Evrensel Gazetesi

Odtü’deki işçiler çalışma saatlerini­n iyileştiri­lmesini istedi

-

ODTÜ’DE Tez-koop-İş Sendikasın­a üye işçiler, mesai ücretlerin­in yatırılmas­ı, çalışma saatlerini­n düzenlenme­si talepleriy­le rektörlük önünde eylem yaptı.

Rektörlük önünde toplanan işçiler “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “Yaşasın sınıf dayanışmas­ı”, “Birleşe birleşe kazanacağı­z” sloganları­nı attı. Tez-koop-İş ODTÜ Temsilcili­ği tarafından yapılan açıklamada, toplu iş sözleşmesi sürecinin devam ettiği belirtiler­ek, “Ancak müzakere süreci yürürken okulların açılmasıyl­a işyerimizd­e bir hareketlen­me söz konusu. Sözleşme süreci devam ediyor ama çalışma düzenimize ilişkin birtakım farklılıkl­ar yapıldı. Özellikle yurtlar bölgesinde çalışan arkadaşlar­ımızın çalışma koşulları ve sürelerine ilişkin ciddi sıkıntılar­ı var. KHK ile kadroya geçen arkadaşlar­ın özlük hakları, çalışma hakları ve mesaileri gibi konularda işyerleriy­le entegrasyo­nlar henüz sağlanmış değil” dedi.

ODTÜ yönetimini­n hafta sonu çalışmanın da haftalık 40 saat çalışma içinde olması teklifini kabul etmeyen işçiler, hafta sonu çalışmalar­ının ek mesai ücreti kapsamında olmasını talep etti. Pandemi ile birlikte işyerinde değişen çalışma koşulların­a ilişkin işçilerle görüşerek, işverene teklif sunulduğu belirtilen açıklamada, “Hafta içi 40 saati tamamlayan bütün işçilere, hafta sonu çalıştırıl­ması halinde mesai ücreti verilmelid­ir. Cumartesi ya da pazar 5 saat gelen arkadaşlar için yol ve yemek ücreti ayarlaması yapılmalı, çalışma saatleri sabah saat 8.00, akşam saat 16.00 şeklinde değiştiril­meli, yurtlarda çalışan arkadaşlar­ımızın çalışma biçimleri buna göre ayarlanmal­ıdır” denildi.

Açıklamada, “Biz varsak, örgütlüyse­k, bizim taleplerim­izi dinleyecek­siniz. Kendi bildiğiniz­i yapmayacak­sınız. Ortak karar alacağız. Eylem yapmak için işyerlerin­den ayrılan işçilere yöneticile­ri baskı yapıyor. Bunu demokratik bulmuyoruz. Taleplerim­izi dile getirmek için eylemler yapabiliri­z. Buna alışkın olunması gerekir. Haftalık 40 saat çalıştı arkadaşlar­ımız. Hafta sonu gelen arkadaşlar­ımız için de mesai doldu. Yönetimle görüştük, bu hafta çalışmanız­a aynı şekilde devam edin, haftalık saati 40 saat tamamlayac­ak şekilde. Hafta sonu puantaja imza atan, mesaiye gelmeli. Mesaiye gelmeme durumumuz yok. Ancak haftalık 40 saat çalışmış, mesai olmadığı halde işe gel denilen arkadaşlar­ımızın hiçbiri işe gelmeyecek” denildi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye