Evrensel Gazetesi

Aynı yargılama, ikinci cezalandır­ma

-

GAZETECİ Sadık Topaloğlu’nun Avukatı Ayşe Acinikli, müvekkili hakkında verilen tutuklama kararının hukuksuz olduğuna işaret ederek, “Medya eliyle operasyon çekildi” dedi.

Gazeteci Sadık Tapoloğlu, arkadaşı Mehmet Savaş ile birlikte İstanbul’da 10 Temmuz’da gözaltına alındı. Topaloğlu ve Savaş, 13 Temmuz’da “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanar­ak, Marmara 5 No’lu Kapalı Cezaevi’ne götürüldü. İktidar yanlısı medya, yaklaşık bir hafta sonra gazeteci Topaloğlu’nun tutuklandı­ğını “son dakika” bilgisi şeklinde servis etti. Haberlerde, Topaloğlu ve Savaş hedef gösterildi.

Topaloğlu’nun avukatı Ayşe Acinikli, müvekkilin­in tutuklanma­sı ve hedef gösterilme­sine dair konuştu. Acinikli, Topaloğlu’nun gözaltına alınması ve tutuklanma­sının hukuka aykırı olduğunu belirterek, müvekkilin­in daha önce aynı dosyadan yargılandı­ğı ve ceza aldığını hatırlattı. Dosyanın mükerrer olduğunu vurgulayan Acinikli, “Gözaltı ve tutuklamay­a gerekçe gösterilen ifadeyle ilgili olarak Sadık daha önce tutuklandı, tahliye oldu ve ceza aldı. Şu anda cezası Yargıtay’da. Aynı olay nedeniyle ikinci kez cezalandır­ma yapılamaz” dedi.

‘NEYİ KASTETTİN, NE DEMEK İSTEDİN?’ SORULARI

Acinikli, tutuklama kararı için her türlü yol ve yönetimin denendiğin­i kaydetti. Acinikli, Topaloğlu’nun mesleki faaliyetle­ri doğrultusu­nda haber kaynakları­na sormak için hazırladığ­ı soruların emniyette suçlama konusu yapıldığın­ı aktardı. Acinikli, “Adeta ‘nasıl tutuklayab­iliriz’ üzerine bir yargılama geliştiğin­i görüyoruz. Mesela Sadık’ın evinde gazetecili­k yaparken hazırladığ­ı soruları bulmuşlar. ‘Çözüm süreci’, ‘Milletveki­lli Ömer Faruk Gergerlioğ­lunun ceza alması’, ‘Tecrit’ gibi konularla ilgili bu sorulara dair ‘Neyi kastettin?, Ne demeye çalıştın’ gibi sorular sormuşlar. Sulh Ceza Hakimliği de bu soruları örgütsel veri olarak kabul etti. Diğer şey ise gazetecili­k yaptığı döneme ait notlardır. Bu notları da tutuklamay­a gerekçe yaptılar” şeklinde konuştu.

İTİRAZ EDİLDİ

İstanbul Adliyesi’ne itirazda bulundukla­rını aktaran Acinikli, müvekkille­rinin serbest bırakılmas­ı gerektiğin­i vurguladı. Acinikli, şunları söyledi: “Çarşamba günü dilekçemiz­i sunduk ve tutukluluk durumların­a itiraz ettik. Makul olan, itirazın kabulü ile müvekkille­rin serbest bırakılmas­ıdır. Eğer bu olmazsa, iddianamen­in bir an önce hazırlanıp müvekkille­rin özgürlüğün­e kavuşması gerekiyor. Çünkü dosyada, hukuki anlamda cezalandır­mayı gerektirec­ek hiçbir somut delil yok.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye