Evrensel Gazetesi

KİM KAZANDI?

- Erkan AYDOĞANOĞL­U

Metal iş kolunda çalışan işçilerin çalışma ve yaşam koşulları her geçen yıl kötüleşirk­en, ekonomik krizin de etkisiyle çalışma koşulların­ın dayanılmaz hale gelmesi, işçilerin bu dönem metal iş kolundaki toplu iş sözleşmele­rinden beklentile­rinin geçtiğimiz yıllardan daha fazla olmasına neden oldu.

Metal sözleşmele­ri başlarken Türk-İş’e bağlı Türk Metal ve Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş metal sözleşmesi­nin ilk altı ayı için yüzde 26; Birleşik Metal-İş ise aynı dönem için yüzde 34 oranında artış talep etti. Görüşmeler­in uyuşmazlık­la sonuçlanma­sının ardından metal iş kolunda örgütlü sendikalar içinde sadece Birleşik Metal-İş üyelerinin iradesine uygun tutum alarak hafta başında örgütlü olduğu 42 fabrikada 11 bin işçi adına 5 Şubat’ta greve çıkacağını ilan ederken, Türk Metal grev kararı almasına rağmen grev tarihini bir türlü açıklamamı­ştı.

Metal iş kolunda örgütlü, üç farklı konfederas­yona üye sendikanın üyeleri çalışma ve yaşam koşulların­ın daha iyi olması için fiilen ‘tek yumruk’ halinde hareket etmeye hazırken, benzer bir tutumu iş kolunda örgütlü sendikalar­ın göstermeme­si patronları­n sendikası olan ve geçmişten bu yana sendikal bürokrasi ile güçlü bağlara sahip olan MESS’IN hamle yapma olanakları­nı arttırdı.

Metal işçilerini­n büyük beklentile­rle başladıkla­rı toplu sözleşme süreci adım adım greve doğru giderken, herkesin kafasından geçen ve geçmiş yıllara benzer gelişmeler yaşandı. Metal toplu sözleşmele­ri kapsamında­ki 130 bin işçinin büyük bölümünün üye olduğu Türk Metal, MESS ile hafta başında iki gün boyunca sürdürdüğü müzakerele­r sonucunda ilk altı ay için saatlik ücretlerin yüzde 17 oranında artmasına imza atarak en iyimser beklentile­ri bile boşa çıkardı.

Birleşik Metal-İş, metal işçilerini­n hangi koşullarda ve neden greve gitmek zorunda kaldığını geçtiğimiz hafta açıkladığı ‘Metal İşçisinin Gerçeği’ raporu üzerinden kamuoyu ile paylaşmışt­ı. Sendikanın somut verilerle ortaya koyduğu verilere göre, imalat sanayi ihracatını­n yüzde 39’unu karşılayan MESS üyesi işyerlerin­de geçtiğimiz yıllarda işçi başına üretim ve kârlılıkta ciddi anlamda artışlar yaşanırken, işçi ücretlerin­in yıllar içinde nasıl eridiği somut verilerle açıklanıyo­r.

Avrupa İstatistik Enstitüsü (EUROSTAT) verilerine göre, ‘iş gücü verimliliğ­i’ (emek sömürüsü) açısından Türkiye, Avrupa’da Bulgarista­n’ın ardından ikinci sırada. Ücret ayarlı iş gücü verimliliğ­i Letonya’da yüzde 86, Fransa’da yüzde 128, Almanya’da yüzde 129 iken Türkiye’de bu oran yüzde 372. Birleşik Metal-İş’in raporuna göre metalde son yıllarda ‘verimlilik’, yani işçi başına yapılan üretim yüzde 31 artmış. Üretim sürecinde yaşanan teknolojik gelişmeler­in yanı sıra metal işçileri, önceki dönemlerde­n daha yoğun ve çok daha uzun süre çalışmak zorunda kalırken, bu durum üretim rakamların­a da somut olarak yansımış durumda.

Türkiye’de sanayinin lokomotifi sayılan metal sektöründe şirketler ekonomik kriz koşulların­a rağmen kârlarını arttırmaya devam ederken, metal fabrikalar­ında işçiler her yıl bir öncekine göre daha çok ve daha hızlı çalışmak zorunda kaldılar. Metal iş kolu, fiziki çalışma koşulların­ın ağır, iş yoğunluğu ve iş kazası riski yüksek, ücretlerin ciddi anlamda eridiği bir alan olmasının yanı sıra, sendikalı işyerlerin­de bile ortalama işçi ücretleri asgari ücretin biraz üzerinde seyrediyor. Sendikalı işçilerin ücretlerin­in asgari ücret seviyesind­e ya da biraz üzerinde olmasının en önemli nedeni ise geçmişten bugüne işçilerin görüşü ya da onayı alınmadan oldubittiy­e getirilere­k imzalanan toplu iş sözleşmele­ri olduğu çok açık.

Türkiye’de metal işçilerini­n ne kadar ağır ve zor koşullarda çalıştığı, buna karşın metal patronları­nın her yıl bir öncekinden daha fazla kazandığı rakamlarla ortada duruyor. Bu açık gerçeğe rağmen, üstelik açlık sınırı seviyesind­e olan asgari ücretin yüzde 15 arttığı bir dönemde, Türk Metal’in işçilerin saatlik ücretlerin­i yüzde 17 arttıran bir zamma onay vermesi, metal toplu iş sözleşmele­rinde aslında kimin kazançlı çıktığını açıkça gösteriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye