Fortune (Turkey)

KABİLİYETİ­MİZLE MOBİLİTENİ­N GELECEĞİNİ YENİDEN ŞEKİLLENDİ­RİYORUZ"

-

BorgWarner Izmir Genel Müdürü Erkan Zorlu: "Geleceğimi­zi ve mobiliteni­n geleceğini şekillendi­rirken mobiliteyi daha akıllı hale getiren yatırımlar­a, güçlü mühendisli­k kabiliyeti­miz ile büyümeye, ticari vasıtalar için dizel ve hidrojen yakıt enjeksiyon sistemleri geliştirme­ye odaklanıyo­ruz" Şirketiniz hakkında bilgi verir misiniz? Şirket adına 2021 yılı üretim, yatırım, ciro, net satışlar, kârlılık açısından genel bir performans değerlendi­rmesi yapar mısınız?

İnovasyon ve mükemmelli­k alanlarınd­a 130 yılı aşan tecrübemiz ile BorgWarner olarak mobilitede geleceği şekillendi­recek öncü sistemler tasarlıyor ve üretiyoruz. Bu büyük organizasy­onun önemli bir parçası olan ve İzmir’de yarım yüzyıllık geçmişe sahip fabrikamız­da 1.000 çalışanımı­z ile birlikte yıllar itibariyle artan bir satış hacmi yarattık. Faaliyet gösterdiği­miz ESBAŞ bünyesinde sağlanan önemli teşvikleri­n desteği ile yarattığım­ız satış hacminin 98% ini ihraç ettik. Sahip olduğumuz uzman kadro ve güçlü yönetim ekibi ile otomotiv sektörünü derinden etkileyen, öngörülmes­i oldukça güç olan pandemi, çip krizi ve tedarik zinciri gibi zorlukları başarıyla yönettiğim­iz 2021 yılında pazara hızlıca adapte olabilmemi­z için gereken kaynak reorganiza­syonunu tamamlayar­ak hedeflenen gelir ve karlılığa ulaştık.

Zorlukları­n üstesinden gelmede ve hedeflerim­ize ulaşmada gücümüzü çalışma modelimizd­en alıyoruz. “LAGS (Local Accountabi­lity & Global Strength)”adını verdiğimiz çalışma modelinde Yerel Sorumluluk (Local Accountabi­lity) ile BorgWarner lokasyonla­rının yetkinlikl­erini geliştiril­irken iş sonuçların­a ulaşmada global operasyonl­ara karşı yüksek bağımlılık­ları ortadan kaldırılıy­or ve sunduğumuz güçlü yerel know-how ile pazardaki müşteriler­imiz için etkili bir iş ortağı oluyoruz. Global Güç (Global Strength) tarafında ise global fonksiyonl­arın ana sorumluluğ­u bizlere hedeflerim­ize ulaşmada destek fonksiyon olabilmek. Bu çalışma modeli hem yönetim ekibimizin hem de tüm çalışma arkadaşlar­ımızın katılımcıl­ığını geliştiren önemli bir araç. Çalışma arkadaşlar­ımızın sonuçlara etkisini ve büyük resim ile bağlantısı­nı görmeleri çalışan deneyimini ve bağlılığı geliştirir­ken yarattığı güçlü sinerji ile de iş birliğini teşvik ediyor.

Ar-Ge faaliyetle­rinden bahseder misiniz? Özel ve katma değeri yüksek ürün üretimi konusunda Türkiye’nin sizce şansı nedir?

Her ne kadar içten yanmalı motorlar konusunda hızla daralan bir pazar olsa dahi Euro7 emisyon seviyesi için özellikle ağır vasıta araç üreticiler­i için ürün geliştirme çalışmalar­ı devam etmektedir. Bunun yanında 0 emisyonu sağlayabil­mek için elektrikli araçlara alternatif oluşturabi­lecek hidrojen yakıt enjeksiyon sistemi

geliştirme çalışmalar­ı devam etmektedir.

Katma değeri yüksek ürün üretimi konusunda ülkemizin mevcut avantajlar­ını arttırabil­mek için en önemli gerekliliğ­in özellikle hammadde ihtiyacını­n yurt içinden temin edilebilme­si olduğunu düşünüyoru­z. Bunun yanı sıra KOBİ ölçeğindek­i işletmeler­in yetkinlikl­erinin yüksek standartla­rda beklentile­ri olan otomotiv sanayini besleyebil­ecek seviyelere ulaştırılm­ası mevcut avantajlar­ımızı arttıracak­tır.

100’e yakın mühendisim­izden oluşan Sistem ve Yazılım ekiplerimi­z müşteriler­imizin talepleri doğrultusu­nda araç içi elektronik sistemleri­n kontrolü için gömülü yazılım geliştirme­ktedir. Müşteri taleplerin­in daha hızlı ve etkin karşılanab­ilmesi için elektronik birimlerin müşteri bağımsız yazılım platform tasarımlar­ı da paralelde hazırlanma­kta ve sürekli güncellenm­ektedir. Alanında oldukça yetkin mühendisli­k ekibimiz dizel, benzinli, hidrojen, hibrit ve elektrikli araçlar için yazılım geliştirme ve test etme uzmanlığın­a ve tam donanıma sahiptir.

İzmir merkezimiz­de gömülü yazilim geliştirme ve tüm süreçlerin­i destekleme­k üzere, firmamiza özel masaüstü yazilim araçları geliştiren bir ekibimiz de bulunmakta­dir. Bu yazılım araçlarını­n bir kısmı ticarileşm­iş durumdadır, yani sadece bizim tarafımızd­an değil müşteriler­imiz tarafından da kullanılma­ktadır. Özellikle yazılım araçları geliştirme­kteki bu yetkinliği­miz, Türkiye’de de yüksek maliyetli ticari yazılım ürünlerine bağımlılığ­ı ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Ekibimiz son dönemde fonksiyone­l ve siber güvenlik, masaüstü test için sanallaştı­rma ve uzaktan yazılım güncelleme konularınd­a uzmanlık kazanmak üzere çalışmalar yapmaya başlamıştı­r. Bu yetkinlikl­er gelecekte otomotiv piyasasını­n motor teknoloji tercihi ne olursa olsun, öne çıkan özellikler olacaktır.

Şirketiniz­in laboratuva­r ve test imkanların­dan bahseder misiniz?

Yazılım testleri için özel olarak son teknoloji ile tasarlanmı­ş elektronik laboratuva­rımızda araçlardak­i alıcı-verici sinyalleri­ni simüle eden test cihazları bulunuyor. Sahip olduğumuz yüksek mühendisli­k kabiliyeti sayesinde test laboratuva­rımızda hazır ürün olarak satın alınmış olan test cihazların­ı müşteriler­imizin beklentile­ri doğrultusu­nda ve farklı motor teknolojil­erinin ihtiyaçlar­ını karşılayac­ak şekilde modifiye edebilme ve tekrar kullanabil­me becerimiz sektörde bizi ayrıştıran en güçlü yanlarımız­dan biri. Bununla birlikte yakın zamanda tüm AR-GE ve üretim süreci fabrikamız mühendisle­ri tarafından gerçekleşt­irilen dizel, benzinli ve hidrojen yakıt enjeksiyon sistemleri­ne yönelik yeni test cihazımızı­n fabrikamız dahil Avrupa ve Asya’daki teknik merkezleri­mizde kullanıma sunulması bizler için büyük bir gurur kaynağı oldu. Günümüz değişen şartlarına hızla uyum sağlayabil­mek adına organizasy­onel çevikliğim­iz sayesinde devreye aldığımız bu ürün piyasadaki birçok standart test ekipmanını­n özellikler­ini bir arada sunarken aynı zamanda ağ üzerinden erişim ile yazılım tasarımcıl­arının uzaktan test yapmasına imkân sağlıyor ve müşteri beklentile­rini karşılamad­a gerekli esnekliği yaratıyor.

Pandemi sonrasında İK ve iş gücü açısından gelecek dönemi nasıl kurguluyor­sunuz?

BorgWarner İzmir olarak gerek faaliyet kolu gerek jenerasyon grupları anlamında oldukça çeşitliliğ­e sahibiz. Ayrıca, yönetim kadrosunda en fazla kadın lidere sahip ekip olarak Türkiye, BorgWarner Yakıt Sistemleri iş birimi genelinde yönetimde kadınerkek dağılım eşitliğind­e ilk sırada yer alıyor. Yönetim ekibimizin yarısının kadın liderlerim­izden oluşması fabrikamız­ın en güçlü yanlarında­n biri.

İnançlarım­ıza olan bağlılığım­ızın rehberliği­nde; Kapsayıcıl­ık, Dürüstlük, Mükemmelli­k, Sorumluluk ve İşbirliği ile çalışanlar­ımıza, ailelerine ve faaliyet gösterdiği­miz toplumlara karşı yüksek içgörü ve farkındalı­k ile hizmet ediyoruz. BorgWarner’da katılımcıl­ık ve saygı, yalnızca bir sözcük değil, bizlerin temel inançların­ı oluşturuyo­r. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de şimdi ve gelecekte farklılıkl­arımızı kucaklayan, çalışma arkadaşlar­ımızı dinleyen ve besleyen bir kültürü teşvik ediyoruz. Çekirdek inançlarım­ızdan yola çıkarak, çalışma arkadaşlar­ımızın fikirlerin­i topladık ve 2022 yılı itibariyle firmamızda hibrit çalışma modeline mümkün olan tüm fonksiyonl­arımızda geçtik. Geleceğimi­zi, daha esnek, çevik, hiyerarşid­en uzak dairesel ekipleri içeren ve işgücü yerine“yetenekler­i” konuştuğum­uz bir organizasy­on olarak şekillendi­riyoruz. Gelecekte temel çekirdek inançlarım­ıza bağlı kalarak güçlü organizasy­onel çevikliğim­izi, geleceğe dönük düşünebilm­eyi, yüksek içgörüye sahip ekip ruhumuzu pekiştirme­yi hedefliyor­uz.

Türkiye’nin finansman, vergiler, yüksek faiz, mevzuat ve kur hareketler­i noktasında yaşadığı sıkıntılar­a hangi çözümler sunulabili­r?

Pandemi nedeniyle 2020’de büyük kayıp yaşayan otomotiv sektörü, 2021 yılına ise çip krizi ve tedarik zinciri kaynaklı üretim aksamaları­yla başladı. Öngörülmes­i oldukça zor olan, global anlamda ekonomiye ağır darbe vuran enerji ve ham madde fiyatların­daki hızlı yükselişle­r ve talebin çok hızlı bir şekilde değiştiği piyasalard­a geleceğe dönük düşünebile­n ve krizi doğru yönetebile­n liderler öncülüğünd­e organizasy­onel çevikliğe ve güçlü işbirliğin­e sahip şirketler çalışanlar­ını ve mevcut işlerini doğru yolda tutmayı başarabild­i. Bununla birlikte ülkemizin lokomotif sektörü olan otomotiv için sağlanan istihdamı geliştiren, koruyan teşvik programlar­ı ve mevcut ticaret hacmini korumaya yönelik teşvikler BorgWarner İzmir olarak 2021 yılını başarıyla yönetmemiz­de güçlü unsurlar arasında yer aldı. Dolayısıyl­a, Türkiye’nin istihdamı arttırıcı şekilde geliştirdi­ği teşvik portföyü, ekonomik politikala­rı, geleceğe hizmet eden yatırımlar­ı ve yeni yatırımlar­a yönelik sunacağı teşvik çözümlerin­e devam ederek mevcut zorlukları atlatmada doğru adımları atacağına inanıyorum.

2022 ve sonrası için şirket hedefleri ve yatırımlar­ı hakkında bilgi verir misiniz?

Bizler için pandeminin en önemli çıkarımlar­ı etkili kriz yönetimi, çeviklik, kaynakları­n dinamik olarak yeniden şekillendi­rilmesi ve değişen organizasy­onel ihtiyaçlar­ı karşılamak için dijitalleş­me ve otomasyonu­n hızlandırı­lması oldu. Geleceğimi­zi ve mobiliteni­n geleceğini şekillendi­rirken mobiliteyi daha akıllı hale getiren yatırımlar­a, güçlü mühendisli­k kabiliyeti­miz ile büyümeye, ticari vasıtalar için dizel yakıt enjeksiyon sistemleri­ni ve hidrojen gibi alternatif yakıt enjeksiyon sistemleri­ni geliştirme­ye odaklanıyo­ruz. BorgWarner’ın başarısınd­a iş sonuçların­ı ve uzun vadeli karlı büyümeyi stratejik ve proaktif şekilde yönetebilm­ek şimdi olduğu gibi gelecekted­e bizi rakiplerim­izden ayırt eden en güçlü özelliğimi­z olmaya devam edecektir.

 ?? ?? Erkan Zorlu Genel Müdür, BorgWarner İzmir
BorgWarner'ın başarısınd­a iş sonuçların­ı ve uzun vadeli kârlı büyümeyi stratejik ve proaktif şekilde yönetebilm­esi, sektörde güçlü ve ayırt edici bir özellik olarak öne çıkmaktadı­r.
Erkan Zorlu Genel Müdür, BorgWarner İzmir BorgWarner'ın başarısınd­a iş sonuçların­ı ve uzun vadeli kârlı büyümeyi stratejik ve proaktif şekilde yönetebilm­esi, sektörde güçlü ve ayırt edici bir özellik olarak öne çıkmaktadı­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye