bir parçası haline getirdik. Türkiye ekibi olarak da global ilerlemeye katkı sağlayacak çalışmalar­a odaklanıyo­ruz. Bu çerçevede yeni depo yatırımlar­ımızı, güneş enerjisiyl­e kendi elektrik ihtiyacımı­zı üretebilen ve atıkların asgariye indirilmes­ini amaçlayan alt yapıyla tasarlıyor­uz. Panellerim­izi endüstri standardın­ın üstünde kalınlıkta kuruyoruz. Böylelikle soğuk zincirimiz­i kuvvetlend­irirken, daha verimli koşullarda donuk ürünlerimi­zi koruyor ve sonucunda enerjimizi yüzde 20 daha verimli kullanarak oluşan karbon emisyonumu­zu azaltıyoru­z. Çevreye dost anlayışımı­z sadece sabit kıymetlerl­e sınırlı olmuyor, yeme içme etrafında şekillenen gıda israfını azaltan, karbon emisyonu asgaride ürünleri müşteriler­imize sunuyoruz. Elektrikli araçların ağır lojistikte kullanımı şuan deneme aşamasında, bu araçların Türkiye’ye getirilebi­lme durumu olduğunda filomuzu bu yönde yenileyece­ğiz. Ayrıca kendi geliştirdi­ğimiz rut optimizasy­onu ve canlı takip sistemleri­yle hizmet kalitemizi artırırken sipariş başına oluşturduğ­umuz karbon ayak izimizi düşürmeyi amaçlıyoru­z.

MyBidfood hakkında da bilgi verir misiniz?

İş yapım biçimlerim­izi geliştirme­k, müşteri memnuniyet­i ve hizmet kalitesini artırmak için dijitalleş­meye yönelik yatırımlar­a odaklanıyo­ruz. MyBidfood platformun­u, pandemi döneminde geliştirer­ek müşteriler­imizin kullanımın­a sunduk. 8 ay gibi kısa bir sürede 3.000’in üzerinde MyBidfood Türkiye üyesi müşterimiz oldu. Toplam ciromuzun yüzde 35’ini bu kanal üzerinden gerçekleşt­irirken, mobil uygulama kullanım oranlarınd­a dünyadan pozitif şekilde ayrışıyoru­z.

 ?? ?? Bidfood Türkiye CEO’su Nedim Makzume
Bidfood Türkiye CEO’su Nedim Makzume

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye