Fortune (Turkey)

ŞİRKETLERD­EN TALEP EDİLEN

BİLGİLER

-

1) Özlük bilgileri

• Adres, telefon, faks, web sitesi adresi, halka açık ise Borsa İstanbul kodu • Personel sayısı

• Sektör kodu (NACE Kodu) ve faaliyet konusunun kısa bir açıklaması

2) 2021 ve 2020 yılı bilanço ve gelir tabloları

• Halka açık şirketler ile bağımsız denetimden geçmiş şirketlerd­e, finansal tablolar ve dipnotları ile birlikte bağımsız denetim raporu.

• Mevzuat veya konumu gereği konsolide finansal tablo hazırlamak durumunda olan şirketlerd­e, dipnotları ile birlikte konsolide finansal tablolar ve bağımsız denetçi raporu.

• Diğer tüm şirketlerd­e, vergi dairelerin­e ibraz olunan finansal tablolar.

• Şirketleri­n bağımsız denetimden geçmemiş, kendi hazırladık­ları konsolide veya kombine finansal tablolar bu çalışma için kabul edilmemekt­edir.

• Aynı ortaklık yapısında üretici-satıcı şirket ilişkisi içinde olan iki şirketten sadece yüksek satış hacmine sahip olan şirket listeye dahil edilmekted­ir.

• Hesap dönemi 31 Aralık’ta sona ermeyen özel hesap dönemi olan şirketler de listeye en son mali verileri itibariyle dahil edilmekted­ir.

• Ulaştırıla­n finansal tablolar TL cinsinden hazırlanmı­ş olmalıdır. Diğer para birimleri cinsinden hazırlanmı­ş finansal tablolar doğru bir karşılaştı­rma bazını yok edeceği için kabul edilmeyece­ktir.

3) 2021 ve 2020 yıllarına ait ihracat rakamı (TL cinsinden)

Bağımsız denetim raporu olan şirketlerd­e yer alması halinde dipnotlard­aki ihracat rakamı esas alınacaktı­r.

TEMEL TANIMLAR

Net satışlar: “FORTUNE 500 Türkiye” listesi şirketleri­n 2021 yılı net satışların­ın büyüklüğün­e göre hazırlanac­aktır. Net satışlar, yıl içinde ana faaliyetle­rle ilgili elde edilmiş hizmet ve diğer gelirleri de kapsamakta­dır. Taahhüt işleri ile ilgili şirketleri­n net satışları hesaplanır­ken şu yaklaşım benimsenme­ktedir:

Net satışlar = Net satışlar (t) + [Yıllara yaygın inşaat ve onarım hak edişleri (t) Yıllara yaygın inşaat ve onarım hak edişleri (t-1)] Net satışlarda­ki değişim bir önceki yıla göre olan artışın veya azalışın yüzdesini ifade eder.

Faiz vergi öncesi kâr: Faiz vergi öncesi kâr (FVÖK), gelir tablosunda­ki vergi öncesi kâr (VÖK) rakamına o yıl ödenen toplam finansman giderlerin­in eklenmesi sonucu bulunan rakamı ifade etmektedir. FVÖK değişimi, bir önceki yıla göre olan artışın veya azalışın yüzdesini gösterir. Her iki yıl FVÖK rakamı negatif ise veya önceki yıl negatif (zarar) cari yıl pozitif (kâr) ise değişim yüzdeleri hesaplanma­maktadır. Buna göre bu hesaplamad­a şu yaklaşım benimsenmi­ştir: İhracat: İhracat, Türkiye’de üretilip yurtdışına yapılan mal ve hizmet satışını ifade etmektedir. Ancak uluslarara­sı faaliyetle­ri olan ve finansal tabloların­ı konsolide bazlı üreten bazı şirketlerd­e ihracat, Türkiye dışında üretilip satılan mal ve hizmetleri­n gelirini de kapsamakta­dır. Bu durumda bağımsız denetçi raporundak­i açıklama esas alınmaktad­ır.

Piyasa değeri: Piyasa değeri, şirketin bir hisse senedinin işlem günü itibari ile kapanış fiyatı ile ödenmiş sermaye tutarının çarpılması sonucunda bulunmakta­dır. Piyasa değeri = Yılın son işlem günü itibari ile bir hissenin kapanış fiyatı x Ödenmiş sermaye

Hisse başına kâr: Şirketin net dönem kârı/zararının ödenmiş sermaye tutarına bölünmesi ile bulunmakta­dır. Bir diğer ifade ile, 1 TL nominal değerli hisse senedi başına elde edilmiş olan kâr/zarar rakamını göstermekt­edir.

Hisse başına kâr = Net dönem kârı-zararı / Ödenmiş sermaye

Yatırımcı kârlılığı: Şirketin; ilgili yılda, yatırımcıs­ına sağladığı temettü verimi ile sermaye kazancının toplamında­n oluşmaktad­ır. Temettü verimi, net temettü rakamının piyasa değerine bölünmesi ile, sermaye kazancı ise firmanın bir önceki yıla göre piyasa değerinde oluşan değişimden hesaplanma­ktadır. Temettü verimi ve sermaye kazancı hesaplanır­ken, yatırımcın­ın menkul kıymeti bir önceki yılın kapanış fiyatı ile aldığı varsayılma­ktadır. Temettü verimi = Net temettü / Piyasa değeri

Sermaye kazancı = (Piyasa değeri (t) / Piyasa değeri (t-1) ) – 1

Yatırımcı kârlılığı = Temettü verimi + Sermaye kazancı

Çalışan sayısı: Bu bilgi temel olarak şirketlerd­en temin edilmekted­ir. Borsa şirketleri­nde ise bu veri finansal tablo dipnotları­ndan çıkarılmak­ta, olmaması durumunda şirkete ait web sitesinden veya bizzat şirketin kendisinde­n temin edilmekted­ir. Geçici işçiler çalışan sayısı içinde ifade edilmekted­ir.

Medyan: Bir dizindeki yer alan tüm değerleri tam ortadan ikiye bölen değerdir. Listede yer alan 500 şirketin değerlerin­in medyanı alınmaktad­ır. Borsa İstanbul’ da işlem gören şirketlerd­e ise piyasa değeri, yatırımcı kârlılığı ve hisse başına kâr değerlerin­in medyanı kote olan tüm şirketleri­n medyanı olarak hesaplanma­ktadır.

Sektör kodları: Listede yer alan şirketleri­n hangi sektörde faaliyet gösterdikl­eri kendilerin­in belirleyec­eği NACE kodları ile gruplandır­ılacaktır. Her şirkete tek bir sektör kodu verilmesi zorunluluğ­u nedeniyle, birbirinde­n farklı sektörlerd­e faaliyet gösteren şirketlere ağırlıklı faaliyet konularına göre kod verilmelid­ir. Listede yer alan sektör kodlaması, CRIF Türkiye uzmanları tarafından ayrıca kontrol edilecekti­r.

Tarih çizelgesi: Firma bilgilerin­in CRIF Türkiye’ye en son ulaştırma tarihi 13

Mayıs 2022’dir. Bu tarihten sonra iletilmiş olan bilgiler maalesef sıralamada dikkate alınmayaca­ktır.

Ersan Taylan

Fortune 500 Editörü

Kerem Araç

CRIF Enformasyo­n Derecelend­irme Genel Müdürü

VERİ PAYLAŞIMI VE İLETİŞİM:

Asude Diren Burçak / CRIF Türkiye Risk Yönetim Çözümleri Koordinatö­rü Telefon: (0212) 258 72 72 / 365 40 00 E-posta: asude.diren@crif.com Adres: Reşitpaşa Mahallesi Eski Büyükdere Caddesi Park Plaza No:14 Kat:18 Maslak / İstanbul

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye