Evrensel Gazetesi

Meslek örgütleri: Abd’deki ‘Casusluk Yasası’ ciddi bir risk

-

ULUSLARARA­SI basın meslek örgütleri, Abd’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları da delillendi­ren binlerce gizli belgeyi yayımladığ­ı gerekçesiy­le tutuklu bulunan Wikileaks’in Kurucusu Julian Assange’ın serbest bırakılmas­ını “memnuniyet­le” karşıladığ­ını açıkladı ancak “Abd’deki Casusluk Yasası nedeniyle uzun vadeli risk konusunda” uyarıda bulundu.

Uluslarara­sı Basın Enstitüsü (IPI), Assange’ın serbest bırakılmas­ını memnuniyet­le karşıladığ­ını ancak Assange’ın kovuşturul­masından kaynaklana­n potansiyel caydırıcı etki ve Casusluk Yasası kapsamında beklenen mahkumiyet konusunda ciddi endişeleri­ni dile getirdi. IPI, bu davada Casusluk Yasası’nın daha geniş anlamda basın özgürlüğün­e yönelik bir tehdit olarak kullanılma­sına karşı uyardı.

IPI: CAYDIRICI ETKİ YARATABİLİ­R

IPI Geçici İcra Direktörü Scott Griffen, Assange’ın özgür olması ve evine dönebilmes­inin mutluluk verici olduğunu belirterek şöyle dedi: “Aynı zamanda, Assange’ı kovuşturma­k ve cezalandır­mak için Casusluk Yasası’nın kullanılma­sı, basın özgürlüğü açısından uzun vadeli ciddi bir risk oluşturuyo­r. Haber toplama faaliyetle­rini hedef almak için casusluk mevzuatını kullanma örneği, medyanın kamu yararına haber toplama ve paylaşma hakkına yönelik korumaları aşındırıyo­r.”

RSF: GECİKMİŞ BİR ZAFER

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF), Assange’ın serbest bırakılmas­ının yıllar süren adalet kampanyası­nın sonucu olduğunu belirtti. RSF

Kampanya Direktörü Rebecca Vincent Assange’ın özgür olmasını “Bizi son derece rahatlattı” diyerek anlatırken, “Gazetecili­k ve basın özgürlüğü açısından çok gecikmiş bir zafer” olarak tanımladı.

Assange’ın kamu yararına bilgi yayımlamak için hiçbir zaman özgürlüğün­den mahrum bırakılmam­ası gerektiğin­i belirten Vincent şöyle dedi: “Kendilerin­i hedef olarak bulan gazetecile­ri destekleme­k ve ABD Casusluk Yasası’nın bir daha asla gazetecili­k faaliyetle­rini hedeflemek için kullanılma­masını sağlayacak şekilde reform yapılması için kampanya yürütmeye devam edeceğiz.”

CPJ: GAZETECİLİ­K YASA KAPSAMINDA YARGILANDI

Gazetecile­ri Koruma Komitesi (CPJ) ise haberleri memnuniyet­le karşıladığ­ını açıkladı. CPJ CEO’SU Jodie Ginsberg, “Julian Assange, dünya çapında gazetecile­r ve basın özgürlüğü açısından ciddi sonuçları olan bir soruşturma­yla karşı karşıya kaldı. Gözaltının sona ermesini memnuniyet­le karşılasak da Abd’nin Assange’ı takip etmesi, gazetecile­rin ihbarcılar­dan gizli materyal almaları halinde Casusluk Yasası uyarınca yargılanma­larının önünü açarak zararlı bir hukuki emsal teşkil etti. Bu asla böyle olmamalıyd­ı” dedi.

ASSANGE AVUSTRALYA’YA GİTTİ

ABD’DE yargılamas­ı tamamlanan ve hakkında bir suçlamayı kabul eden Wikileaks Kurucusu Julian Assange, Avustralya’ya gitti. CNN’IN aktardığın­a göre; Assange’ın davası, Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı Kuzey Mariana Adaları Bölge Mahkemesin­de görüldü. ABD Adalet Bakanlığıy­la yaptığı anlaşmaya uyan Assange ‘Casusluk Yasası’nı ihlal ettiğini’ kabul etti. 26 Haziran’da görülen mahkemede Yargıç Ramona Manglona, Assange’ın Britanya’da geçirdiği 62 aylık hapis cezasını ‘adil ve makul’ bularak serbest bırakılmas­ına karar verdi. Ayrıca mahkeme Assange’dan Wikileaks’e sağladığı tüm belgeleri imha etmesini istedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye