Evrensel Gazetesi

‘Ücretlerim­iz yine asgari ücret kadar olacak’

- Murat UYSAL İstanbul

ÜÇ AY ÖNCE TİS’İN İMZALANDIĞ­I AVCILAR BELEDİYESİ­NDE ÇALIŞAN İŞÇİLER:

elediye-İş’in örgütlü olduğu Avcılar Belediyesi­nde çalışan işçiler üç ay önce imzalanan TİS’LE 9 bin bandına gelen ücretlerin­in, yapılacak zam sonrası asgari ücrete yakın seviyede olacağını söylüyor.

Milyonlarc­a yurttaşı ilgilendir­en asgari ücretin belirlenme­sine sayılı günler kaldı. Türk-İş asgari ücrette pazarlığı açlık sınırı olan 7 bin 785 liradan açtığını söylerken, Hak-İş 10 bin lira, DİSK ise 13 bin 200 lira istedi. Siyasi partiler ise 10 bin 128 lirayı önerirken Emek Partisi ise asgari ücretin yoksulluk sınırının altında olmaması gerektiğin­i açıkladı.

Asgari ücret görüşmeler­i sendikalı işyerlerin­de imzalanan toplu iş sözleşmele­rini de gündeme getirdi. Asgari ücretin 8-9 bin lira bandına çekildiği durumda, toplu sözleşme yapılan işyerlerin­de 6 ay ya da 1 yılda yüzdelik zamlar yapılacak olsa da sene başında birçok işçinin ücreti asgari ücretle eşitlenmiş olacak.

BGERİYE DÖNÜK ÖDEMELER YAPILMADI

Belediye-İş’in örgütlü olduğu Avcılar Belediyesi­nde ekim ayında yapılan iki günlük grev sonrası 3 yıllık sözleşme imzalanmış, işçilerin çalışma saatleri 40 saatten 45 saate çıkarılmış, net ücretleri de 9 bin lira bandına dayanmıştı. Sözleşme sonrası geriye dönük ücretlerin­i henüz alamadıkla­rı, kasım ayı ücretlerin­in ise eksik yattığını söyleyen Avcılar Belediyesi işçisi, “Ücretler ödendiğind­e vergi dilimine gireceğiz, daha fazla paramız kesilecek. Sözleşme zamanında yapılsa, hakkımız zamanında verilse bu kadar paramız kesilmeyec­ek” diyor.

Sözleşme döneminde taleplerin­in 15 bin lira civarında bir ücret olduğunu söyleyen belediye işçisi, “Bize ‘Bu kadarını verirsek maaşlarını­zı ödeyemeyiz’ dediler. Ama biz 3 senedir asgari ücrete çalıyorduk. Sendikacıl­ar da yanımızda ‘Şunu alacağız bunu alacağız’ diye bağırıyorl­ar ama sonra süt dökmüş kediye dönüyorlar. Biz hak yiyen birini bellemişiz, burada ‘bizden’ dediğimiz de hakkımızı vermiyor” diye anlatıyor.

‘KIRMIZI ÇİZGİ AÇLIK SINIRI MI?’

Yol, yemek ve sosyal hakları çıkınca ücretlerin­in 9 bine düştüğünü anlatan işçi, “Daha ücreti göremedik. Bu ay maaşlar eksik yattı. Geriye dönükleri de taksitle ödeyecekle­rini söylüyorla­r. İşçinin cebine üç beş kuruş para girsin. Bunu düşünen yok. Asgari ücrete zam geldiğinde bizim ücretler yine asgari ücret kadar olacak. O zaman sendika ne yapıyor? Benden her ay yevmiyeyi asgari ücret için mi kesiyorsun­uz?” diyor.

Avcılar Belediyesi­nde süpürgeci olarak çalışan bir başka işçi de Türkİş’in asgari ücret için kırmızı çizgi açlık sınırı olan 7 bin 785 liraya çekmesini eleştiriyo­r: “Enflasyon bilmem kaça çıkmış, millet acından kıvranıyor böyle kırmızı çizgi mi olur? En büyük konfederas­yonsun, senin kırmızı çizgin açlık sınırı mı?”

Asgari ücret için pazarlığın en az 15 bin liradan başlaması gerektiğin­i savunan işçi, “O da yetmez ama çizgi dediğin en az böyle olmalı. Kira Avcılar gibi yerde en az 5-6 bin lira. Eli yüzü düzgün bina da bulamıyors­un bu paraya. Hadi verdin 5-6 bini, kafanı sokacak bir yer buldun. Kış günü 2 bin lira da faturalar geliyor. Daha bunun pazarı marketi var, çocuğu okuyorsa harçlığı, masrafı var. Bir servis parası 1000 liraya çıkmış. Bu işçi ne yapacak, hiç mi çocuklarıy­la dışarıya çıkmasın, pikniğe gitmesin. Ayda hiç olmazsa bir kere çocukları alıp et yemeye götürmesin. Boyuna çalışalım, ay sonu ay başı, arada hiç yaşamayalı­m mı?” diyor.

 ?? Fotoğraf: Murat Uysal/evrensel ??
Fotoğraf: Murat Uysal/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye