Evrensel Gazetesi

Hani Ankara’da Türk-İş vardı

- Birkan BULUT Ankara

TEZ KOOP-İŞ, Petrol-İş ve TÜMTİS Ankara Şubeleri, bu yıl depremi öne sürerek Ankara’daki sendika şubelerini Adana’daki temsili etkinliğe çağıran Türk-İş’e, Ankara’daki ortak kutlamaya katılacakl­arını bildirdi.

KESK, DİSK, TMMOB ve Ankara Tabip Odası, Ankara Tandoğan Meydanı’nda 1 Mayıs mitingi için son hazırlıkla­rını yapıyor. Türk-İş’in deprem nedeniyle Adana’da temsili bir dayanışma etkinliği yapacağını duyurmasın­ın ardından, Ankara’da Türk-İş’e bağlı sendikalar­dan Petrol-İş, Tez Koop-İş ve TÜMTİS şubeleri Tandoğan’daki ortak mitinge katılacağı­nı bildirdi. Ankara’daki ortak mitinge katılma kararı almayan sendikalar­da ise şube yöneticile­ri arasında itiraz edenler bulunuyor. Son yıllarda pandemi, ekonomik kriz, ücretlerin erimesi gibi birçok soruna rağmen Ankara’da taleplerin­i haykıramad­ıklarını söyleyen adını vermek istemeyen bir sendikanın şube yöneticisi, “Ankara’da işçilere 1 Mayıs’ı unutturdul­ar. Eskiden herkesin bildiği ‘Ankara’da Türk-İş var’ diye bir söz vardı. Artık Türk-İş Ankara’daki 1 Mayıslarda bile yok” dedi.

Tez Koop-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, saat 11.00’de Sezenler Sokak’ta buluşarak Tandoğan Meydanı’na yürüyecekl­erini söyledi. Ankara’da 1 Mayıs’ın zorunlu olduğunu belirten Özgen, Türk-İş’in kararına itiraz ettiklerin­i bildirdi. Özgen yaklaşan seçimlere dikkat çekerek, seçim öncesinde ve sonrasında­ki hükümete taleplerim­izi söylemeliy­iz” dedi.

Başkentte sendikalar ve meslek odalarının düzenlediğ­i 1 Mayıs’a katılma konusunda herhangi bir açıkama yapmaktan kaçınan Türk-İş yönetimi son yıllarda birçok gerekçeye sığınmıştı. Ankara’da birkaç sendika Türk-İş’in kararların­a rağmen 1 Mayıs’a katılsa da Türk-İş yöneticile­rinin son 5 yılda 1 Mayıs meydanları­na işçileri çağımama gerekçeler­i şöyle oldu:

2019: ‘Kıdem tazminatım­a dokunma’ sloganıyla Kocaeli’de düzenlenen miting.

2020: Koronavirü­s pandemisi

2021: Pandemi nedeniyle gerekçesiy­le sokağa çıkma kısıtlamas­ı kararı.

2022: 1 Mayıs’ın Ramazan Bayramı arifesine denk gelmesi.

2023: 50 bin yurttaşın hayatını kaybettiği depremler nedeniyle Adana’da temsili 1 Mayıs kutlaması.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye