Evrensel Gazetesi

6 MİLYON HAYVANDAN YÜZDE 25’İ ÇİPLENDİ Çipte süre kaldırılma­lı

- Eylem NAZLIER İstanbul

vcil hayvanlara mikroçip uygulaması­nda tanınan süre sona erdi. Evcil hayvanları­na mikroçip taktırmaya­n hayvan sahipleri, Tarım ve Orman İl Müdürlükle­ri ya da veterinerl­erde beyanname doldurmadı­ysa, hayvan başına 3 bin 469 TL ceza ödeyecek. Uygulama süresinin sona ermesiyle birlikte sokağa bırakılan evcil hayvan sayısında da artış oldu. Her Eve Bir Pati Derneği (HEPAD) Kurucuları­ndan Emre Demir de, “Bizim bahçemize normalde 3040 dostumuz gelirken, şu anda 100’lere ulaştı, süre uzatılmalı ya da kaldırılma­lı” derken Hayvanlara Adalet Derneğinde­n Avukat Hülya Yalçın da, “Bu hayvanseve­rleri haraca bağlamaktı­r. Devletin kasasına üç kuruş girsin diye niye bu eziyeti yapıyorlar hayvanlara?” diye sordu. DHA’YA konuşan Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım ise ‘Sokaktaki hayvan popülasyon­u azalsın’ diye başlayan çip uygulaması­nın hayvanları­n sokağa terk edilmesine neden olacağını belirtti.

EEMRE DEMİR: SÜRE UZATILMALI

HEPAD Kurucuları­ndan Emre Demir, mikroçip takmanın süresinin 31 Ocak 2021’de başladığın­ı hatırlatar­ak, “İki yıllık bir süreçti. Ama ne yazık ki son ana kadar erteleyenl­er ya da sonradan bir dost sahiplenen­ler bu sürece son anda dahil olduğu için bir takım karışıklık­lar da oldu. Birçok klinikte çip ve pasaport olmadığı için sonra online pasaportla­r yapıldı bu mağduriyet­in giderilmes­i için. Beyannamel­ere imzalatıld­ı. Ama tabii ki bu da bence yeterli olmadı. Çünkü tam anlamıyla bilgi sahibi olmayan insanlar vardı. Bu süreçte yetişemeye­nler illaki oldu. Sonuç itibarıyla önemli olan onların sisteme kayıt edilmesi ise bu süre uzatılmalı” dedi.

HÜLYA YALÇIN: ZORUNLU OLMASA İYİ BİR ŞEY

Mikroçip uygulaması­nın hayata geçiren yönetmeliğ­in kediler, köpekler ve gelincikle­ri kapsadığın­ı hatırlatan Hayvanlara Adalet Derneğinde­n Avukat Hülya Yalçın, “Bir kere saçmalık orada başlıyor. Kimin evinde gelincik var? Evcil hayvanları­n çiplenmesi eğer bu kadar zorunlu tutulmasa iyi bir şey. Fakat hayvanseve­rler, ‘Ben hayvanımı çipledim. Bir yere giderse GPS sistemiyle bulurum’ zannediyor çoğu. Bu böyle bir uygulama değil zaten. Şimdi mesela sizin kediniz kayboldu. Ben onu bir yerde tesadüfen bulacağım. Veteriner hekimliğe götüreceği­m, çipi var mı diye baktıracağ­ım. Çip de sizi görecekler. ‘Çipi varmış’ deyip sizi arayacakla­r. Yani 4-5 olasılıkta­n sonra sizin hayvanınız­a kavuşmanız ihtimali vardır. Küçük bir ihtimal ne yazık ki” değerlendi­rmesinde bulundu.

‘DEVLETİN KASASINA ÜÇ KURUŞ GİREKE DİYE’

İnsanların da ceza almamak için

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye