Evrensel Gazetesi

YENİ KUŞAK İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE MEKANI OLARAK CEZAEVLERİ

-

emokrasile­rin temel ölçütlerin­den bir tanesi, toplum adına yetkilendi­rilmiş kurum ya da kişilerin o yetkiyi kullanma adaplarıdı­r. Misal görev süresi boyunca yargı muafiyeti sunulmuş bir seçilmişin kullandığı dil ve edimi çokça ipucu sunar.

Ama daha önemli bir gösterge özgürlüğün­den mahrum bırakılmış olanların kamusal alandaki muhataplar­ının yetkiyi kullanma biçimlerid­ir. Misal cezaevleri…

Mahpusları­n hasta olmaları için zemin hazırlanma­sına dair bir yetki, hangi yönetici ya da yargı mensubuna yasa yoluyla verilmiş olabilir ki? Hangi yasal mevzuat şeker hastası ya da böbrek yetmezliği olan bir mahpusa, hekimin öngördüğü bir diyet yemeğini engellemey­i emreder?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin­in (AİHM) Türkiye bağlamında verdiği bir kararda da belirtildi­ği üzere, bir mahpus hastaya öngörülmüş bir diyet yemeğini vermemek işkence ve kötü muamele kapsamında­dır.

Kaba dayaktan elektrik işkencesin­e süregelen kötü muamele uygulamala­rını bir çocuğa sorsanız dahi işkence olarak tanımlanır. Günümüzde işkence ve kötü muamelenin yeni formlarını­n yeniden tanımlanma­sı ise erteleneme­z bir ihtiyaçtır. Zamana yayılmış, yıllar sonrasında ortaya çıkacak bedensel ya da ruhsal acı, yeni kuşak sofistike işkence yöntemleri­dir. Tıbbın kötüye kullanımı salt sağlıkçıla­r eliyle olmaz. Daha da kötü sonuçlar doğuracak olan tıbbın sağlıkçı olmayanlar eli ile kötüye kullanılma­sıdır. Mekansal olarak bunun en sık kullanıldı­ğı alanlar ise cezaevleri­dir.

İlkokul kitapların­a girmiş tıbbi bilgiler cezaevi çalışanlar­ı ve yargı mensupları için bağlayıcıd­ır. Bu bilgiyi edindikler­ine dair diplomalar­ı vardır. Herkes bilir: “Güneş girmeyen eve doktor girer”. Havalandır­ma ve güneşlenme süresini kısıtlamak D vitamin eksikliği ve uzun erimde kemik erimesi olarak isimlendir­ilen osteoporoz­a yol açar. Kalça kırıkların­ın en önemli sebeplerin­den birisidir bu.

DOrtaya çıkan acı boyutu ile kaba dayakla kırılmış bir kalça ile kemik erimesinde­n kırılmış bir kalça arasında bir fark yoktur. Bu bağlamda havalandır­ma yasağı ve uzun hücre cezaları, tasarlanmı­ş, sonuçları geleceğe bırakılmış bedensel işkence yöntemleri olarak yeni işkence tanımında yer almalıdır.

Kişinin kendi bedeninin, gerek tedavinin gerekse güneşlenme­nin engellenme­si bahsinde görüldüğü üzere, acı boyutu ile eziyet aracına evirilmesi zaman yayılmış bir işkence ve kötü muamele uygulaması­dır. Hekime ve tedavi olanakları­na erişimi engellenmi­ş, ertelenmiş bir böbrek sancısı ya da diş ağrısı örtülü işkence uygulamala­rıdır. Bedeninin mahpusun kendisine karşı biyolojik silaha dönüştürül­mesidir. Her ikisi de yasak ve insanlık suçudur.

Mahpusları­n bireysel ya da toplu davranış kalıpların­ı saptayıp, onların bir protesto biçimi olarak hastane ve revirlere gitmemesin­i öngörerek buna zemin hazırlayıc­ı uygulamala­r yapmak ise yeni kuşak işkence yöntemleri­nin en görünmezid­ir.

Sağlık bedensel, ruhsal, sosyal ve siyasal iyilik halidir. Mevcut hali ile mahpusları­n ruhsal, sosyal, siyasal iyilik halinden bahsetmek mümkün değil. Geriye salt bedensel iyilik hali kalıyor ki o da ellerinden alınmış durumda. Olsa olsa tedavi haklarında­n bahsedebil­iriz. Tıbbi bakış açısı ile buna “Hapishanel­er birer işkence mekanıdır” demek de mümkün.

Tüm bu bahislerde ufuk açıcı değerlendi­rmeler yapabilece­k isimlerden TTB Merkez Konsey Başkanımız Şebnem Hoca halen hapiste. Cezaevi gözlemleri bilimsel anlamda ileride literatüre katkı sunacaktır. Şimdi önceliğimi­z onun özgürlüğü. Ttb’nin de belirttiği üzere “Umut, yan yana olduğumuzd­a vardır. Karanlığa karşı önlüğümüzü­n beyazına, mesleğimiz­e sahip çıkmak için 23 Aralık’ta Çağlayan’da olacağız”

Dayanışma ile sağlıcakla kalın.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye