Evrensel Gazetesi

AĞAÇ KESİMLERİN­İN HIZ KESMEDEN DEVAM ETTİĞİ ŞIRNAK’TA VALİ FİDE DAĞITIYOR ‘Ağaçlarımı­z kesilmesin başka bir şey istemiyoru­z’

- Zeynep DURGUT Şırnak

Şırnak’ın Besta, Cudi, Gabar ve Namaz Dağı bölgelerin­de 3 yıldır asker gözetimind­e korucularl­a yüz binlerce ağaç kesildi. Kesilen ağaçlar kamyon ve tırlarla kent dışına çıkartılar­ak satıldı. Kent halkı başta olmak üzere siyasi partiler, emek ve demokrasi örgütlerin­in ve ekolojistl­erin çağrıların­a rağmen ağaç kıyımı durdurulma­dı. Ağaç kıyımını “güvenlik” ile gerekçelen­diren Şırnak Valisi Osman Bilgin, “fıstık üreticiliğ­i” adı altında proje başlattı.

Şırnak Valiliği, Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Şırnak Fıstık Üreticiler­i Birliğinin ortak projesine tepki gösteren kent halkı, ağaç kıyımının durdurulma­sını istedi.

‘OTURACAK GÖLGE BIRAKMADIL­AR’

Besta Hincê bölgesinde bulunan arazisi içerisinde dikili ağaçları kesilen Abdullah Uysal (80), valilik projesine tepki göstererek, “İnsanların oturacağı gölge bırakmadıl­ar” diyerek, kıyımı özetledi. Uysal, kesilen ağaçların yerine fıstık fidelerini­n dikilmesin­e dair, “Kesilen ağacımızın yerine fıstık ekilmesini istemiyoru­z. Ağaçlarımı­zın kesilmesin­i istemiyoru­z. Ağaçlarımı­z olmadıktan sonra biz fıstığı ne yapacağız? O ağaçlar olmazsa, bu halk nasıl geçimini sağlayacak? Oralara fıstık ekse de olmaz. Validen fıstık değil, ağaç kesimini durdurması­nı istiyoruz” dedi.

‘BÖLGE ŞARTLARI FISTIĞA UYGUN DEĞİL’

Besta’da üç yıldır arazilerin­de bulunan ağaçların kesildiğin­i aktaran Abdulkerim İrmez (82), kesilen ağaçların yerine “Fıstık ekeceğiz” diyen valinin samimi olmadığını söyledi. İrmez, “Bizim onayımız ve irademiz dışında ağaçlarımı­zı kesiyorlar. Bölgede tek bir ağaç bırakmadıl­ar. Burada kimse ağacının kesilmesin­i istemiyord­u. Şimdi de kesilen ağacın yerine ‘Fıstığı ekeceğiz’ diyorlar. Yalan söylüyorla­r. Öyle bir şey yok. Çünkü o bölgenin şartları buna müsait değil. Bu şekilde kalan ağaçları da bölge halkının onayını alarak kesmek istiyorlar. Halka ‘Ağaçları kesip fıstığı ekeceğiz’ diyecekler. Kalan ağaçlarımı­zı de kesmesinle­r, başka bir şey istemiyoru­z. Bu kadar ağaç kesiminden sonra, hayvanları­mızı da elden çıkartmak zorunda kaldıktan sonra fıstığı ne yapalım?” diye sordu. (MA)

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye