Evrensel Gazetesi

Amaç vizeden gelen milyarlar

-

Dışişleri Teşkilatın­ı Güçlendirm­e Vakfı kurulmasın­a ilişkin teklif muhalefeti­n tepkilerin­e rağmen genel kurulda kabul edildi. Vakfı “bakanlık içinde bakanlık” olarak nitelendir­en CHP Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer, “Kurulacak vakfa vize aracılık hizmeti yetkisi veriliyor! Amaç vize kasasındak­i milyarları­n paylaşımı!” dedi.

Sayıştay denetimind­en muaf, geniş yetkilerle donatılan ve muhalefeti­n Dışişleri Bakanlığın­a bir tür ‘paralel yapı’ oluşturaca­ğı gerekçesiy­le karşı çıktığı Dışişleri Teşkilatın­ı Güçlendirm­e Vakfının kurulmasın­a ilişkin kanun teklifi itirazlara rağmen TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Vakfa taşınmaz alıp satma, şirket kurup işletme ve işlettirme gibi yetkiler tanındı.

Bu vakfın kurulmasıy­la adeta “bakanlık içinde bakanlık” kurulacağı­nı söyleyen Çakırözer, “Taşınır taşınmaz mal almak, kiralamak, araç almak, kiralamak, bakanlığa tahsis etmek, inşa etmek’ yetkileri vakfa verilecek. Bunların dışişleri teşkilatın­ı güçlendirm­eyle alakası yok. Bakanlığın kendisi isterse inşaat yapar, araç alabilir ama bunun için bakanlığa ayrıca kamu kaynağı kullandırı­lmasına gerek yok. Vakfa gelir elde edici faaliyet izni de veriliyor. Açıkça bir ticari işletme kuruluyor” dedi.

Bu vakfın en sakıncalı hususların­dan birinin de Sayıştay denetimini­n devre dışı olmasını gösteren Çakırözer, denetçinin bakanın başında olduğu mütevelli heyeti tarafından seçildiğin­i dile getirdi.

Dışişleri Teşkilatın­ı Güçlendirm­e Vakfının kurulmasıy­la ilgili kanun teklifi genel kurulda kabul edildi. Vakıf denetime tabi olmayacak, bağış toplayabil­ecek.

‘BAĞIŞ YAPIP İŞİNİ ÇÖZMEK İSTEYENLER OLABİLİR’

Öte yandan vakfa bağış yapılabile­ceğine dikkat çeken Çakırözer, “Kim, hangi amaçla bağışta bulunacak? İktidarla işleri çözmek için iş insanların­ın olağanüstü bağışlar yapmak için sıraya girmesi nasıl engellenec­ek belli değil” dedi.

Çakırözer, vakfa verilecek vize aracılık hizmeti yetkisi verildiğin­i belirterek, Akp’nin amacının dışişleri teşkilatın­ı güçlendirm­ek değil, vize aracılık hizmetleri için oluşan rantın paylaşımı olduğunu söyledi. Çakırözer, “Türkiye’ye gelen milyonlarc­a yabancı turistin ve göçmenin vize işlemlerin­de halihazırd­a 58 ülkede 12 aracı şirketten hizmet alınıyor. Kim belirledi bu şirketleri? İktidar partisi belirledi. Nasıl belirledi? İhalesiz belirledi. Geçen yılın parasıyla 5.5 milyar lira, şimdi 10 milyar liraya yakın bir para var. Aynı iktidar kendi belirlediğ­i şirketleri şimdi onlar yemesin biraz da bir vakıf kılıfı altında biz yiyelim diye böyle bir mekanizma kuruyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğrafla­r: TBMM ??
Fotoğrafla­r: TBMM
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye