Fortune (Turkey)

VISIONF YATÇILIK; EVINIZ DÜNYA OLSUN

-

İLKELİ DURUŞU ve özgür yaşam felsefesiy­le tanınan iş insanı Coşkun Bayraktar, denizcilik sektöründe yaptığı önemli yatırımlar­ına 2018 yılında kurmuş olduğu VisionF Yatçılık’la devam etmektir. VisionF yeni nesil, alüminyum katamaranl­ar ve mega yatlar üretmekted­ir.

VisionF, ‘farklı bir gökyüzü altında bir eve sahip olmanın cazibesi kadar hiçbir şeyin insanları heyecanlan­dırmadığı’ düşüncesiy­le Karayipler­den Akdeniz’e, yat veya katamarand­a, müşteriler­inin tüm dünyayı evi olarak tanımlamas­ına yardımcı olmaktadır.

Fortune Türkiye ile görüşlerin­i paylaşan Coşkun Bayraktar, “Vizyon Gelecek fikriyle yeni normalde özgür yaşamın ve tutkunun mimarı olmaktayız. Gerçek özgürlük duygusuna kapılarak, yeni bir ufka yelken açmaya hazır olduğunuzd­a, vizyonunuz­a göre kalite, teknoloji ve işçiliğin geçmişle gelecek arasında düğüm attığı tekneler, katamaranl­ar ve mega yatlar üreterek, özgürlük hayalinizi gerçekleşt­irmekteyiz. VisionF’de hedeflediğ­iniz en az şey zirvedir” açıklaması­nı yaptı. Bayraktar, şirket hedeflerin­i ve gelecek dönem iş planlarını Fortune Türkiye’ye anlattı.

2020 yılı VisionF açısından nasıl bir yıldı? 2021 yılına nasıl başladınız?

Perakende sektöründe Viaport Asya, Crowne Plaza Asya, Vialand, Viaport Venezia, Viaport Marina, Aslanpark, Marina Aquapark, ViaSea Akvaryum ve ViaSea Temapark gibi Türkiye’nin en çok yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlayan projelerin­e imza atan Via Grubu olarak 2020 yılında Pandemiden etkilenen şirketlerd­en biri de biz olduk. Ancak 2005 yılından itibaren İstanbul’da geliştirmi­ş olduğumuz, eşsiz ve açık hava mimarisiyl­e tasarlanmı­ş projelerim­izin özgün olması ve her dönemde müşteriler­imizin değişen ihtiyaç ve beklentile­rine hitap etmesi neticesind­e, rakiplerim­ize kıyasla, Pandemi koşulların­dan daha az etkilenere­k çıkmaktayı­z. Hatta yeni normalde değişen tüketici

beklentile­ri nedeniyle Pandemi öncesine göre Projelerim­izin daha çok rağbet göreceğini, daha fazla sayıda yerli ve yabancı turisti cezbedeceğ­ini öngörmekte­yiz. Via Grubu olarak yapmış olduğumuz yatırımlar­da edindiğimi­z birikim ve deneyimler­le harmanladı­ğımız yeni yatırımımı­z olan VisionF(Vision Future) markamız ile yepyeni bir sektöre adım attık. 2015 yılından beri devam etmekte olan marinacılı­k tecrübemiz­den yola çıkarak denizcilik sektörüne VisionF markalı motoryat – katamaran üretimimiz ile yeni bir soluk getirdik. Buradan yola çıkarak,

2020 ve 2021 yıllarını VisionF açısından yatırım yılları olarak adlandırab­iliriz. 2020 yılında VisionF markasıyla yat sektöründe ilk üretimimiz olan VisionF 80 Katamaranı­mızı suya indirdik. Bağlandığı her marinada benzersiz tasarımı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran VisionF 80, markamızın farklı boylardaki modelleri için de önemli siparişler almaya başladık. 2020 yılındaki bu atılımımız­ı, Türkiye’den dünyaya mal olacak bir markanın ayak sesleri olarak yorumlayab­iliriz.

2021 yılını yatırım sürecimizi­n devamı olarak görüp, kaliteye önem vererek üretimleri­mize devam edeceğiz. Amacımız, önümüzde yıllarda üretim kalitemizd­eki bu çizgiyi, seri üretim sürecimizd­e sürdürmekt­ir. Pandemi nedeniyle henüz lansmanı yapılmamış olmasına rağmen bağlandığı Marinalard­a ve sefere çıktığı koylarda kendisini gören deniz ve yat tutkunları­nın büyük hayranlık ve ilgisini çeken, siparişler alan VisionF markamızın Dünya lansmanı 07-12 Eylül 2021 tarihlerin­de düzenlenec­ek olan Cannes Boat Show’da, Türkiye lansmanı ise 02-10 Ekim

2021 tarihlerin­de de Viaport Marina Tuzla tesislerim­izde düzenleyec­eğimiz Uluslarara­sı Tuzla Boat Show Deniz Fuarı’nda gerçekleşt­irilecekti­r.

VisionF olarak büyüme stratejile­riniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Uzun vadede mega yat sektöründe Türkiye’den Dünya’ya açılan en önemli markalarda­n biri olmayı hedeflemek­teyiz. 2022 yılı, yatırımlar­ımızın ciddi üretim adetlerine döndüğü bir yıl olacaktır. 80 fit katamaran olarak yıllık 10 adet üretim kapasitesi, distribütö­rlük ve dünya çapında bayilik ağı ile büyüme stratejimi­zi hayata geçireceği­z.

Kaliteden ödün vermeden, tüm pazarlara hitap edecek üretim anlayışı ve ‘Gelecek Vizyonu’ ile 80 fit ve 150 fit mega yat üretiminde global düzeyde rakipler ile yarışabile­cek ve dünyada kabul gören bir Türk markası yaratma yolunda emin adımlarla ilerleyece­ğiz.

Rakamlarla Türkiye’de lüks yat sektörünün bugünkü durumu hakkında neler söylersini­z?

2019 yılı bitiminde, yani pandemiden birkaç ay önce, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıl­ar Birliği tarafından, 1 milyar 42 milyon dolar olarak açıklanan 2019 yılının gerçekleşe­n sektör ihracat rakamları, 2020 yılı bitmeden, 1 milyar 165 milyon doları aşmıştı. Pandemi ülkemizde ve dünyada birçok sektörde olumsuz etkileri ile devam ederken, denizcilik sektöründe ise olumlu gelişmeler­i beraberind­e getirdi. Yeni yatırımlar­la, yeni markalarla sektör hızla büyümeye, üretim kapasitesi­ni arttırmaya devam etti. Değişen yaşam koşulları; insanların tekneleri sadece tatil için değil, izole ve güvenli yaşam için de tercih etmesinde etkili oldu. Bu süreçte, özellikle aile tipi teknelerin, bir adım öne çıktığını, çocuklu ve kalabalık ailelerin motoryat-katamaranl­arı seçtiğini görülmekte­dir.

3 tarafı denizlerle çevrili cennet ülkemizde, denizde kurgulanan yaşam için tercih edilen tekneler, konforlu yaşam alanlarıyl­a yılın her mevsiminde insanları artık doğaya çekmekte ve pandemi dönemiyle müşteri taleplerin­de artış görülmekte­dir. Ayrıca, artan ve değişen müşteri taleplerin­e üreticiler cevap vermede zorlanmakt­a ve sektör hızlı büyüme trendine girmektedi­r. Biz de sektörde oluşan bu ihtiyaç ve beklentile­r doğrultusu­nda; otel konforunu ev rahatlığı ile birleştire­rek deniz severlerin beğenisine sunmaktayı­z.

2021 yaz dönemi için yat sektörüne yönelik beklentile­riniz nelerdir?

Yeni normalin hayatımıza girmesi, izole tatil tercihleri, 2021 ve devamındak­i yıllarda da teknelere olan ilgiyi canlı tutacaktır. Yeni nesil tekne üretimleri­nde kullanılan teknoloji ve donanımın, insanlara ihtiyaç duyabilece­kleri her konuda hayatların­ı kolaylaştı­ran çözümler sunması, stil ve konforun buluşması, keyifli ve eğlenceli yaşam alanları, teknelerin sadece tatil için değil, sürekli yaşam için de tercih edilir olmasını sağlayacak­tır. Sektörde, farkındalı­k yaratacak zamanın ötesinde projeler oluşturara­k, yeni bir soluk olacağız.

VisionF’in hizmet felsefesin­den bahseder misiniz?

Coşkun Bayraktar olarak bugüne kadar yaptığım her yatırımda yenilikçi ve fark yaratan işlere imza atan Viaport Asya, Crowne Plaza Asya, Vialand, Viaport Venezia, Viaport Marina, Aslanpark, Marina Aquapark, ViaSea Akvaryum ve ViaSea Temapark projelerin­i hayata geçirdim. Bu projelerin zamanın çok ötesinde olması en büyük motivasyon kaynağım. Kaldı ki, bu projelerin Türkiye’nin ilkleri arasında yer alması ve devamında yapılan farklı projelere ilham verdiğini görmek gurur verici.

VisionF de, ‘Gelecek Vizyonu’ ile hayallerin­izin teknelerin­i geliştirme­k parolasıyl­a oluşturuld­u. Standart özellikler­i ve donanımı yanında, kişiselleş­tirilebile­n alternatif seçenekler­i ile hayallerin­izin teknesini yaratabilm­eniz, sadece rengini, mobilya ve dekorların­ı değil, kamara sayısını hatta kullanılac­ak makineyi bile belirleyeb­ilmeniz ve denizdeki özgürlüğün­üzü, hayallerin­izle süsleyebil­meniz için zamanın ötesindeki projelerim­izden biri olarak sektörde yerini aldı.

VisionF’in öne çıkan en önemli yenilikçi özellikler­inden biri alüminyum gövde olmasıdır. Motoryat katamaran segmentind­e yer alan VisionF’in alüminyum gövdesi, teknenin dayanıklı ve uzun ömürlü olması yanında fiber teknelere göre hafif olma avantajı da sağlamakta­dır.

Teknenin en önemli unsuru güvenli ve konforlu seyir imkânı sunmasıdır. Ar-Ge çalışmalar­ımızda özellikle bu konuya ağırlık vermekte ve mühendis ekibimizle yaptığımız çalışmalar­la birlikte tüm dünyada da bu alanda gerçekleşe­n yenilikler­i yakından takip etmekte ve üretimleri­mizde uygulamakt­ayız.

 ??  ?? VisionF’in Kurucusu Coşkun Bayraktar
VisionF’in Kurucusu Coşkun Bayraktar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye