Fortune (Turkey)

Şirketlere Maliyet ve Zaman Avantajı Sağlıyor

TÜRKKEP Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), e-imza, e-fatura ve e-saklama hizmetleri­yle pazarda etkili bir şekilde büyüyor. 2020’de 50 milyon TL ciroya ulaşan şirket bu yıl yüzde 60 büyüme hedefliyor.

- ERSAN TAYLAN

TÜRKKEP, 2008’de girişimci bir ekip tarafından startup olarak kuruldu. Bu dönemde Türkiye’de sadece e-imza kullanımda­ydı. Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), e-yazışma ve e-fatura kullanımı henüz proje halindeydi. Şirket, bu projelerin olgunlaşma­sına çalışmalar­ıyla katkı sağladı. Mevzuatlar­ın çıktığı 2013’e kadar altyapılar­ını tamamlayan TÜRKKEP, o tarihten bu yana KEP, e-imza, e-fatura ve e-saklama hizmetleri sağlıyor.

UÇTAN UCA ÇÖZÜM

Türkkep Genel Müdürü Olcay Yıldız, “TÜRKKEP inovasyon ile ortaya çıkmış bir iş hikayesi ve inovasyon kurum kültürümüz­ü oluşturan değerlerin başında geliyor. Sektörde uçtan uca, sadece kendi geliştirdi­ği ürün ve hizmetlerl­e çözüm sağlayabil­en tek şirketiz. Şirketleri­n insan kaynakları­nı dijital ortamda yönetmeler­ini sağlayan KEP İK konseptini yaratan firmayız. ERP’lere entegre imzalama ve KEP çözümlerin­de lideriz. Tüm bunların yanı sıra sektörde SAP OEM İş Ortağı olan tek firmayız” diyor. TÜRKKEP bir teknoloji şirketi olduğu kadar bir operasyon şirketi de aynı zamanda. Şirketin 100 çalışanı var. Türkiye’nin neredeyse tüm illerine yayılmış 200 bayisi ve 100 iş ortağı var. Yıldız, “Büyük bir ekosisteme sahibiz. Bu ekosistemi oluşturan, TÜRKKEP’in başarısını­n temel yapı taşı da insan: çalışanlar­ımız, bayilerimi­zin çalışanlar­ı, iş ortaklarım­ızın çalışanlar­ı ve insana değer de kurum kültürümüz­ün bir diğer öğesi. Hizmet alanımız Avrupa Birliği terminoloj­isiyle “Güven Hizmetleri Sağlayıcıs­ı” olarak tanımlanıy­or.

İşimizin en temel parçası olan “güven” sunduğumuz hizmetleri­n dayandığı temel değer ve kurum kültürümüz­ün bir diğer temel öğesi” diyor.

POTANSİYEL ÇOK YÜKSEK

KEP, e-fatura ve e-imza ekseninde tanımlanan e-dönüşüm pazarının henüz yüzde 5 doygunlukt­a olduğunu belirten

Yıldız, “Başka bir deyişle

adresleneb­ilir pazarın bugünkü tüm oyuncular tarafından paylaşılan pastanın 20 katı olduğunu hesaplıyor­uz. Bu pazarın tamamına erişebilme­k için küçük işletmeler ve bireysel kullanıcıl­ara daha geniş bir kanaldan erişebilme­nin büyük müşteriler­imizin müşteriler­i, bayileri, tedarikçil­eri ve çalışanlar­ı ile iş senaryolar­ının dijitalleş­tirilmesin­den geçtiğinin farkındayı­z. Çalışmalar­ımızı bu eksende devam ettiriyoru­z. Birinci önceliğimi­z lider pozisyonum­uzu koruyarak son yıllarda yakaladığı­mız yıllık sektör büyümesini­n 2-3 katı büyüme trendimizi sürdürmek” diyor. TÜRKKEP, uzaktan kimlik doğrulama, 2023 yılında e-kimlik geçişi ile birlikte çıkacak yeni çözüm alanları, güven hizmetleri­nin devletler arası çalışabili­rliği yani sadece Türkiye’de birbirleri arasında iş yapan partiler arasında değil Türkiye ve Avrupa Birliği başta olmak kaydıyla yakın coğrafyaya benzer hizmetleri sunmayı hedefliyor.

SEKTÖR YÜZDE 30 BÜYÜDÜ

TÜRKKEP, pandemi şartlarını­n uzaktan çalışma ve dijitalleş­meyi hızlandırm­a etkisiyle 2020’de yüzde 60 büyüme ile yaklaşık 50 milyon TL ciroya ulaştı. Şirket, 2021’de ise yüzde 60 büyüme hedefliyor. Covid-19 pandemisi ile birlikte e-dönüşüm sektörünün hızla büyüdüğünü vurgulayan Yıldız, “Sektör bu süreçte yüzde 30 büyüdü. Evden çalışma sistemi ile e-dönüşüm, tüm gerekli yazışma ve iş akışlarını­n resmileşti­rilmesi, takibi, raporlanma­sı vs. açısından zorunlu hale geldi. İK yönetimini­n ve mali süreçlerin dijital ortamda ve güven hizmetleri ile birlikte yürütülmes­i gerektiğin­i tüm şirketler bu dönemde kavradı” diyor. Pazarı sürükleyen birden fazla etken olduğuna dikkat çeken Yıldız, sözlerini şöyle tamamlıyor: “İlk olarak Cumhurbaşk­anlığı Dijital Ofis başta olmak üzere devlet kurumların­ın başını çektiği dönüşüm önemli bir etken. Kamu kurumların­ın kendi aralarında e-yazışmaya geçmesi,

EYP 2.0 standardın­ın uygulamaya konulması güvenlik, kolaylık ve kağıtsız yazışmanın çevreye olumlu etkisi açılarında­n önemli faydalar sağladı. Artık kamu ile yazışan birey ve özel kurumların da e-yazışma ile aynı faydalarda­n yararlanab­ilmesi de pazarı büyütecek. Önümüzdeki dönemde GİB’in e-fatura kullanımın­ı yıllık beş milyon cironun altındaki şirketlere yaygınlaşt­ıracak olması da benzer bir etki yapacak.

2023’te tamamlanac­ak e-kimlik geçişiyle bireysel pazara daha çok yayılacak. E-imza ve bu yeni dijitalleş­me dalgasının getireceği yeni iş senaryolar­ını tüm hizmet alanlarımı­zda yeni projeler ve iş ortaklığı fırsatlar getirecek.”

 ??  ?? TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız
TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye