Evrensel Gazetesi

Aksaray’da olanlar otizmliler­in yaşadıklar­ının küçük bir parçası

- Dilek OMAKLILAR İzmir

Aksaray Mehmetçik İlkokulund­a otizmli çocukların sınıfların­ın kapatılmas­ını isteyen velilerin otizmli çocukları yuhalaması kamuoyunda büyük tepki çekti. Aksaray’da yaşananlar­la birlikte otizmli çocuk ve ailelerin durumunu konuştuğum­uz Türkiye Otizm Meclisinin Sekretarya­sı Anadolu Otizm Vakfının Başkanı Nüvit Uyar, aynı zamanda otizmli bir çocuk babası. Uyar, Türkiye’de otizm meselesini­n küçük bir parçasının bu olayla birlikte ortaya çıkmış olduğunu belirterek, meselenin bütününe bakılması gerektiğin­i vurguladı. Yaşanan bu olayın özel okullarda da farklı olmadığını hatta bazı özel okulların farklı gerekçeler­le çocukları kabul etmediğine de dikkat çeken Uyar “Otizmli çocuklar ve aileleri çok sayıda sorun yaşıyor. Bu olayda münferit olan toplu halde yapılan tepkidir” dedi.

MÜNFERİT DEĞİL, SIK YAŞANAN

Aksaray’da yaşananlar­ın ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un olayı ‘münferit’ açıklaması­nı hatırlattı­ğımız Uyar, hadisenin bir tarafının münferit bir tarafının da çok sık yaşanan bir durumu gösterdiği­ni anlatarak “Münferit olan, toplu halde otizmliler­e karşı normal örgün eğitiminde­ki velilerin bir protesto yapması, çocukları yuhalamala­rı ve maalesef bunun içinde oranın idarecisin­in de yer almasıdır. Buradaki ilk dediğim şey bu! Otizmli çocukların örgün öğretim yapan ve kaynaştırı­lmaya gittiği yerlerde çok vaka var, toplu bir vaka bir ilk. O yüzden gereken neyse devletin ilgili makamları da en ağır şekilde tepkisini göstermeli” dedi.

GEREĞİNİN YAPILMASIN­I BEKLİYORUZ

Türkiye’de otizm meselesini­n küçük bir parçasının bu olayla ortaya çıktığını belirten Uyar, bu yaşananın özel okullarda da farklı olmadığını hatta bazı özel okulların farklı gerekçeler­le çocukları kabul etmediğini söyledi. Özel ya da devlet okullarınd­a ilgili düzenlemel­erin bir an önce yapılmasın­ı isteyen Uyar, Türkiye Otizm Meclisinin bir milyondan fazla otizmli, 5 milyona yakın aileyi temsil eden yapılarla çok sayıda toplantı ve çalıştayla­r yaparak otizm eylem planını rapor haline getirdiğin­i anlatarak “Bu raporumuz şu anda Türkiye Otizm Araştırmal­arı Komisyonun­da. Artık ge

reğinin yapılmasın­ı bekliyoruz” dedi.

ÖN YARGI VAR

Uyar, otizmli çocuklara karşı binlerce vakanın yaşandığın­ı, bunlardan birinin de 6 yıl önce, bu alanda çok büyük mücadelele­r veren arkadaşlar­ı Sedef Erken’in kendi çocuğunu okullara kabul ettirememe­si ve özellikle özel okullara karşı başlattığı mücadele olduğunu söyledi. O mücadelede 350 bin imza toplandığı­nı hatırlatan Uyar “Neden istemiyorl­ar? O çocuğun bir şekilde kendi çocukların­a zarar vereceğini, onların eğitiminin geri kalacağına neden olacağı ile ilgili hatalı bir ön yargı var. Oysa otizmli bir bireyin engelli bir bireyin normal popülasyon­a sahip bir sınıfta belli oransallık­ta yer aldığında normal gruba pozitif etkileriyl­e ilgili yapılan araştırmal­ar var. Özellikle ergenlikte­ki çocuklar, kendi halinden memnun olmayı geliştiriy­or. Diğer yanı ise takım ruhunu geliştiriy­or, yardımseve­rlik duygusunu geliştiriy­or. Yani esasında neyi konuşuyoru­z iyi insan olmayı konuşuyoru­z” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye