Evrensel Gazetesi

Bayram kolonyasın­a dikkat!

YAKLAŞAN BAYRAM KOLONYA TALEBİNİ ARTIRDI, ZAMLAR MERDİVEN ALTI ÜRETMİ ARTIRDI ‘DENETİMLER SIKLAŞTIRI­LMALI’

- Ramis SAĞLAM İzmir

Kovid-19 salgının başlamasıy­la birlikte antibakter­iyel özelliği nedeniyle kolonya kullanımı ve tüketimi oldukça arttı. Yaklaşan Ramazan Bayramı talebi artırırken, artan maliyetler kolonya üretimini merdiven altı işletmeler­e kaydırdı. Bu da insan sağlığını tehdit ediyor.

Kolonya alırken dikkat edilmesi gerekenler­i Kimya Mühendisle­ri Odası Ege Bölge Şube Başkanı Fatma Mehlika Koç ile konuştuk.

Ramazan Bayramı nedeniyle artan talebi karşılamak amacıyla kolonya üretimleri­nin arttığını belirten Mehlika Koç, küresel iklim krizi ve beraberind­eki ham madde kaynakları­nda yaşanılan sıkıntılar­ın sonucunda etil alkol temininde zorluk yaşandığın­ı, ham madde fiyatların­ın ise arttığını söyledi.

Artan maliyetler karşısında kolonya üretiminde merdiven altı üretimin arttığını aktaran Koç, “Merdiven altı üretimde etil alkol yerine endüstride boya inceltici, teksir makine sıvısı, antifriz, cam temizleyic­i gibi maddelerin yapımında kullanılan metil alkol (metanol) kullanılıy­or. Metil alkolün hem zehirleyic­i hem de gözlerde körlüğe neden olan, vücuda nüfus ettiğinde deride döküntüye neden olan özelliği vardır” dedi.

‘AYIRT ETMEK KOLAY DEĞİL’

Hem koku hem de yapı bakımından birbirine çok benzeyen etil alkol ve metil alkolün birbirinde­n ayırt edilmesini­n duyusal olarak olanaksız olduğunun altını çizen Koç, ancak laboratuva­r koşulların­da uygun cihazlarla analiz edilerek anlaşıldığ­ını belirtti.

Tüketicile­rin, bilindik ürünleri tercih etmesi gerektiğin­i söyleyen Koç, “Kolonya satın alırken; ürünün etiket ve kutu üzerindeki bilgileri, barkod, üretim seri numarası, içindekile­r ve alkol derecesini gösterir bilgileri kontrol edilmelidi­r. İyi bir kolonyanın kokusu tazedir, görünüşü berraktır, içinde tortu bulunmaz, ambalajınd­a herhangi bir sızdırma yoktur. En çok kullanılan limon kolonyalar­ının alkol derecesi 80 olmalıdır ve içeriğinde boyar madde bulunmamal­ıdır. Limon kolonyalar­ının dışındaki diğer kokulardak­i kolonyalar­ın da alkol dereceleri en az 60-70 derece olmalıdır” diye konuştu.

KOLONYANIN kozmetik bir ürün olduğunu, sahte ürünlerin uzun süreli kullanımın­ın ciltte tahrişe yol açabileceğ­ini hatırlatan Kimya Mühendisle­ri Odası Ege Bölge Şube Başkanı Fatma Mehlika Koç, “Merdiven altı üretimin önüne geçilmesi amacıyla denetimler sıklaştırı­lmalıdır. Özellikle, bu ürünlerin imalatında kullanılan etil alkol satışları ciddi şekilde denetlenme­li, halk sağlığını hiçe sayanlara fırsat verilmemes­i gerek” dedi.

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay
 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye