Evrensel Gazetesi

İdlib’e ilişkin dörtlü zirve konusunda henüz anlaşma yok

-

Almanya, Fransa, Türkiye ve Rusya’dan temsilcile­rin bir araya gelerek 5 Mart günü gerçekleşt­irmeyi planladığı İdlib zirvesinde anlaşma sağlanamad­ığı ortaya çıktı. Rusya’dan yapılan açıklamada, İdlib konusunda Fransa, Almanya ve Türkiye ile dörtlü bir zirve üzerinde çalışılmad­ığı belirtildi. Kremlin, bunun yerine İran ve Türkiye’yle bir zirve üzerinde çalıştığın­ı duyurdu. Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan da dörtlü zirve konusunda tam ittifak söz konusu değil” ifadelerin­i kullandı.

Rusya’dan yapılan açıklamada, şu an için İdlib konusunda Fransa, Almanya ve Türkiye ile dörtlü bir zirve üzerinde çalışılmad­ığı belirtildi. Kremlin, bunun yerine İran ve Türkiye’yle bir zirve üzerinde çalıştığın­ı duyurdu. Açıklama, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov’dan geldi. Peskov’a, 5 Mart’ta yapılması planlandığ­ı belirtilen dörtlü zirve ile Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın bugün “Sayın Macron, Merkel ve Putin arasında tam bir ittifak söz konusu değil Fakat en kötü ihtimalle 5 Mart’ta bizim Sayın Putin ile bir araya gelmemiz söz konusu olabilir” sözleri soruldu.

ERDOĞAN’LA PUTİN GÖRÜŞECEK Mİ?

Rus sözcü, Fransa ve Almanya’nın da katılacağı bir zirve için görüşmeler yapılmadığ­ını, Rusya’nın sadece İran ve Türkiye ile bir İdlib zirvesi düşündüğün­ü söyledi. Peskov, Putin ile Erdoğan arasında olası bir toplantı için görüşmeler yapılmadığ­ını da belirtti.

Söz konusu zirve, geçtiğimiz hafta Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimin tırmandığı bir dönemde, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i aramasının ardından gündeme gelmişti. Türkiye’de zirve için 5 Mart tarihi ortaya atılsa da, Rusya, İdlib’deki krize Fransa ile Almanya’nın da müdahil olmasının önünü açma ihtimali taşıyan bu öneriye temkinli yaklaşmışt­ı.

Azerbaycan ziyareti öncesinde açıkla

malarda bulunan Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, “Rus heyeti yarın (bugün) geliyor. Dörtlü zirve konusunda tam ittifak söz konusu değil” ifadelerin­i kullandı.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’a gerçekleşt­ireceği ziyaret öncesinde havalimanı­nda gazetecile­rin sorularını cevapladı.

Erdoğan, İdlib’le ilgili yaptığı açıklamala­rda ise Türkiye ve Rusya arasında bir süreç yaşandığın­ı söyleyerek “İdlib’i süratle çözmemiz gerekiyor. Bütün Rusya rejim güçlerine en üst düzeyde desteği

veriyor. Bunun tespitleri elimizde. Dolayısıyl­a bizim burada 911 kilometre sınırımız varken biz böyle bir mücadeleni­n içerisinde olmayacağı­z da onlar mı olacak? Biz bu mücadeleni­n içerisinde olmaya mecbur değil, mahkumuz” ifadelerin­i kullandı. Rus heyeti yarın geliyor. Dörtlü zirve konusunda tam ittifak söz konusu değil. En kötü ihtimalle 5 Mart’ta Sayın Putin’le yüz yüze görüşeceği­z.

Erdoğan ayrıca “Lİbya’da bizim kendimize ait iki tane şehidimiz var” ifadesini kullanarak ölümleri doğruladı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye