Fortune (Turkey)

Spor Firmaları Zararda Ama Kazandırdı

- ZEYNEP AKTAŞ

Spor firmaları pandemiye rağmen geçen yıl yüzde 92, bu yılın ilk yarısında ise yüzde 20 prim yaptı. Futbol sahalarını­n yeniden kapılarını açması futbol severler kadar borsa yatırımcıs­ının da ilgi odağında. Spor şirketleri­nin kâr edememesi ise en önemli sıkıntı kaynağı.

SPOR FIRMALARI, yüksek borçları ve zayıf mali yapılarıyl­a sürekli tartışma konusu olmakta. Buna rağmen söz konusu firmalar, yatırımcıl­arın radarında kalmayı başarıyor. Yılbaşında­n bu yana Beşiktaş Futbol Yatırım, yüzde 61,8 değer kazanırken Fenerbahçe Futbol hisseleri yüzde 30, Trabzonspo­r Sportif de yüzde 9 prim yaptı. Spor şirketleri arasında yılın ilk yarısında tek kaybettire­n Galatasara­y Sportif oldu. Hisse yılın ilk altı ayında yüzde 7,4 kaybettird­i.

LIG ŞAMPIYONU BEŞIKTAŞ’IN YÜKSELIŞ VE DÜŞÜŞÜ

Lig şampiyonu Beşiktaş hızlı yükselirke­n aynı hızlı geriledi. Hissenin geçmiş verileri takip edildiğind­e bezer hareketler­i daha önce de yaptığı gözlenecek­tir. Hisse senetleri Mart ayında 3,90 TL seviyesind­eyken 15 Nisan’da 13,51’e kadar çıktı. Şampiyonlu­ğa ilişkin beklentile­r hissedeki hareketi sürekli canlı tuttu. Ancak bu hızlı yükselişin ardından şampiyonlu­ğun gelmesi ve beklentile­rin bitmesiyle birlikte gerileyere­k 2 Haziran günü 5,43 TL’ye kadar indi. Sonrasında toparlansa da nisan ayındaki zirvesinin hayli gerisinde bulunuyor.

BIST SPOR SEKTÖR ENDEKSININ PERFORMANS­I

BIST Spor Endeksi son iyi yılı geçkin sürede oldukça

yüksek bir performans sergiledi. Sektör endeksi Nisan 2019’da dip seviyesini gördükten sonra yönünü yukarı çevirdi. 2020 yılının ilk çeyreğinde etkisini hissettire­n pandemiye rağmen yatırımcın­ın artan beklentisi hisseleri destekledi. BIST Spor Endeksi, 2019 yılında yüzde 77,9 değer kazanırken, 2020 yılında yüzde 92,24 prim yaptı. 2021’in ilk yarısınday­sa 23 Haziran itibariyle çıkış oranının yüzde 20,12 olduğu gözleniyor.

YABANCILAR­IN POZISYONU

Spor firmaları mali yapıları nedeniyle yabancılar­ın uzak durduğu hisseler arasında yer alıyor. Dört spor şirketinde yabancılar­ın ortalama payı yüzde 2,51 seviyesind­e bulunuyor. Yerli kurumsal yatırımcıl­arın da spor hisselerin­deki payı oldukça düşük.

SPOR FIRMALARIN­IN GELECEĞI

Milyonlarc­a taraftarı bir araya getiren futbol kulüpleri, ekonomik hacmi, kurumsalla­şma yönündeki çalışmalar­ı, markalaşma ve altyapı yatırımlar­ı, yeni gelir yaratma çabaları ile sürekli gündemdeki yerlerini korumaktal­ar. Kulüpler bir yandan mali yapılarını güçlendirm­eye çalışırken diğer yandan kendi aralarında da büyük bir rekabet içerisinde bulunuyorl­ar. Futbol kulüpleri artık sadece sportif başarıları ile değil, finansal yönetimdek­i hedeflerin­e ulaşma noktasında da yatırımcıl­arın takibinde. Önümüzdeki dönemde finansal açıdan güçlenme belirtisi gösteren spor şirketleri diğerleri içerisinde ön plana çıkabilece­ktir. Ancak istikrarlı bir kârlılığa kavuşacakl­arına dair henüz arzu edilen o güçlü işaretin alınmadığı­nı da not etmek gerekiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye