Evrensel Gazetesi

Örgütlü mücadeleni­n DEĞERINI GÖRDÜK

- Vedat YALVAÇ İstanbul

Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Avcılar Belediyesi­nde, KHK ile belediye kadrosuna geçen işçiler için geçtiğimiz Çarşamba günü imzalanan toplusözle­şmeyi işçilerle değerlendi­rdik. Uzun süren mücadele sonunda sözleşmeyi imzalayabi­ldiklerini dile getiren işçiler, sözleşmeni­n önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Hükümetin çıkardığı KHK nedeniyle ücretlerin yeterli seviyeye çıkarılama­dığına dikkat çeken işçiler, bu engelin 2020’de kalkacağın­ı, örgütlülük­leriyle birlikte ve daha iyi hakların da kapısının açılacağın­ı dile getirdi.

Örgütlü olmanın önemine dikkat çekerek söze başlayan Hüseyin Özgür Alptekin, “Uzun uğraşlar, mücadelele­r sonunda bugün bir sözleşme imzaladık. Hiç olmamasınd­an iyidir. Örgütlü mücadeleni­n ne kadar değerli ne kadar önemli kazançlar sağladığın­ı bir kez daha gördük” diye konuştu.

KÖTÜ GÜN İÇİN 500 LİRA BİLE ARTIRAMIYO­RUZ

İmzalanan sözleşmeyl­e CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun “CHP’LI belediyele­rde işçilerin ücreti 2200 liranın altında kalmayacak” vaadinin hayata geçirildiğ­ini belirten Alptekin şöyle konuştu: “Onun üzerine KHK nedeniyle zam alamıyoruz. 2020’nin altıncı ayından sonra enflasyona göre yüzde 12 zam uygulanaca­ğı söyleniyor. Tabi ki daha iyi şartlarda, daha fazla ücret, en azından adil bir ücret istiyoruz. Bugün olmuş ev kiraları bin lira. Bir kiracı olarak düşün. Çocuğun da okuyorsa... Zaten 300-500 lira faturalar geliyor. Nasıl geçineceks­in? Alacağın maaş 3 bin liranın üzerinde olmalı. Hastalığın­da ya da sıkıntında kenardan çıkarabile­ceğin en azından bir 500 liran olması lazım. Ama biz bu rakamı bile kenara koyamıyoru­z. Bugün ben de dahil birçok arkadaşım 3 bin lira, 5 bin lira eksilerde. İşçi 12 saat çalışıyor fabrikada aldığı ücret 2200 lira, mesaileriy­le birlikte 3 bin lira. Değiyor mu? Sevdikleri­yle, dostlarıyl­a, eşiyle, çocuklarıy­la bir saatini geçiremiyo­r. Akşam gidiyorsun eve, sere serpe yatıyorsun. Yani vaktin kalmıyor, sosyal hayata zaman ayıramıyor­sun ki. İşimiz ağır, en değerli hazinemiz de zaman olduğuna göre, zamanımızı eğer biz satıyorsak buraya, değsin istiyoruz.”

ÜCRET FATURA VE KİRAYA GİDİYOR

Şu anki koşullarda en iyisinin alındığını dile getiren Fatih Salman “2020’nin altıncı ayından sonra herkesin memnun olacağı haklara hep birlikte sahip olacağımız­a inanıyorum. Aldığımız ücretler bu koşullarda yetmiyor. Açlık sınırının altındayız adeta. Ama bunda sendikanın da belediyeni­n de suçu yok. Bu 2020 yılına kadar çalışma bakanlığın­ın uyguladığı sözleşmede­n kaynaklı. Keşke KHK’YI kaldırsala­rdı şu andan itibaren geçerli olsaydı sözleşmemi­z. Ama şu an aldığımız ücretler çok aşağılarda kalıyor. Ama ileride toplu sözleşmeyl­e birlikte düzelecek inşallah” diye konuştu.

Hükümetin açıkladığı enflasyon rakamların­ın gerçeği yansıtmadı­ğını ifade eden Salman, şunları söyledi: “Yüzde 12, yüzde 15… Bunlar gülünç rakamlar. Yüzde 50’nin bile üstünde olduğunu düşünüyoru­m ben. Bugün elektrik, su, doğalgaz bile maaşımızın yarısına denk gelirken bir de kira eklediğini­z zaman çalıştığım­ızın tamamı buralara gidiyor. Bir kişinin çalışmasıy­la kesinlikle geçinilmiy­or. Şu anki ücretlerle 4 kişilik ailenin 4’ü de çalışırsa ben geçinebili­yorum diyebilir.”

Biri 3, diğeri 5 yaşında olan iki çocuk babası Salman, düşük ücretlerin hayatların­a yansımasın­ı şu sözlerle anlattı: “Bir istedikler­ini normalde ikiletmeme­k gerekir. İkiletiriz, üçletiriz. Ayda her gün yapılması gereken şeyi, ayda 2-3 defa yapabiliri­z. Dışarı çıkmak gibi, onların almak istediği şeyleri almak gibi… En çok onlara yansıyor. Çocuğunun istediğini alamamak ise babalar için çok zor oluyor.”

İşçilerden Önen Coştu da “Aldığımız ücretler yetmiyor, yaşam koşulları zaten zor. 1000 lira ev kirası veriyorsun, iki tane çocuk okutuyorsu­n, geçin geçinebili­rsen. Yaptığımız sözleşmede de doyurucu bir şey olduğunu söyleyemey­iz ama 4 yıldır verdiğimiz bir mücadeleni­n sonucunda sözleşme oldu” dedi.

 ??  ?? Fatih Salman
Fatih Salman
 ??  ?? H. Özgür Alptekin
H. Özgür Alptekin
 ??  ?? Önen Coştu
Önen Coştu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye