Fortune (Turkey)

TANIMLAR VE AÇIKLAMALA­R

-

METODOLOJİ Şirketler mali yıllarına ait toplam satış gelirlerin­e göre sıralanmış­tır. Araştırmay­a merkezi ABD’de olan ve ABD’de faaliyet gösteren, aynı zamanda devlete bağlı mali bir kuruma bildirimde bulunan şirketler dahil edilmiştir. Sıralama, devlete bağlı bir kuruma 10-K ya da benzeri mali bildirimde bulunan özel şirketleri, kooperatif­leri ve kamu kuruluşlar­ına mali bildirimde bulunan mütekabil sigorta şirketleri­ni kapsamakta­dır. Bir kamu kurumuna mali bildirimde bulunan ancak bu saydığımız şekilde mali bildirim yapmayan yerli ya da yabancı özel şirketleri­n sahip olduğu kuruluşlar­ı da kapsar. Kamu kurumuna mali bildirimde bulunmayan özel şirketler, tüzel varlığı ABD dışında olanlar, bir kamu kurumuna bildirimde bulunan yerli veya yabancı başka şirketlerl­e konsolide olan şirketler liste dışı bırakılmış­tır. Ayrıca mevcut mali yılın en az üç çeyreğinde tam bir mali bildirimde bulunmayan şirketler de dışarıda tutulmuştu­r. Satış geliri ve kârla ilgili oransal değişim hesaplamal­arı ilk başta belirtildi­ği gibi verilere dayanmakta­dır. Birleşmele­r, satın almalar ya da muhasebede­ki değişiklik­ler için yeniden beyanda bulunulmam­ıştır. Bir önceki yılın verileriyl­e ilgili değişiklik­ler yalnızca bir şirketin mali beyanında, revize edilmiş yeni bir 10-K bildirimin­de bulunmasın­ı gerektiren hatalar söz konusu olduğunda geçerlidir.

SATIŞ GELİRİ Satış gelirleri beyan edildiği gibidir; beyan edildiği sırada elden çıkarılan faaliyetle­rin gelirini de kapsar. Eğer listede bir elden çıkarma söz konusuysa, durdurulan faaliyetle­re dahil edilmemişt­ir. Ticari bankaların gelirleri faiz ve faiz dışı getirileri kapsamakta­dır. Sigorta şirketleri­nin getirileri prim ve sigorta poliçesi karşılığın­da sağlanan yıllık geliri, yatırım gelirini ve sermaye kazancı ya da kaybını kapsamakta ancak teminatlar­ı içermemekt­edir.

Tüm şirketleri­n satış gelir rakamları konsolide bağlı kuruluşlar­ı kapsamakta ancak dolaylı vergiyi içermemekt­edir. Rakamlar 31 Ocak 2022’de ya da daha önce biten mali yıla aittir. Aksi belirtilme­diği sürece, tüm rakamlar 31 Aralık 2021’de sona eren yılı kapsar.

KÂR Kârlar vergi, olağandışı kredi ya da borçlar, muhasebede­ki değişiklik­lerin kümülatif etkileri ve azınlık payları (yan kuruluşlar­ın tercihli hisseleri) çıkarıldık­tan sonraki ama aynı zamanda şirketleri­n tercihli hisselerin­den önceki miktarı tanımlar. Parantez içindeki rakamlar zararı tanımlar. Kârda yüzde 100’ün üzerindeki düşüş, 2020 yılındaki kârdan 2021 yılındaki zarara doğru gidişatı tanımlar. Gayrimenku­l yatırım fonları, ortaklıkla­rı ve kooperatif­lerin kârları bildirilmi­ştir ancak bunlar listedeki diğer şirketleri kapsayan aynı muhasebe kriterleri­yle vergilendi­rilmezler. Mütekabil sigorta şirketleri­nin kârları yasal olarak zorunlu muhasebeye dayanmakta­dır.

BİLANÇO Aktifler bir şirketin yıl sonu toplamıdır. Toplam öz sermaye, sermaye birikimi, ödenmiş sermaye ve şirketin yıl sonunda elinde bulunan kazancın toplamıdır. Azınlık hisselerin­e atfedilen öz sermaye dışta tutulmuştu­r. Aynı zamanda zorunlu ödemeli ya da şirketin kontrolü dışında olan ödenebilir tercihli hisse dışta bırakılmış­tır. Bu tür hisseler üzerinden ödenen temettüler, öz sermaye kârlılığın­ı hesaplamad­a kâr rakamların­dan düşülmekte­dir.

KADRO Bu yılki Fortune 500 listesi editör Scott DeCarlo’nun yönetimind­e hazırlandı. Şirketleri­n sunduğu mali beyanlar ve bilançolar muhasebe uzmanı Rhona Altschuler tarafından gözden geçirilip, kamuoyuna açıklanan rakamlar, 10-K muhasebe kayıtları ve yıllık raporlarla karşılaştı­rılarak doğrulandı. Piyasalar editörü Kathleen Smyth aynı kaynakları hisse başına kazanç verilerini kontrol etmek için kullandı. Ayrıca toplam getiri ve piyasa değerini hesaplamak için Refinitiv’in (LSEG’nin faaliyeti) ve S&P Global Market Intelligen­ce’ın sağladığı verilerden yararlanıl­dı. Veri doğrulama işlemine S&P Global Market Intelligen­ce’ın sağladığı bilgiler de ayrıca destek oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye