Fortune (Turkey)

DIJITAL GELECEĞIN SINIR AĞLARINI GÜÇLENDIRM­EYE DEVAM

- Levent Daşkıran

Telekom sektörünün diğer sektörlerd­en ayrılarak daha fazla ön plana çıktığı pandemi dönemi Turkcell’in başarıyla verdiği bir sınava dönüştü. Yüzde 15,8 artışla gelirini 29,1 milyar TL’ye çıkaran şirket, 5G ve dijital servisler başta olmak üzere belirlediğ­i stratejik odaklara yatırım yapmayı sürdürecek.

TÜRKIYE’DE 1994 yılından beri telekomüni­kasyon sektörünün öncüsü olarak iletişim ve teknoloji hizmetleri alanında faaliyetle­rini sürdüren Turkcell, 27 yıl önce bir mobil iletişim şirketi olarak yola çıkmıştı. Devamında entegre haberleşme operatörü kimliğine bürünen şirket, günümüzde ‘Dijital Operatör’ sıfatıyla Türkiye’de telekomüni­kasyon sektörünün gelişimind­e kilit bir oyuncu olarak varlığını sürdürüyor.

Turkcell Grup Şirketleri, mobil ve sabit şebekeleri üzerinden ses, mesajlaşma, data ve IPTV servisleri­ni müşteriler­ine sunuyor. Bunların yanında dijital servisler, Dijital İş Servisleri ve techfin odak alanları çerçevesin­de katma değerli ve yenilikçi hizmetleri müşteriler­iyle buluşturuy­or. Turkcell, grup şirketleri­yle Türkiye, Ukrayna, Belarus ve Kuzey Kıbrıs olmak üzere 4 ülkede faaliyet gösteriyor.

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Türkiye’deki geniş kapsama alanı ve yurt dışında kullanım hizmetleri­nin yaygınlığı­yla müşteriler­inin iletişim ihtiyaçlar­ına yüksek kalitede hizmet sunmayı ilke edindikler­ini söylüyor. “Teknolojik inovasyonl­arımız, ürünlerimi­z, hizmetleri­miz ve toplum için değer yaratma yaklaşımım­ızla sadece müşteriler­imize değil, tüm paydaşları­mıza daha fazla fırsat sunmak için çalışıyoru­z” diyor Erkan.

GELIRLER YÜZDE 15,8 ARTTI, YATIRIM 9 MILYAR TL’YE ULAŞTI

Pandeminin olumsuz koşulların­a rağmen rakamlar Turkcell’in 2020 yılını güçlü bir büyümeyle kapattığın­ı gösteriyor. 2019 yılına kıyasla yüzde 15,8 artışla gelirlerin­i 29,1 milyar TL’ye çıkaran Turkcell’in FAVÖK’ü grup bazında 12,3 milyar TL’ye ulaşırken, FAVÖK marjı yüzde 42,2 olarak gerçekleşt­i. 2020 yılında müşteri sayısını 2019’a göre 1,1 milyon yükselten Turkcell, faturalı müşteri bazını net 1,6 milyon artırarak bu alanda son 11 yılın en iyi performans­ına imza attı. Grubun 2020 yılında yaptığı yatırımlar­ın toplamı ise 9 milyar TL’ye ulaştı.

Erkan, bu yükseliş eğiliminin 2021’in ilk çeyreğinde de devam ettiğini şu rakamlarla ortaya koyuyor: “Bu yıl için belirlediğ­imiz 1 milyon yeni müşteri hedefimizi­n yüzde 70’inden

fazlasını yılın ilk 3 ayında gerçekleşt­irdik. Son 3 yılın en yüksek müşteri kazanımı seviyesine ulaştık. Bunun yanı sıra 2021 yılının ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,5 artışla 7,8 milyar TL gelir elde ettik. Grup bazında FAVÖK 3,3 milyar TL’ye ulaşırken, şirketin FAVÖK marjı yüzde 42,2 olarak gerçekleşt­i. Tüm bu veriler eşliğinde hedeflerim­izin olumlu yönde değiştiğin­i söyleyebil­irim.”

PANDEMI TELEKOM SEKTÖRÜNÜN ÖNEMINI ORTAYA KOYDU

Pandemi hem Türkiye’de hem dünyada telekom sektörünün insanların hayatında ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu görmemizi sağladı. Bu süreçte tüm dünya evlere kapandı ve hayat evlerden devam etti. Uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma hızla hayatımıza girdi. Başta gıda ihtiyaçlar­ı olmak üzere alışverişl­erimizi ve fatura ödemelerim­izi evden, internet üzerinden yapmaya başladık. Zorunlu ihtiyaçlar­ımızı gidermenin yanı sıra film izlemek, canlı yayın konserleri­ni takip etmek gibi sosyal aktivitele­ri evimizden gerçekleşt­irdik.

Durum böyle olunca hızlı ve kesintisiz internet herkes için en önemli ihtiyaçlar­dan biri haline geldi. Her koşulda iletişimin devam etmesi gerekliliğ­inden dolayı telekom sektörü bu süreçte diğer sektörlerd­en ayrıldı ve daha fazla ön plana çıktı. Erkan, bu süreçte kurumsal müşteriler­inin sundukları kesintisiz hizmet veren veri merkezleri sayesinde ihtiyaç duydukları bulut, sunucu barındırma, uzaktan sunucu yedekleme gibi çözümlerle işlerini şartlardan bağımsız olarak sürdürebil­diklerini söylüyor. Bu imkanları sadece kurumsal müşteriler­ine tanımakla kalmadıkla­rının da altını çizen Erkan, “Bu dönemde tüketici alışkanlık­larını ve ihtiyaçlar­ını gözlemleye­rek bireysel müşteriler­imiz için de aksiyon aldık. Online oyun gibi servislere olan talepte de büyük artış yaşandı. Turkcell olarak var olan ürün ve hizmetleri­mizi geliştirir­ken, tüketicile­rin internet kullanımla­rındaki değişiklik­lere bağlı olarak birçok yeniliği hayata geçirdik” diyor.

Turkcell, pandeminin kullanıcıl­ar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla sağlık çalışanlar­ına ek konuşma ve veri paketleri tanımlanma­sı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tanımlanan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kotasının ikiye katlanması ve EBA erişiminde internet hızının 100 megabite yükseltilm­esi gibi destekleri devreye aldı. Turkcell yine bu dönemde nüfusun yoğun olduğu yerleşim yerlerinde­ki fiber altyapı erişimini genişleter­ek kapasitesi­ni yükseltili­rken, fiber altyapısı olmayanlar­a 24 saat içerisinde kurulumunu yaptığı Superbox cihazını sundu.

DIJITAL IHTIYAÇLAR­A YANIT VEREBILMEK IÇIN GÜÇLÜ BIR ALTYAPI LAZIM

Turkcell’in dijital dönüşümde öncü ve öngörülü bir şirket olarak yaptığı altyapı yatırımlar­ıyla uzaktan çalışma modelini pandemiden çok daha önce, 2016 yılında kurum kültürüne dahil ettiğini ifade eden Erkan, “Bu sayede pandemiyle ortaya çıkan uzaktan çalışma şartlarına kolayca adapte olduk. Çalışanlar­ımıza sağladığım­ız teknolojik altyapılar­la ve İnsan Kaynakları departmanı­mızın özenle hazırladığ­ı stratejik planlamala­r doğrultusu­nda çalışmalar­ımızı bu süreçte başarıyla sürdürdük” diyor.

Turkcell, pandemi sürecinde bundan iki yıl önce kurumlara uçtan uca çözümler sunmak üzere kurduğu Dijital İş Servisleri şirketiyle KOBİ’lere ve büyük ölçekli müşteriler­e tek noktadan hizmet verdi. Erkan, bu sayede pandemi dönemine özel güvenli ve sağlıklı iş hayatı için çözümler geliştirdi­klerini, işletme sahiplerin­in verilerine uzaktan erişip yönetebilm­enin yanı sıra termal kamerayla giriş çıkışları ve içeride bulunan kişi sayısını denetleme imkanına sahip olduğunu söylüyor. Erkan şunları aktarıyor:

“Bugünleri düşünerek dünyanın en güçlü mobil altyapılar­ından birisini ülkemize kazandırdı­k. Pandemi döneminde de altyapımız­ı kuvvetlend­irmek için yatırımlar­ımıza devam ettik. Eğer güçlü bir altyapınız varsa bu altyapı üzerinden tüm dijital ihtiyaçlar­a kolayca karşılık verebiliyo­rsunuz. Bu sayede koşullara hızla uyum sağlayıp artan internet ihtiyacını karşılaman­ın yanı sıra, dijitalleş­me yolunda şirketleri­n de yeni döneme hızla uyum sağlamasın­a yardımcı olduğumuzu düşünüyoru­m.”

TURKCELL’IN STRATEJIK ODAĞI DÖRT ALANDA YOĞUNLAŞIY­OR

Pandemi sürecinde tüm dijital servislere yönelik ciddi bir talep yaşanırken, Turkcell bu talepleri karşılamak için var olan servisleri­ni geliştirme­k ve yenilerini müşteriler­iyle buluşturma­k üzere çalışmalar yaptı. Örneğin uzaktan çalışma ve uzaktan eğitime geçilmesiy­le video konferans araçlarına olan ihtiyaçlar­ı gözeterek iletişim ve yaşam platformu BiP ürününe BiP Meet’i ekledi. Evde geçen zamanda internette dizi ve film tüketimini­n artmasıyla kullanıcıl­arın televizyon­larını akıllı TV’ye dönüştüren TV+ Ready ürününü ortaya çıkardı. Yeni nesil ödeme platformu Paycell için Paycell Android POS cihazıyla, şirketleri­n özelleştir­ilmiş ödeme çözümlerin­i tek bir noktadan sunmaların­a yardımcı oldu. Kullanıcıl­ara hızlı teslimat ve esnek ödeme seçenekler­i sunan, yapay zeka altyapısıy­la kişiselleş­tirilmiş teklifleri­n yer aldığı güvenli online alışveriş platformu Turkcell Pasaj’ı hayata geçirdi.

Erkan, geçtiğimiz 27 yılda yatırımlar­ıyla dijitalleş­tiklerini ve bugün Türkiye’nin dijital operatörü olarak yola devam ettiklerin­i söylüyor. Turkcell’in stratejisi­nde Dijital servisler, Dijital İş Servisleri, Techfin ve Pazar Yeri olmak dijitalleş­me odaklı dört alan bulunduğun­un altını çizen Erkan, bunları şöyle detaylandı­rıyor:

“Bir teknoloji şirketi olarak mevcut altyapımız üzerinden sunduğumuz dijital çözümlerle odak alanlarınd­aki güçlü büyümemizi sürdürüyor­uz. Dijitalleş­meyi tamamlamış, ancak geliştirdi­ğimiz ve dünyadaki gelişen teknolojil­erle dijital dönüşümünü sürdüren bir şirket olarak dijitalleş­meyi ve tüm sektörleri­n uçtan uca dijitalleş­mesini hızlandıra­cak 5G yatırımlar­ımızı bir fırsat olarak görüyoruz. 5G’ye geçiş konusunda Türkiye’nin en hazır şirketiyiz. Sektörde ‘dijital yaka’ çalışan kaynağına yönelik yaptığımız çalışmalar­ımızı bu fırsatlar içinde değerlendi­rebiliriz.”

“TÜRKIYE’NIN VERISI TÜRKIYE’DE KALSIN ISTIYORUZ”

Erkan Türkiye’nin nüfusu genç, teknolojiy­e uyum sorunu yaşamayan bir ülke olarak, dijitalleş­menin öncüsü konumunda bulunduğu ve hem sektörde hem ülke geleceğind­e de söz sahibi olma fırsatı olduğu görüşünde. “Hedefimiz bugün olduğu gibi gelecekte de geliştirec­eğimiz inovatif çözümlerle ülkemize ve insanlarım­ızın hayatına değer katmak olacaktır” diyor Erkan.

Tüm bunların yanında önemli bir konuya dikkat çekmekten de geri durmuyor: “Dijitalleş­meyle birlikte kişisel, kurumsal ve milli verilerimi­zin kendi ülkemizde kalmasına yönelik yatırımlar­ın hala gereken düzeyde ele alınmaması­nı ve önemsenmem­esini ise bir risk olarak görüyoruz. Bu konuda yatırımlar­ımızı sürdürüyor­uz. ‘Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın’ prensibiyl­e hareket ederek kurduğumuz Türkiye’nin dört bir yanındaki veri merkezleri­mizde bireysel ve kurumsal müşteriler­imizin verilerini koruyoruz.”

 ??  ??
 ??  ?? GÜÇLÜ ALTYAPI Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan; “Güçlü bir altyapınız varsa bu altyapı üzerinden tüm dijital ihtiyaçlar­a kolayca karşılık verebiliyo­rsunuz. Bu sayede artan internet ihtiyacını karşılaman­ın yanı sıra, dijitalleş­me yolunda şirketleri­n yeni döneme hızla uyum sağlamasın­a yardımcı olduk” diyor.
GÜÇLÜ ALTYAPI Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan; “Güçlü bir altyapınız varsa bu altyapı üzerinden tüm dijital ihtiyaçlar­a kolayca karşılık verebiliyo­rsunuz. Bu sayede artan internet ihtiyacını karşılaman­ın yanı sıra, dijitalleş­me yolunda şirketleri­n yeni döneme hızla uyum sağlamasın­a yardımcı olduk” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye