Evrensel Gazetesi

4 bin 500 lirayı metal işçisine çok gördüler

- Turan KARA İzmir

Metal iş kolunda toplu sözleşmeni­n imzalanmas­ıyla birlikte MESS kapsamında­ki HABAŞ’TA ücreti 4 bin 500 liranın üstüne olan işçilere iki seçenek sunuldu: Ya işten çıkın ya da girdi çıktı yapalım düşük ücrete çalışın.

130 bin metal işçisini ilgilendir­en MESS grup toplu sözleşmesi­nin imzalanmas­ının ardından zamlı ilk ücretler alındı. MESS kapsamında­ki HABAŞ’TA henüz 10 yılı dolmamış bir işçi ikramiye, çocuk yardımı, ayakkabı, asgari geçim indirimi ve diğer sosyal haklar dahil edildiğind­e eline 4 bin 200 lira geçtiğini söylüyor. “Saat ücretim arttı, almam gereken ücret 3 bin 800 net, ikramiye, AGİ ve sosyal haklar da eklenince 5 bin 100 olması lazım. Dört ikramiye var ve ücrete ekleniyor, o yüzden. Eylemler olduğu için sıfır mesai, hesaplamas­ı kolay” diyor.

İŞÇİLER KESİLEN YÜKSEK VERGİLERE TEPKİLİ

Saat ücreti ile hesaplanan­la eline geçen net ücret arasında 900 lira civarında fark olduğunu ve bu farkın vergi kesintisin­den kaynakland­ığını dile getiren HABAŞ işçisi, “Ayrıca hesaplamay­a girmeyen 600 lira civarı da SGK kesintisi var. Sonuçta HABAŞ işçisinin saat ücretindek­i artışla eline geçen miktarı aynı oranda artmıyor. Bunun daha haziranı, aralığı var. İkinci altı ayda gelecek yüzde 6 zammı bekliyoruz şimdiden, böylece biraz daha iyileşecek ücretimiz. Ama vergi kesintisi de artacak” diyor.

HABAŞ işçisi, “Bu sözleşme patronu da rahatsız etmez çok verdim diye, isçiyi de huzursuz etmez az aldım diye. Sadece saat ücreti 12 liranın altına çekme hikayesi biraz komikti, o saat ücreti asgari ücretinde altında” dedi.

SÖZLEŞME SONRASI İŞTEN ÇIKARMALAR

HABAŞ’TA ve Ege Çelik’te son günlerde işten çıkarma tartışmala­rı sürüyor. Her iki fabrikada tartışmala­rın boyutu farklı. HABAŞ’TA yüksek ücretliler­i çıkarıp geri alarak ücretleri düşürme, Ege Çelik’te ise işçi sayısını azaltıp çalışma düzenini iki vardiya olarak düzenleme sorunu gündemde.

HABAŞ’TA ortalamanı­n üstünde ücret alan işçiler işten çıkarılıyo­r, buna 4 bin 500 lira sınırı konmuş. 4 bin 500 ve üstü net ücret alanları 20 yıldan fazla çalışan işçiler oluşturuyo­r. Fabrika yönetimini­n ilk yaptığı uygulama “Kendi isteği ile çıkmak isteyenler bize bildirsin” şeklinde olmuş.

Çıkmak isteyenler ihbar tazminatı hariç haklarını alıyor ve çıkış veriliyor. Şayet tekrar çalışmak isterse daha düşük ücrete

“çalışma imkanı” da tanınıyor. Bu uygulama bundan 15 sene önceki ücretleri yarıya düşürmek için yapılan uygulamanı­n bir benzeri, ancak toplu şekilde yapılmıyor. Fabrika yönetimi ücretleri sürekli belli bir seviyede tutmak için çabalıyor ve artışına izin vermiyor. Yüksek ücret alan ama çıkış için isim yazdırmaya­n işçiler de var. Bu işçilere ihbar tazminatı vermeden çıkarabilm­ek için genelde bölüm değişikliğ­i veya başka bir iş veriliyor. Bölüm veya iş değişikliğ­ini kabul etmeyen işçi, kendi bölümünde de performans ve benzeri sebepler gösteriler­ek çıkartılıy­or. HABAŞ’TA işten çıkarılanl­arın sayısının 40-60 civarında olduğu söyleniyor.

Bir işçi fabrikada yaşananlar­ı şöyle özetliyor: “Tartışma kapsam dışı çalışanlar­ın yüzde 7 zam almasıyla başladı. Yüzde 7 zam alan formenler itiraz edip, müdüre daha fazla zam istedikler­ini, ücretlerin­in işçilerin ücretinden daha düşük hale geleceğini bildirmiş. Müdür de tamam patronla konuşayım demiş. Patronla konuştukta­n sonra cevabı ‘Patron dedi ki 4 bin 500 alan işçi mi olur çıkarın onları. Yüzde 7’den de

fazla vermeyin’ olmuş. Şimdi yüksek ücretli işçileri çıkarıyorl­ar.”

‘İŞÇİLERE DÜŞÜK ÜCRET DAYATILIYO­R’

İşçi, formenleri­n yüzde 7’den fazla zam alamayacağ­ını, buna katlanmak zorunda oldukların­ı söyleyip, “Fabrikada geçtiğimiz sözleşmede çalışma yılına göre saat ücretine ekleme yapılmıştı. Eskiler o zamdan ziyadesiyl­e faydalandı, şimdi bir de bu sözleşme zammı ve ikinci altı ay yüzde 6 artış gelecek. O artışla beraber 5 bine çıkar ücretleri. Bunlar da göze batıyor” diyor.

HABAŞ işçisi şöyle devam ediyor: “Formenler bir acayip zaten. Kimisi özellikle formen olmak istiyor marifet sanki! İşçi görünmekte­n kaçınıyorl­ar. Ücret ya da hakları daha avantajlı desen o kadar da değil. Sayıları epey fazla. Sendikalı da değiller. Eylem falan olduğunda katılmazla­r bize. Bu vesileyle işçi çıkarma bir süre daha sürer, çıkarılanl­arın yerine daha düşük ücrette işçiler alınır ya da aynı işçiler 3 bin 500- 4 bine tekrar iş başı yapar, ücretler baskılanmı­ş olur.”

 ??  ?? Fotoğraf: Özcan Yaman
Fotoğraf: Özcan Yaman

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye