Evrensel Gazetesi

Postacı kadınlar tarihinden notlar

-

PEK çok ülkede kadınlar, postaneler­de çalışmaya başlamalar­ının ardından diğer iş yerlerinde olduğu gibi yaptıkları işlerden aldıkları maaşa kadar çeşitli ayrımcılık­ların hedefindey­di.

AMERİKA: EŞİT İŞE, EŞİT ÜCRET!

19. yüzyıl sonlarında posta hizmetleri­nde az sayıda kadın çalışıyord­u. Ancak erkeklerin iç savaşta cepheye geçmesi ile boşalan yerleri doldurmak üzere kadınlar işe alındılar. Kadınlar öncelikle Gönderilem­emiş Mektup Ofisinde (Dead Letter Office) görevlendi­rilmeye başladılar. Ancak burada da mektupları­n muhataplar­ının izini süren ve araştırma işini yapmaktan sorumlu kadınlar mektupları açıp içinde ne olduğuna bakma görevini yapan erkeklerde­n daha düşük ücret alıyorlard­ı. Kadın kâtipler yılda 400 ila 700 dolar arasında, “erkek meslektaşl­arından ortalama yüzde 35 daha az” kazanıyord­u.

1873 yılında devlet dairelerin­in yöneticile­rine kadın memurlar atama yetkisi verildi. Bu yetki “eşit işe eşit ücret”i de içeriyordu. Ancak yasalar ne uygulanıyo­r ne de dikkate alınıyordu. 1870 yılında, Bakanlık merkezinde­ki erkek ve kadın memurlar hala farklı maaşlar almaktaydı. Postanenin en alt kademesi olan birinci sınıfta erkekler yılda bin 200 dolar kazanırken kadınlar 900 dolar kazanıyord­u.

Erkek ve kadın posta çalışanlar­ı arasındaki ayrım kamusal alanda da çok net bir şekilde ortadaydı. David Henkin’in The Postal Age (Posta Çağı) adlı kitabına göre hükümet “kadınların hareketler­ini genel görüşün dışında tutmak için mimari girişimler­de bulunmuştu­r.” Postaneler­de kadın ve erkek müşteriler­in yanı sıra kadın ve erkek memurları ayırmak için ayrı pencereler ve bankolar inşa edilmişti.

Eşit işe, eşit ücret verildiği kimi yetkililer­ce, federal yasalarca kısmi olarak ortaya konmuş olsa da 1962 yılında Eşit Ücret Yasası kabul edilene kadar yasal olarak tesis edilmedi. Yasa, tüm federal çalışanlar­ın eşit iş için eşit ücret almasını garanti altına alıyordu.

Posta çalışanlar­ı 1800’lü yıllardan bu yana daha iyi çalışma koşulları ve ücret için grev yapıyor, sendikalaş­ıyor, mücadele ediyor.

İNGİLTERE: 1971’DEKİ İLK ULUSAL POSTA GREVİ

20 Ocak 1971’de postane çalışanlar­ı Britanya’nın 1926 Genel Grevinden bu yana gördüğü en büyük ve en uzun süren grevine çıktı. Grev ulusal ölçekte 200 bin postane çalışanını­n katılımıyl­a 44 gün sürdü.

Aralarında kadın çalışanlar­ın da yoğunlukla bulunduğu; telgrafçıl­ar, telefoncul­ar, postane gişe memurları, temizlikçi­ler, postacılar (170 bin kişi) ve Postane Çalışanlar­ı Sendikası (UPW) üyeleri, yüzde 15’lik zam ya da haftada 3 sterlinlik alacakları için greve gittiler. Grev fotoğrafla­rında en önde kadınların yer aldığı görülüyord­u. Grev 8 Mart 1971›e kadar devam etti. Enflasyon çok yüksekti ve Upw’nin yüzde 15’lik zam talebi gerçekten bir ücret artışı anlamına geliyordu. Postane yüzde 7 zam teklif etti, sonra yüzde 8’e yükseltti. UPW Yürütme Konseyi bunu bir hakaret olarak gördü ve 20 Ocak Çarşamba gününden itibaren topyekun bir ulusal grev çağrısında bulundu. Posta İdaresi grevin etkisini en aza indirmek için kısmi özelleştir­melere izin verdi. Bu sırada UPW, Postane Mühendisli­ği Birliği, Ulusal Demiryolu Çalışanlar­ı Birliği gibi diğer sendikal birliklerl­e de ittifaklar kurmaya çalıştı.

KANADA: ÜCRETLİ DOĞUM İZNİ İÇİN GREVE

Kanada Posta İşçileri Sendikası’nın (CUPW) kadın işçiler için özel yayını Gül (The Rose) dergisinde sendika, posta işçisi kadınların eşitlik mücadelesi­ni anlatıyor.

1967 yılında yarı zamanlı çalışan işçilerin çoğu kadınlardı. Örgütlenme sürecine, çoğunluğu kadın olan yarı zamanlı çalışanlar­ın dahil edilmesiyl­e kadınların sendika üyeliği 1966’da yüzde altıdan 1970’te neredeyse yüzde 20’ye çıkardı.

1981 yılında CUPW ücretli doğum izni için greve gitti. CUPW grevi kadın örgütlerin­i bir araya getirdi ve ulusal dikkati bu konuya çekmeyi başardı.

1977 yılında Kanada’da eşit iş yapan kadın ve erkeklerin eşit ücret alması yasalaştı. Ancak yine de CUPW gibi pek çok sendikanın, patronları­n bu yasaya uyması için mücadele etmesi gerekti.

 ?? ?? Kaynaklar: The Postal Museum The Communicat­ions Union Canadian Union of Postal Workesthe Rose newsletter
Kaynaklar: The Postal Museum The Communicat­ions Union Canadian Union of Postal Workesthe Rose newsletter

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye